tetartopress

H Καλλιστώ αναλαμβάνει δράση ενάντια στην αδειοδότηση αιολικών σε κορυφογραμμές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας


Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ αναλαμβάνει δράση κατά της τρομακτικής έκτασης του φαινομένου αδειοδότησης και εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε κάθε κορυφογραμμή της ηπειρωτικής και νησιωτικής  χώρας, χωρίς κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό. Το φαινόμενο απειλεί τη φύση και τη βιοποικιλότητα και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καταστρέφοντας ολοσχερώς την ορεινή ταυτότητα και φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου και κατ’ επέκταση της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην καμπάνια οικονομικής στήριξης που διοργανώνει:

Η Καλλιστώ συμμετέχει ήδη σε 4 (+1) δικαστικές υποθέσεις στα εξής σημεία:  Αετός + Αερορράχη (Φλώρινα), Άγραφα, Οίτη, νησίδες του νοτίου Αιγαίου (ή αλλιώς Γκαλαπάγκος της Μεσογείου). Για τον λόγο αυτό διοργανώνει καμπάνια οικονομικής στήριξης ώστε να:

1. Υποστηρίξουμε τις ένδικες ενέργειες στις οποίες ήδη συμμετέχει η Καλλιστώ,
2. Συστήσουμε ομάδα νομικών συμβούλων που θα κατευθύνει και θα συμβουλεύει την Καλλιστώ για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να αναλάβει ανάλογα με την περίπτωση του αιολικού που πρέπει να δράσει,
3. Πραγματοποιήσουμε και να συμμετέχουμε σε δράσεις/ εκδηλώσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και φορέων.

Οι αιολικοί σταθμοί, όταν σχεδιαστούν σωστά, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Όταν όμως σχεδιαστούν λάθος, οδηγούν σε μία σειρά προβλημάτων.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τη δρ. Βασιλική Κατή, έχει προσφάτως δημοσιεύσει μελέτη η οποία αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: Με σωστή χωροθέτηση, η Ελλάδα μπορεί την ίδια στιγμή και να πετύχει τους στόχους της ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και να μην δημιουργεί προβλήματα για την φύση όπως τα παρακάτω:

1. Απώλειες σε βιοποικιλότητα:

Η βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία ξεχωριστών ειδών πανίδας και χλωρίδας σε μια περιοχή. Τα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν για αυτούς τους 4+1 αιολικούς σταθμούς, οδηγούν στην καταστροφή του οικοσυστήματος που είναι «το σπίτι» αρκετών ειδών που απειλούνται όπως η αρκούδα, ο λύκος, ο ασπροπάρης, κ.α.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με έναν από τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ που είναι ανάσχεση του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας έως το 2030.

2. Καταστροφή αδιατάρακτων περιοχών:

Αδιατάρακτες περιοχές είναι εκείνες που έχουν μείνει ανεπηρέαστες μέχρι στιγμής από τον άνθρωπο. Σήμερα αποτελούν μόνο το 3% της συνολικής επιφάνειας της Γης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΠΑΔ (Περιοχές Άνευ Δρόμων), οι οποίες είναι πολύ σημαντικές τόσο για τα είδη της άγριας πανίδας και χλωρίδας, όσο και για τις υπηρεσίες που μας προσφέρει η φύση όπως ο καθαρός αέρας και το πόσιμο νερό. Τέτοιες είναι και οι 4 περιοχές που έχουμε αναφέρει. Δείτε στο παρακάτω βίντεο περισσότερες πληροφορίες για τις ΠΑΔ.


3. Μη αναστρέψιμη αλλοίωση της γεωμορφολογίας, της υδρογεωλογίας και του ανάγλυφου του τοπίου:

Η αλλοίωση αυτή έχει επιπτώσεις στο ισοζύγιο υπόγειων υδάτων, στην λειτουργία των λεκανών απορροής, συνολικά στον κύκλο του νερού.

