Τέταρτο
640 Προβολές

Γαλαξείδι – Στην παλιά ναυτική πολιτεία

DSC01632


Advertisement


Το Γαλαξίδι (ή Γαλαξείδι) το είχα επισκεφθεί πολλές φορές από µικρό παιδί, κυρίως σαν µια κλασική στάση που κάνουν οι ταξιδιώτες για να ξεµουδιάσουν, συνήθως προς και από τους κοντινούς ∆ελφούς, για ξεκούραση και φαγητό. Πριν µερικά χρόνια όµως πήρα την απόφαση να το επισκεφθώ κανονικά, να είναι δηλαδή αυτό ο λόγος που θα επισκεφθώ την περιοχή και όχι κάτι άλλο.

Αισθανόµουν την επιθυµία από παλιά να του δώσω την ευκαιρία να µου αποκαλυφθεί σαν προορισµός για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Ίσως να σκεφτόµουν πως το είχα αδικήσει όλες αυτές τις φορές που το είχα επισκεφθεί τόσο γρήγορα. Και ήταν πραγµατικά µια αξέχαστη εµπειρία! Είναι πραγµατικά ένας θαυµάσιος προορισµός για όλο το χρόνο, 90 µόλις χιλιόµετρα µακριά από την Πάτρα και µε πολλές και εναλλακτικές προτάσεις διαµονής από κλασσικά ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια έως παλιά αρχοντικά που έχουν µετατραπεί σε µικρά ξενοδοχεία.

Advertisement

Το Γαλαξίδι θα το δεις γραµµένο και µε γιώτα αλλά και µε έψιλον γιώτα. Για την ονοµασία του υπάρχουν αρκετές εκδοχές και φυσικά όπως πάντα ένας µύθος: σύµφωνα µε κάποιες γλωσσολογικές µελέτες η ονοµασία του οφείλεται στο φυτό γαλατσίδα (ένα ποώδες φυτό που είναι χαρακτηριστικό της περιοχής). Πιο διαδεδοµένη είναι η άποψη πως το Γαλαξίδι οφείλει το όνοµά του στην οικογένεια Γαλαξείδη που είχε εκτάσεις στην περιοχή. Τέλος, ο µύθος θέλει το όνοµα της κωµόπολης να οφείλεται σε µια γοργόνα, τη Γαλάξα. Όπως και να έχει πάντως, είτε µε γιώτα είτε µε έψιλον γιώτα, δεν πρόκειται ποτέ να γράψεις το Γαλαξίδι µε λάθος τρόπο!

Είναι ένα µέρος που θα σε εκπλήξει µε την υπέροχη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και την αρχαία ιστορία του, την οποία αξίζει πραγµατικά να ανακαλύψεις. Είναι υπέροχα γραφικό, µε πάρα πολλά παλιά καπετανόσπιτα και αρχοντικά µιας και υπήρξε µέρος µε µακρά παράδοση στην ναυτιλία από τα παλιά χρόνια. Έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισµός από το 1978 και συνδυάζει ιστορία µε φυσική οµορφιά τοπίου, πολλά γραφικά σοκάκια, αξιόλογα µνηµεία και πανέµορφα αρχοντικά µε κεραµοσκεπές. Μια βόλτα στο παλαιό λιµάνι θα σε µαγέψει µε την ήσυχη οµορφιά του µιας και θα νοµίσεις για λίγο πως έχεις περάσει σε µια παλιά εποχή! Εκεί θα δεις και κάποια αποµεινάρια από καρνάγια να µαρτυρούν την παράδοση του Γαλαξιδίου στην κατασκευή πλεούµενων, κυρίως ιστιοφόρων. Περπατώντας στα στενά του µπορείς να φανταστείς την ακµή αυτής της πάλαι ποτέ ναυτικής πολιτείας, η οποία ήταν ιδιαίτερα γνωστή για το ναυτικό της στόλο και την τέχνη της ναυπηγικής. Το Γαλαξίδι γνώρισε µεγάλη ακµή έως περίπου το 1860 ως η περιοχή µε τη µεγαλύτερη ναυτική δύναµη στην Ελλάδα τα χρόνια εκείνα. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης το Μουσείο Λαογραφίας, το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου.

Advertisement

DSC01603


Το Γαλαξίδι είναι επίσης γνωστό για τα «αλευροµουτζουρώµατα». Πραγµατοποιούνται κάθε χρόνο την Καθαρά ∆ευτέρα και είναι ένα πραγµατικά µοναδικό και πολύ θεαµατικό αποκριάτικο έθιµο. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην αγορά όπου γίνεται το «µουτζούρωµα» και το «αλεύρωµα» µε σακούλες γεµάτες από αλεύρι, µπογιά και φούµο τις οποίες ρίχνουν όλοι µεταξύ τους! Οι µάχες που γίνονται είναι απλά «επικές»!

Περί ορέξεως, το Γαλαξίδι δε θα σε αφήσει παραπονεµένο µε τις πολλές επιλογές από γραφικές ταβέρνες τόσο για ψαρικά όσο και κρέας. Πριν το εγκαταλείψεις αγόρασε κάποια από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως ελιές, λάδι, γλυκό κουταλιού ελιάς, µέλι, χωριάτικα παξιµάδια και τσίπουρο. ∆οκίµασε επίσης ρεβανί Γαλαξιδίου, ένα πραγµατικά υπέροχο γλυκό! Επιλογές υπάρχουν και για νυχτερινή διασκέδαση, αν και περιορισµένες.

Το Γαλαξίδι είναι ένα πραγµατικά πανέµορφο µέρος στη µέση του Κορινθιακού κόλπου, µία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα µε αναλλοίωτο παραδοσιακό χρώµα, ένας ιδανικός προορισµός για όλο το χρόνο που αξίζει να γνωρίσεις από κοντά.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 43 Άρθρα

Δεν γεννήθηκα στην Πάτρα, αλλά η πόλη αυτή μ’ έμαθε να την αγαπάω τόσο που να μην την αντέχω. Να φεύγω μακριά της αλλά πάντα να γυρίζω πίσω. Μ’ έμαθε να γράφω, κυρίως γι’ αυτήν. Πίσω από κλειστά παντζούρια κι έντονη απουσία ν’ αφουγκράζομαι ήχους, να γυρεύω μύθους και να επαναπροσδιορίζω συνεχώς τη σχέση μου μαζί της. Μια σχέση βαθιά υπαρξιακή αλλά και τόσο ερωτική που η πίστη δεν ήταν ποτέ δεδομένη και η απιστία κοινό μυστικό. Μέχρι να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει, θα συνεχίζω να γράφω. Γι’ αυτήν...

Advertisement

Back to Top