tetartopress

«Φουέντε Οβεχούνα » του Λόπε ντε Βέγκα – Δωρεάν παράσταση στο Εθνικό Θέατρο


Η παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε ντε Βέγκα στις 22 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:30 στην Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ, προσφέρεται Δωρεάν με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θερβάνετες και της Πρεσβείας της Ισπανίας. Κλείστε τις θέσεις σας με email* και απολαύστε στα ελληνικά, αυτό το κλασικό δράμα του ισπανικού θεάτρου μπαρόκ, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. * Στο email  ([email protected]) πρέπει να αναφέρεται το όνομα και αριθμός ατόμων, και τηλεφωνικός αριθμός.

Η άφιξη του  Διοικητή Φερνάν Γκόμεθ στο μέχρι τότε ήσυχο χωριό Φουέντε Οβεχούνα αναστατώνει τη ζωή των κατοίκων καθώς η αυταρχικότητα και η βαναυσότητά του ξεπερνούν τα όρια. Ο Γκόμεθ αντιμετωπίζει όλες τις γυναίκες του χωριού σαν κτήμα του, θεωρώντας ότι έχει απόλυτη κυριαρχία πάνω τους και τιμωρεί ανελέητα όποιον προσπαθεί να τον σταματήσει. Ανάμεσα στις κοπέλες που θέλει να κατακτήσει είναι και η νεαρή Λαουρένθια, κόρη του δημάρχου του χωριού. Με τη βοήθεια του Φροντόσο που είναι ερωτευμένος μαζί της, η Λαουρένθια καταφέρνει να γλυτώσει, αλλά οι ερωτικές επιθέσεις του Διοικητή δεν σταματούν. Η εγκληματική συμπεριφορά του θα εξαντλήσει την ανοχή των κατοίκων που συνειδητοποιούν πως μόνο ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.  Με μοχλό την προσβολή της γυναικείας τιμής, η εξέγερση των χωρικών ξεσπάει. Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος, θα σκοτώσουν τον τυραννικό διοικητή και θα αποκαταστήσουν την ηθική και τη δικαιοσύνη στο χωριό τους. Ο τύραννος θα βρει τον θάνατο όχι από ένα πρόσωπο αλλά από ολόκληρη τη Φουέντε Οβεχούνα.

Αντιπροσωπευτικό έργο του ισπανικού Μπαρόκ, το Φουέντε Οβεχούνα, -που σημαίνει «Προβατοπηγή»-, δημοσιεύτηκε το 1619. Πηγή του ήταν το Χρονικό του Fray Francisco de Rades y Andrada, το οποίο γραμμένο τέσσερις δεκαετίες πριν από το έργο του Λόπε δε Βέγα,  περιγράφει ένα ιστορικό γεγονός του 1476  με πρωταγωνιστή ολόκληρο το χωριό Φουέντε Οβεχούνα. Σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αναταραχής, όπου η ισπανική αριστοκρατία συγκρούεται με την εξουσία των καθολικών βασιλέων του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, ο Λόπε δε Βέγα στηλιτεύει την αυθαιρεσία του φεουδαρχικού συστήματος, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την αποδοχή του βασιλιά και της εξουσίας του από τον λαό.


Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Συνεργάτιδα δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης
Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Μπούσια-Αλεξάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Άελλα Τσιλικοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιάννης Βαρβαρέσος
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιώργος Παύλου
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Διανομή ρόλων

