Τέταρτο

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Χειρουργείο πάνω σε ρόδες


Κατά τη διάρκεια των σφοδρότατων μαχών στη Μοσούλη του Ιρακ, ο συντονιστής προγράμματος Arnaud Badinier είχε στη διάθεσή του μόλις δύο εβδομάδες για να δημιουργήσει μια κινητή χειρουργική μονάδα, η οποία θα περιλάμβανε πέντε ρυμουλκούμενα κοντέινερς.

«Η ιδέα υπήρχε για καιρό στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αλλά όταν ξέσπασε η σύγκρουση στη Μοσούλη, συνειδητοποιήσαμε πόσο χρήσιμο θα ήταν να έχουμε μια χειρουργική μονάδα κοντά στη γραμμή του μετώπου, η οποία όμως θα μπορούσε να ξεστηθεί και να μετακινηθεί γρήγορα αν οι μάχες πλησίαζαν πολύ.

Εγώ είμαι μηχανικός και συνεργάστηκα με δύο έμπειρους τεχνικούς. Στην ομάδα μας συμμετείχε κι ένας νοσηλευτής με μεγάλη εμπειρία σε χειρουργεία έκτακτης ανάγκης για να μας καθοδηγεί στα πιο ιατρικά θέματα.» λέει ο  Badinier.

Η χειρουργική αυτή μονάδα που λέγεται MUST (Mobile Unit Surgical Trailer) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα χωριό ακριβώς νότια της Μοσούλης και βρισκόταν πραγματικά στην πρώτη γραμμή. Στις 16 Φεβρουαρίου 2017 δέχθηκε τους πρώτους ασθενείς.

Το MUST επιτρέπει σε μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή μιας μάχης ή σε μια επείγουσα κατάσταση να πραγματοποιήσει 100 χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό.

Ό,τι υπάρχει μέσα – εξοπλισμός, φάρμακα, ιατρικά εργαλεία – συσκευάζονται ή τοποθετούνται σε ράφια και στη συνέχεια είναι έτοιμα για μεταφορά.

Το εσωτερικό του ‘MUST’ περιλαμβάνει:

Το MUST αποτελείται από πέντε ρυμουλκούμενα κοντέινερς που περιλαμβάνουν: ένα χειρουργείο – χώρο ανάνηψης και μονάδα εντατικής θεραπείας – χώρο αποστείρωσης – φαρμακείο · και μια αποθήκη για τον τεχνικό εξοπλισμό.


 

1 Άφιξη – Οι τραυματίες που φθάνουν στη μονάδα παραλαμβάνονται στη σκηνή όπου γίνεται η διαλογή των ασθενών, μία από τις τέσσερις σκηνές που έχουν στηθεί μπροστά από τα κοντέινερς.

2 Διαλογή – Το ιατρικό προσωπικό αξιολογεί την κατάσταση των ασθενών. Τα λιγότερο επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται σε άλλη σκηνή για περίθαλψη, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις μεταφέρονται στο χειρουργείο.

3 Μεταφορά – Οι ασθενείς που βρίσκονται στη σκηνή με τα χειρουργικά περιστατικά προτεραιοποιούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Από εκεί μεταφέρονται με φορείο στα κοντέινερς για τη χειρουργική επέμβαση.


4 Το σημείο – Το σημείο όπου στήνεται το ρυμουλκούμενο χειρουργείο πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 τετραγωνικά μέτρα για να μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα κοντέινερς και τις σκηνές και να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοντά μια αξιόπιστη παροχή νερού.

5 Αποθήκη logistics – Περιέχει χώρο αποθήκευσης για τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενών νερού, εξοπλισμού υγιεινής και τεχνολογικό εξοπλισμό.

6 41 kVA γεννήτρια – Μαζί με δύο άλλες γεννήτριες, επιτρέπει στη μονάδα να λειτουργεί χωρίς εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μέρες.

7 Χώρος προετοιμασίας – Το προσωπικό του χειρουργείου αλλάζει εδώ ρούχα και πλένεται. Οι ασθενείς μεταφέρονται σε ένα δεύτερο φορείο ώστε να  αποτραπεί η μόλυνση του εξωτερικού φορείου από το χειρουργείο.

8 Χειρουργείο – Μπορεί να γίνεται μία χειρουργική επέμβαση κάθε φορά. Σε όλη τη χειρουργική μονάδα, εφαρμόζονται αυστηρές διαδικασίες χειρουργικής φροντίδας και μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

9 Μονάδα ανάνηψης και εντατικής θεραπείας – Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς μετακινούνται πρώτα στο χώρο ανάνηψης και στη συνέχεια είτε στη μονάδα εντατικής θεραπείας που διαθέτει τρία κρεβάτια είτε στη σκηνή παραπομπής, ώστε να μεταφερθούν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

10 Φαρμακείο – Περιέχει χώρο περίπου 4 τετραγωνικών για αποθήκευση φαρμάκων, ψυγείων εμβολιασμού, χειρουργικών ρούχων κ.α..

Αυτή η χειρουργική μονάδα δεν αποτελεί νοσοκομείο. Αλλά επειδή στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο, κάτω από δέντρα ή σε σκηνές, από άποψη υγιεινής, το MUST αποτελεί μια τεράστια βελτίωση.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7670 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

   

Back to Top