Τέταρτο

Greenpeace: 10 + 1 απίστευτες στιγμές του 2021 σε εικόνες


Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, απαθανατίστηκαν απίστευτες στιγμές που δείχνουν το γενναίο πνεύμα και την αποφασιστικότητα πολλών ακτιβιστών και εθελοντών, οι οποίοι ανέλαβαν δράση για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, ακόμα και μέσα στην πανδημία.

Όπως αναλυτικά αναφέρεται σε μια φωτογραφική ανασκόπηση από την Greenpeace:

Είδαμε ακτιβιστές του κλίματος να παίρνουν θέση και να προκαλούν παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν πιο άμεσα και δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το κλίμα, ειδικά αφού το 2021 έγιναν νέα αρνητικά ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων παγκοσμίως. Επίσης, κάποιοι ακτιβιστές, βλέποντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αποφάσισαν να καταγράψουν οι ίδιοι και να γίνουν μάρτυρες των όλο και χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μέρη τους. Αυτές οι εικόνες είναι μία απόδειξη της αξιοσημείωτης δύναμης και θέλησής τους να φέρουν θετική αλλαγή και να σταθούν απέναντι στους ιθύνοντες, λέγοντας την αλήθεια για το ποιοι έχουν την ευθύνη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στη δουλειά μας και μας υποστήριξαν αυτή τη χρονιά, από τους ακούραστους εθελοντές, τους υποστηρικτές και τους “ψηφιακούς” ακτιβιστές μας, μέχρι τους απίστευτα γενναίους φωτογράφους και βιντεογράφους μας που τράβηξαν αυτές τις τρομερές εικόνες.

Ακτιβιστές βάφουν πράσινο ένα αεροπλάνο σε δράση κατά του “πρασίνου ξεπλύματος” στο αεροδρόμιο του Παρισιού 

Ακτιβιστές μας στη Γαλλία έβαψαν πράσινο ένα αεροπλάνο, ώστε να καταγγείλουν το “πράσινο ξέπλυμα” που κάνει η γαλλική κυβέρνηση στο θέμα των αερομεταφορών. Με αφορμή τη δήλωση του Γάλλου υπουργού μεταφορών, Jean-Baptiste Djebbari, (ο οποίος μίλησε για “πράσινα” καύσιμα και αεροπλάνα), οι ακτιβιστες δείχνουν ότι τα “πράσινα” αεροπλάνα δεν είναι η λύση για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των αερομεταφορών στο κλίμα.

© Denis Meyer / Greenpeace


300 drones, 1 μήνυμα: Δράση Τώρα – δράση στην Κορνουάλη 

Τον Νοέμβριο, με αφορμή τη Σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη, με τη δράση αυτή απαιτήσαμε από τους ηγέτες να πάρουν στα σοβαρά το θέμα της κλιματικής κρίσης. Συνολικά 300 φωτεινά drones χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν την προβολή, κάνοντάς την μία από τις μεγαλύτερες προβολές με drone που δημιουργήθηκαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σχηματισμοί αυτοί με drone έφτασαν μέχρι και τα 76m σε ύψος και στα 122m σε μήκος.

© Greenpeace


Προβολή για την αδύναμη κλιματική πολιτική της χώρας στο λιγνιτικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, Neurath, Γερμανία

Ακτιβιστές μας πραγματοποίησαν δράση κατά της αδύναμης κλιματικής πολιτικής του “Μεγάλου Συνασπισμού”, που ήταν στην κυβέρνηση στη Γερμανία, στο λιγνιτικό εργοστάσιο ενέργειας του Neurath. Πάνω στον πύργο ψύξης του εργοστασίου, προέβαλαν τα πορτραίτα 31 πολιτικών που έχουν μπλοκάρει την ουσιαστική κλιματική δράση με το σύνθημα “Εμποδίσαμε την κλιματική προστασία”.

© Bernd Lauter / Greenpeace


Διαμαρτυρία για την οριοθέτηση των αυτόχθονων εδαφών στη Βραζιλία 

Αυτόχθονες πολίτες και ακτιβιστές χρησιμοποίησαν 1.296 επιγραφές για να οριοθετήσουν συμβολικά την Μπραζίλια ως Γη Αυτόχθονων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην άρνηση της κυβέρνησης να οριοθετήσει τα εδάφη των αυτόχθονων πληθυσμών. Οι επιγραφές τοποθετήθηκαν μπροστά στο Εθνικό Κογκρέσο και έφεραν τα ονόματα όλων των εδαφών των αυτόχθονων στη χώρα, μαζί και των 530 εδαφών στα οποία δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία οριοθέτησης.