Αφηγήτρια: Μαρία Σαββίδου
Σύμβουλος της Θιουδάδ Ρεάλ, Μουσικός της Φουέντε Οβεχούνα: Γιάννης Μαστρογιάννης
Σύμβουλος της Θιουδάδ Ρεάλ, Μουσικός της Φουέντε Οβεχούνα: Ilya Algaer
Φερνάν Γκόμεθ Δε Γκουθμάν: Γιώργος Κριθάρας
Φλόρες: Θανάσης Δήμου
Ορτούνιο, Δήμιος: Χρήστος Κοντογεώργης
Ροδρίγο Τέγιεθ Χιρόν, Χωρικός: Δημήτρης Φουρλής
Θιμπράνος, Δον Μανρίκε, Ανακριτής: Τάσος Δημητρόπουλος
Εστέμπαν: Νίκος Χατζόπουλος
Λαουρένθια: Βασιλική Τρουφάκου
Χουάν Ρόχο: Γιάννης Παπαδόπουλος
Φροντόσο: Δημήτρης Κίτσος
Μπαρίλντο: Διονύσης Πιφέας
Μένγκο: Θανάσης Ζερίτης
Ολάγια: Ελένη Στεργίου
Χαθίντα: Ερατώ Πίσση
Πασκουάλα: Νάνσυ Σιδέρη
Το παιδί: Λωξάνδρα Λούκας
Βασίλισσα Ισαβέλλα, Χωρική: Μαρία Γεωργιάδου
Βασιλιάς Φερδινάνδος, Χωρικός: Μπάμπης Γαλιατσάτος


Πληροφορίες

Ημερομηνίες και Ώρες: Από 28.10.2021 έως 23.01.2022. Κάθε Τετάρτη: 19:30 & Πέμπτη – Κυριακή: 20:30

Εθνικό Θέατρο Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Δωρεάν Παράσταση: Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:30 | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσω email, στο οποίο πρέπει να αναφέρεται το όνομα και αριθμός ατόμων, και τηλεφωνικός αριθμός.

Η Παράσταση της 22ας Δεκεμβρίου Προσφέρεται Δωρεάν ως Χριστουγιεννιάτικο Δώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.

Τιμές Εισιτηρίων: Σάββατο, Κυριακή & επίσημες αργίες: Διακεκριμένη Ζώνη 25 ευρώ – Α’ Ζώνη 18 ευρώ – Β’ Ζώνη (Α’ Εξώστης) 15 ευρώ – Γ’ Ζώνη (Β’ Εξώστης) 10 ευρώ  | Τετάρτη & Πέμπτη: Διακεκριμένη Ζώνη 18 ευρώ – Α’ & Β’ Ζώνη 15 ευρώ – Γ’ Ζώνη (Β’ Εξώστης) 10 ευρώ  | Παρασκευή: Διακεκριμένη Ζώνη 18 ευρώ – Γενική Είσοδος 13 ευρώ – Θέσεις περιορισμένης ορατότητας 10 ευρώ

Η παράσταση θα έχει υπέρτιτλους στα αγγλικά.
* Για βέλτιστη ορατότητα των υπερτίτλων προτείνουμε να επιλέγετε κεντρικές θέσεις στην πλατεία και τον πρώτο εξώστη.

Η είσοδος των ενηλίκων θεατών θα γίνεται αυστηρά με μάσκα και με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης COVID και ταυτότητας, ενώ των ανηλίκων (μέχρι 17 ετών) με επίδειξη αρνητικού τεστ των τελευταίων 24 ωρών, τυπωμένου από το gov.gr ή ψηφιακό.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks

Πάτρα: Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks

Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks (Κανακάρη 185, Πάτρα) την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 20:00 θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα ...
Μελίνα Ασλανίδου & Δημήτρης Μπακούλης: «C’ est la vie»

Μελίνα Ασλανίδου & Δημήτρης Μπακούλης: «C’ est la vie»

Μετά τη «Μικρή μου κυρία» (Lady D’ Arbanville) με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τη «Λυπημένη Λίζα» (Sad Lisa) ...
27ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος

27ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και την Πανελλήνια ...
The Magic Bus

The Magic Bus: «Το Κάποτε Εγώ»

“…στο συνονθύλευμα του κόσμου μας αυτό μες στα χαλάσματα ρωτάς αν σ' αγαπώ…” Με τη νέα του δισκογραφική δουλειά, το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13757 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top