Φυλακές Χαλκίδας: Άνθρωπος που δεν κινείται είναι νεκρός
Άλλη μια επίσκεψη πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, στις 7 Μαΐου 2019, στις Φυλακές Χαλκίδας.
Οι συγκεκριμένες φυλακές στεγάζονται σε ένα παμπάλαιο κτίριο, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές το οποίο είναι υπερπλήρες και στο οποίο κατοικούν ζωντανοί νεκροί.
Η χωρητικότητα της φυλακής είναι 127 άτομα και κατά την ημέρα της επίσκεψης οι κρατούμενοι ανέρχονταν σε 220 άτομα εκ των οποίων 54 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.
Η Πρωτοβουλία συνομίλησε με κρατούμενους, τον διευθυντή της φυλακής και επισκέφτηκε τους χώρους ζητώντας άλλη μια φορά από το Υπουργείο να σταματήσει επιτέλους ο τιμωρητικός, εκδικητικός «σωφρονισμός» των κρατουμένων και να ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο για την αποσυμφόρηση του συγκεκριμένου καταστήματος όσο και για τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επί χρόνια διαμαρτύρεται για τις μεταγωγές προτείνοντας μέτρα στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου, έχοντας μάλιστα αποστείλει και πρόσφατα νέο «Υπόμνημα», πλην όμως μέχρι σήμερα κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, ούτε καν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία, ώστε να σταματήσει ο απάνθρωπος τρόπος που διενεργούνται οι μεταγωγές των κρατουμένων.
Στις Φυλακές Χαλκίδας για έναν θάλαμο 26 ατόμων υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες και 2 ντους, χωρίς δυνατότητα ζεστού νερού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εκτός από το μαρτύριο του συνωστισμού και της έλλειψης ζεστού νερού, υπάρχει και το μαρτύριο με τους κοριούς που έχουν πλημμυρίσει τους θαλάμους, και καθώς η απολύμανση είναι ελλιπέστατη το μαρτύριο είναι συνεχές.
Ο προαυλισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος λόγω της στενότητας του χώρου, κάτι λιγότερο από 200 τμ. το προαύλιο για το σύνολο των κρατουμένων, ήτοι 220 άτομα. Επιπλέον ο υπερπληθυσμός εκθέτει τους κρατούμενους σε μολυσματικές ασθένειες και τους μη καπνιστές στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.
Οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απραξία και ακινησία στην οποία υποβάλλονται καθημερινά καθώς αθλητικές δραστηριότητες, γυμναστήριο, αίθουσα για εκδηλώσεις, ή εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να έχουν έντονη την αίσθηση της απομόνωσης.
Όσο, δε, για τις συνθήκες υγιεινής, τραπέζια και σκαμνιά δεν υπάρχουν και οι κρατούμενοι τρώνε πάνω στα κρεβάτια, ενώ ο χώρος διαθέτει μόνο μια τουαλέτα και ένα ντους.
Οι υπηρεσίες υγείας είναι επιεικώς ανεπαρκέστατες. Το κατάστημα διαθέτει για τις ανάγκες 220 κρατουμένων έναν μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής ο οποίος εργάζεται παράλληλα και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, και τρεις νοσηλευτές (2 μόνιμους και 1 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες).
Επίσης 2 μόνιμους κοινωνικούς λειτουργούς συν 1 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες, και 1 ψυχολόγο.
Οδοντίατρος δεν υπάρχει, και όταν παραστεί ανάγκη ο κρατούμενος μεταφέρεται στο νοσοκομείο σιδηροδέσμιος όπου και παραμένει έτσι, με τα χέρια δεμένα πίσω, κατά τη διάρκεια της όποιας επέμβασης.
Ο γενικός γιατρός παρέχει υποτυπώδεις υπηρεσίες, και όπως μας είπαν οι κρατούμενοι, για κάθε πρόβλημα τούς δίνει depon και τους προτείνει επίσης να πίνουν νερό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεταφέρονται στο νοσοκομείο.
Άλλες ιατρικές ειδικότητες δεν υπάρχουν, ούτε σε μόνιμη βάση ούτε κατ’ επίσκεψη.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων, για μια ακόμα φορά δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, για αποσυμφόρηση των φυλακών, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για εκπαίδευση και ψυχαγωγία, για προαυλισμό, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
Οι κρατούμενοι το μόνο που στερούνται είναι η ελευθερία τους και κανένα άλλο δικαίωμα.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη στοιχειώδους εξοπλισμού (τραπέζια φαγητού, σκαμνιά, ηλεκτρικά μάτια, ζεστό νερό κλπ), καθώς και υποδομών (προαυλισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) συνιστούν απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, στην πραγματικότητα όμως συνιστούν βασανιστήριο, και στην ουσία απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2018.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας βρίσκεται εδώ.