tetartopress

Γυάρος: Σοβαρή η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στην αλιεία


Δυστυχώς το καλοκαίρι του 2022 θα μείνει στην ιστορία της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας για μια καταστροφή. Αυτή της σοβαρής υποβάθμισης του θαλάσσιου πλούτου της Γυάρου. Είναι το αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου και χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις ανοίγματος μιας προστατευόμενης περιοχής στην αλιεία.

Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Mom:

Η καταστροφή από ότι φαίνεται είναι μεγάλη, τόση ώστε να αναγκάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαγορεύσει άρον-άρον τη διενέργεια αλιείας στην περιοχή. Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε αυτή την απόφαση καθώς τα αντανακλαστικά του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά λειτούργησαν άμεσα και προς τη σωστή κατεύθυνση σε αυτή την περίπτωση.

Αυτή την καταστροφή πάντως δεν μπορούμε να τη χρεώσουμε στον Υφυπουργό ή έστω μόνο σε αυτόν, αλλά κυρίως σε όποιους στο όνομα της δήθεν και εντελώς πρόχειρα στημένης «συνδιαχείρισης» επιδίωξαν και πέτυχαν το όπως-όπως άνοιγμα της περιοχής στην αλιεία χωρίς να εφαρμοστεί ούτε μια από τις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί αρχικά για αυτό. Τεράστιο λάθος που μάλλον θα διδάσκεται από δω και πέρα ως αρνητικό παράδειγμα για τη διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στις σχολές των επιστημών της θάλασσας.

Στη MOm είμαστε και εξοργισμένοι και απογοητευμένοι καθώς η περιοχή (το νησί και η γύρω από αυτό η θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του) εντάχθηκε στο δίκτυο NATURA χάρη στα επιστημονικά δεδομένα που παρείχαμε στις αρμόδιες αρχές για τον πολύ σημαντικό πληθυσμό μεσογειακής φώκιας που αναπαράγεται στο νησί.

Επίσης είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι καθώς δυο τουλάχιστον θάνατοι νεογέννητων φωκών το φετινό καλοκαίρι που εντοπίστηκαν νεκρά στην περιοχή, πιθανότατα σχετίζονται με αλιευτικές δραστηριότητες (εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία).

Η περιοχή καλώς «έκλεισε» και πάλι, αν και φαίνεται ότι θα πάρει χρόνια για να ανακάμψει. Ελπίζουμε τουλάχιστον το δίδαγμα να γίνει κατανοητό σε όσους έχουν τις σχετικές ευθύνες καθώς είναι πολύ ξεκάθαρο: Δεν ανοίγεις μια προστατευόμενη περιοχή σε ανθρώπινες δραστηριότητες αν δεν έχεις πρώτα οργανώσει ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης με τις απαραίτητες αρμοδιότητες, καθώς έτσι η καταστροφή είναι αναπόφευκτη.

Και δυστυχώς η χώρα μας απέχει πολύ ακόμη από το να διαθέτει αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13624 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top