tetartopress

Γέρμα – el cuerpo muerto στο BIOS


Η εταιρεία Arte Libera, παρουσιάζει την παράσταση Γέρμα – el cuerpo muerto βασισμένη στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα σε διασκευή για μια ηθοποιό και έναν μουσικό, από τις 13 Οκτωβρίου ανεβαίνει στο Βios Basement για έξι (6) μόνο παραστάσεις.

Γέρμα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη.

Η λέξη “yermo”, επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό “eremus” που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρημος» που ενίοτε προφέρεται «έρμος» ή «γέρμος».

Η Γέρμα είναι μια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που παρά τις επίμονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας η μητρότητα γίνεται εμμονή οδηγώντας τη στον φόνο του άντρα της.

Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Το έργο, που μαζί με τον Ματωμένο Γάμο και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φ. Γκ. Λόρκα, αν και γραμμένο το 1934 παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην ουσία της προβληματικής του, αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία, ειδικά στη χώρα μας, παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης.

Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για μια ηθοποιό εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης.


Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία / Σχεδιασμός φωτισμών: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Δραματουργική επεξεργασία – Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης
Σύνθεση / Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη
Οργάνωση παραγωγής: Arte Libera

Ερμηνεία: Ιφιγένεια Καραμήτρου

Η εταιρεία Arte Libera ιδρύθηκε το 2020 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών στοχεύοντας στην παραγωγή και προώθηση πρωτότυπων θεατρικών και μουσικοθεατρικών δράσεων σύγχρονης αισθητικής.

www.artelibera.eu | facebookinstagram


Πληροφορίες

Παραστάσεις: 13- 18 Οκτωβρίου

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό) | 10 ευρώ (φοιτητικό, νέοι έως 18 ετών,  ανέργων, ΑΜΕΑ) | 5 ατέλεια (στο ταμείο του θεάτρου)

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

Κρατήσεις θέσεων: 6983636953 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Bios.Πειραιώς 84, Αθήνα |  Οδηγίες Πρόσβασης στο Google Maps  | Τηλ.:2103425335  | www.pireos84.bios.gr


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Διονύσης Π. Σιμόπουλος «Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο»

Διονύσης Π. Σιμόπουλος «Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο»

Μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της αστρονομίας, μια ματιά στον ουρανό με ξεναγό τον Διονύση Σιμόπουλο. Το τελευταίο μέρος της ...
Νέο lyric video από τους “Hand of Fate”

Νέο lyric video από τους “Hand of Fate”

Οι “Hand of Fate” δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο του 2014. Η σύσταση του γκρουπ έγινε σχεδόν μοιραία, αφού στην αρχική ύπαρξη ...
"So Hard to Stay Sober" - Νέο single και βίντεο του Gadless

“So Hard to Stay Sober” – Νέο single και βίντεο του Gadless

Το "So Hard to Stay Sober" είναι το νέο single και βίντεο του Gadless που κυκλοφόρησε ψηφιακά στις 30 Σεπτεμβρίου ...
Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει το αντιπολεμικό τραγούδι «Μπάρμπαρα»

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει το αντιπολεμικό τραγούδι «Μπάρμπαρα»

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει το αντιπολεμικό τραγούδι «Μπάρμπαρα» σε ερμηνεία Απόστολου Κίτσου, μουσική Μιχάλη Καλογεράκη, στο βίντεο πρωταγωνιστεί η Εύη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top