Τέταρτο
49 Προβολές

Γκισάρι, ένα πολυπληθές είδος που αγαπά τους ελληνικούς υγρότοπους


Advertisement


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μας συστήνει το Γκισάρι, που σύμφωνα με τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών είναι το 9ο πιο πολυπληθές είδος με μέσο όρο 24.300 πουλιά κατ’ έτος.

Η πιο κοινή βουτόπαπια τον χειμώνα, το Γκισάρι συναντάται σε υγρότοπους με πλούσια βλάστηση σε όλη τη χώρα, αλλά είναι πιο πολυπληθές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα όπου σχηματίζει μεγάλα μικτά κοπάδια με άλλες πάπιες. Χαρακτηριστικό του (στα αρσενικά πουλιά) είναι το κεραμιδί φτέρωμα στο κεφάλι και τον λαιμό που έρχεται σε αντίθεση με το μαύρο στήθος και το ανοιχτό γκρι σώμα.

Advertisement

Σπάνια εμφανίζεται στη στεριά, μιας και λατρεύει το νερό. Τρώει δύο φορές την ημέρα και συνήθως αναζητά την τροφή του τα χαράματα και το σούρουπο. Την υπόλοιπη ώρα ξεκουράζεται, αν βέβαια δεν ενοχληθεί.

Υπενθυμίζεται πως από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 24 Ιανουαρίου γίνονται οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών και το Σαββατοκύριακο που πέρασε δεκάδες  παρατηρητές πουλιών αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και κατέγραψαν χιλιάδες πουλιά που δίνουν το παρών στις λιμνοθάλασσες της Θράκης, στην Κεραμωτή, στον Αμβρακικό, στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου-Αιτωλικού, στην Πρέσπα, στην Καστοριά, στους υγρότοπους της Νάξου, στη λίμνη Κάρλα, στο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, στη λίμνη Παμβώτιδα, στις Αλυκές Λεχαινών, στο Δέλτα Αχελώου, στον Σχινιά, στη Ραφήνα & την Αρτέμιδα, στη λίμνη Ισμαρίδα και το Πόρτο Λάγος, στις λίμνες Αμβρακία, Λυσιμαχία & Τριχωνίδα… και όχι μόνο.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6771 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top