Τέταρτο

Γνωρίζετε πόσα είδη καρχαριών υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες;


Σύμφωνα με τη νέα επικαιροποιημένη Εθνική Λίστα Χονδριχθύων της Ελλάδας, που συνέταξε η iSea σε συνεργασία με την Ομάδα Ειδικών για τους Καρχαρίες της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) για τη Μεσόγειο και Έλληνες ερευνητές, στη χώρα μας εντοπίζονται 61 είδη χονδριχθύων (1 χίμαιρα, 34 καρχαρίες και 26 βάτοι) με επιβεβαιωμένη παρουσία.

Οι χονδριχθείς αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η Μεσόγειος Θάλασσα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για αυτούς, όντας όμως παράλληλα και η πλέον επικίνδυνη περιοχή για τα συγκεκριμένα είδη.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα φιλοξενεί μεγάλη βιοποικιλότητα χονδριχθύων, ωστόσο η γνώση για αυτούς στη χώρα μας είναι περιορισμένη. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη έγκυρων και επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με είδη που η παρουσία τους είναι «αμφισβητήσιμη», αλλά και με τη χωρική κατανομή είναι την οικολογία τους είναι απαραίτητες για τη δημιουργία στοχευμένων και αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία τους.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τους χρονδριχθείς των ελληνικών θαλασσών στην αναρτημένη Εθνική Λίστα Χονδριχθύων.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9971 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top