Πάνω από 5.000 ηγέτες Αυτόχθονων από όλη τη Βραζιλία μαζεύτηκαν μεταξύ 22-27 Αυγούστου στην κατασκήνωση Struggle for Life για μία εβδομάδα δραστηριοτήτων, κινητοποιήσεων, δράσεων και συναντήσεων. Οι Αυτόχθονες πληθυσμοί παλεύουν εδώ και χρόνια για τα συνταγματικά τους δικαιώματα: για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη γη τους και να είναι υγιής, για την οριοθέτηση και την αποκλειστική χρήση των περιοχών τους από τους ίδιους, για τον πολιτισμό τους και το μέλλον.

© Tuane Fernandes / Greenpeace


Δράση για το “τέρας της ολιγαρχίας”, Τζακάρτα, Ινδονησία

Ακτιβιστές μας στην Ινδονησία τοποθέτησαν ένα γιγαντιαίο “τέρας της ολιγαρχίας” κατά τη διάρκεια δράσης τους μπροστά στο Κοινοβούλιο στη Τζακάρτα. Ο στόχος ήταν να σηματοδοτήσουν ότι πέρασε ήδη ένας χρόνος από την επικύρωση του προβληματικού νόμου Omnibus Law για τη Δημιουργία Απασχόλησης (UU Cipta Kerja). Οι διάφορες επιγραφές και τα σύμβολα γύρω από το τέρας, που έχει σχήμα χταποδιού, δείχνουν πώς το τέρας της ολιγαρχίας γατζώνεται πάνω σε πολλαπλά επίπεδα της ζωής των πολιτών: την ενέργεια, τη γεωργία, την ελευθερία λόγου, τις ζωές των Αυτόχθονων, καθώς και την αποδυνάμωση της Επιτροπής Εξάλειψης Διαφθοράς (Corruption Eradication Commission, KPK).

© Jurnasyanto Sukarno / Greenpeace


Καμένη γη: μήνυμα για τον Κυβερνήτη Newsom στην Καλιφόρνια

Ακτιβιστές μας από το αμερικανικό γραφείο της οργάνωσης και τα κινήματα Δίκτυο Δράσης Πετρελαίου και Αερίου (Oil & Gas Action Network) και το “Ξαναφτιάχνοντας τον Παράδεισο” (Regenerating Paradise) μαζεύτηκαν σε μία έκταση καμένης γης μετά την πυρκαγιά στο North Complex και απαίτησαν από τον Κυβερνήτη Newsom να αναλάβει άμεση δράση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να βάλει τέλος στις γειτονικές εξορύξεις.

© Andri Tambunan / Greenpeace


Κλιματικοί ακτιβιστές στον Ειρηνικό κάνουν δράση στο Βανουάτου για την Κλιματική Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της COP26

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της COP26, 200 γυναίκες μαζεύτηκαν στο όρος Yasur, ένα ενεργό ηφαίστειο στο νησί Tanna στο Βανουάτου. Οι γυναίκες κράτησαν πανό με μηνύματα για κλιματική δικαιοσύνη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

© Greenpeace


Διαμαρτυρία κατά του “πράσινου ξεπλύματος” στην COP26 στη Γλασκώβη

Η Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για τις Μηδενικές Εκπομπές “χτυπήθηκε” από διαμαρτυρίες στην COP26. Εκεί, η εκτελεστική διευθύντρια της διεθνούς Greenpeace, Jennifer Morgan, αμφισβήτησε την ομάδα εργασίας του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την κλιματική δράση και τα χρηματοοικονομικά, Mark Carney, κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης της ομάδας εργασίας που είχε ξεκάθαρο στόχο το “πράσινο ξέπλυμα”.

© Przemyslaw Stefaniak / Greenpeace


COP26: παγκόσμια ημέρα κλιματικής δράσης 

Ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την COP26 και κάλεσαν τις κυβερνήσεις τους και τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν να μας απογοητεύουν στο θέμα της κλιματικής κρίσης.

© Greenpeace

Πανό “Δεν είναι προς πώληση” στην τεράστια υδρόγειο της COP26 στη Γλασκώβη 

Ακτιβιστές μας ύψωσαν ένα πανό με το μήνυμα “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ” μπροστά στην τεράστια υδρόγειο που βρισκόταν στο κέντρο του συνεδριακού χώρου της COP26 στη Γλασκώβη, όταν οι συζητήσεις έφταναν στο τελευταίο στάδιο.

Η δράση αυτή συνέβη μόλις λίγες μέρες μετά από τη μελέτη-ορόσημο για το κλίμα που δημοσίευσε ο οργανισμός Climate Action Tracker, και προειδοποίησε ότι ακόμα και με όλες τις δεσμεύσεις από τα κράτη του πλανήτη, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της Γης είναι σε τροχιά να φτάσει τους 2,4 βαθμούς. Επίσης, έχουν περάσει μόλις 3 μήνες από την Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, που σήμανε συναγερμό για την ανθρωπότητα.

© Emily Macinnes / Greenpeace


Ακτιβιστές μπλοκάρουν μεταγωγό πλοίο αερίου στο Sagunto της Ισπανίας

Το γραφείο της οργάνωσης στην Ισπανία πραγματοποίησε δυναμική, ειρηνική δράση με ακτιβιστές από 18 διαφορετικές χώρες, το πλοίο της οργάνωσης MY Esperanza αλλά και φουσκωτά. Οι ακτιβιστές μπλόκαραν την είσοδο του λιμανιού του Sagunto για να εμποδίσουν να το πλοίο Merchant, το οποίο μετέφερε υγροποιημένο ορυκτό αέριο, από το να μπει στο λιμάνι. Οι ακτιβιστές έστειλαν το μήνυμα και με άλλον τρόπο: έγραψαν “Όχι άλλο αέριο” στο πλάι του πλοίου.

© Pedro Armestre / Greenpeace


Το πλοίο μας, Arctic Sunrise, στην Αδριατική θάλασσα ενάντια στο ορυκτό αέριο 

Το πλοίο της οργάνωσης, Arctic Sunrise, προσέγγισε σημείο εξόρυξης αερίου που βυθίστηκε πριν έναν χρόνο και πλέον βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας στα ύδατα της Κροατίας. Οι ακτιβιστές μας άνοιξαν ένα πανό 23 μέτρων με το μήνυμα “Καθαρίστε το χάλι σας – τέλος το ορυκτό αέριο”. Το γραφείο της οργάνωσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη απαίτησε από τις αρχές να λάβουν μέτρα επειγόντως ώστε να διαχειριστούν άμεσα το πρόβλημα των απαρχαιωμένων υποδομών ορυκτού αερίου, αλλά και το ρίσκο της διαρροής μεθανίου κατά τη διάρκεια της εξόρυξης του αερίου, το οποίο μεθάνιο συνεισφέρει σημαντικά στην κλιματική κρίση.

© Dorina De Jonge / Greenpeace


Bonus: η Μεσόγειος πρέπει να μείνει ανέγγιχτη: έρευνα πεδίου για κητώδη, Ελλάδα

Το πλοίο μας, Arctic Sunrise, βρισκόταν στη χώρα μας πριν πάει στην Κροατία, και με τη βοήθειά του κάναμε έρευνα για την παρουσία κητωδών το περασμένο καλοκαίρι. Η έρευνά μας έγινε εντός της θαλάσσιας περιοχής της Ελληνικής Τάφρου, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η οποία καλύπτει τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που το ελληνικό δημόσιο μίσθωσε το 2019 στην Total Energies, την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ.

Εντοπίσαμε τουλάχιστον τέσσερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών, μεταξύ των οποίων φάλαινες-φυσητήρες και τρία διαφορετικά είδη δελφινιών (σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα, στενόρυγχα δελφίνια), όλα είδη ευάλωτα και απειλούμενα.

Αν οι πετρελαϊκές προχωρήσουν με τα σχέδιά τους για σεισμικές έρευνες και εξορύξεις βαθέων υδάτων στην Ελληνική Τάφρο, οι απειλές για τα ιδιαίτερα αυτά πλάσματα θα είναι τρομερές: υπερβολικά δυνατός θόρυβος, ρύπανση από τις σεισμικές έρευνες, ακόμα και πιθανότητα πετρελαιοκηλίδας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε!

© Leonidas Karantzas / Greenpeace


*Αρχικό κείμενο: Sudhanshu Malhotra, Greenpeace International


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top