4. Επιπτώσεις που θα έχει το έργο σε Αερορράχη-Αετό στα πρώην αιχμάλωτα ή τραυματισμένα ζώα

Σε πολύ κοντινή απόσταση ο Αρκτούρος φιλοξενεί 45 αρκούδες και λύκους που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον. Η όχληση που θα προκαλεί η εγκατάσταση και η λειτουργία των ανεμογεννητριών θα στρεσάρει τα ζώα χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν από το σημείο. Συνεπώς κρίνεται επιτακτική μία μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του έργου στα ζώα αυτά.

5.Καταστροφή σπάνιων και απομονωμένων φυσικών οικοσυστημάτων που θεωρούνται φυσικά εργαστήρια εξέλιξης των ειδών:

Τέτοιες είναι οι 23 νησίδες του Νοτίου Αιγαίου οι οποίες έχουν λάβει το όνομα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», ακριβώς γιατί αποτελούν ένα από τα τελευταία παγκοσμίως αυθεντικά «εξελικτικά εργαστήρια», όπου τα οικοσυστήματα και τα είδη εξακολουθούν να λειτουργούν υπό φυσικές διαδικασίες ανεπηρέαστα από τον άνθρωπο. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την σημασία των νησίδων αυτών.

Ευτυχώς, μία πρώτη νίκη έχει ήδη επιτευχθεί στο μέτωπο αυτό χάρη στην κινητοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Ορνιθολογική και κινήσεων πολιτών όπως η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου: Στις 24/05/2021 με απορριπτική απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έβαλε ένα στοπ στα σχέδια εγκατάστασης αιολικών σταθμών στις νησίδες (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Μετά από αυτό το σημαντικό επίτευγμα η Καλλιστώ συνεχίζει τον αγώνα μαζί με όλους τους πολίτες και όλες τις οργανώσεις που έδωσαν την μάχη για τις νησίδες και σε ένα ακόμα επίπεδο: Είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που έχουμε κάνει κοινή προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Υπουργική Απόφαση του τότε υπουργού κου Χατζηδάκη (74463/4562/27-7-2020). Η σκανδαλώδης αυτή Υπουργική Απόφαση απαλλάσσει από υποχρέωση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης όλους τους ΑΣΠΗΕ κάτω των 10MW. Η απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί και ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται.

Στηρίξτε τον ένδικο αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συμβαδίσει με την προστασία της βιοποικιλότητας, και δεν θα είναι η μία εις βάρος της άλλης.


Για την προστασία της φύσης ο χρόνος κυλάει χωρίς επιστροφή, ας μην αφήσουμε ούτε λεπτό, να πάει χαμένο

1. Δωρεά άνω των 20€*

Με δωρεά άνω των 20€ λαμβάνετε ταχυδρομικά το συλλεκτικό επιτραπέζιο διετές ημερολόγιο 2021-22 του έργου LIFE ARCPROM με έργα των φοιτητ(ρι)ών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

2. Δωρεά άνω των 40€*

Με δωρεά άνω των 40€ γίνεστε υποστηρικτής της Καλλιστώς για ένα έτος, αποκτάτε τα προνόμια υποστηρικτή όπως περιγράφονται εδώ και λαμβάνετε ταχυδρομικά το πακέτο υποστηρικτή που περιλαμβάνει το συλλεκτικό επιτραπέζιο διετές ημερολόγιο 2021-22 του έργου LIFE ARCPROM με έργα των φοιτητ(ρι)ών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ένα σημειωματάριο και ένα σακίδιο πλάτης σε χρώμα της επιλογής σας.

3. Δωρεά άνω των 100€*

Με δωρεά άνω των 100€ γίνεστε υποστηρικτής της Καλλιστώς για ένα έτος, αποκτάτε τα προνόμια υποστηρικτή όπως περιγράφονται εδώ και λαμβάνετε ταχυδρομικά το πακέτο υποστηρικτή που περιλαμβάνει το συλλεκτικό επιτραπέζιο διετές ημερολόγιο 2021-22 του έργου LIFE ARCPROM με έργα των φοιτητ(ρι)ών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ένα σημειωματάριο και ένα σακίδιο πλάτης  σε χρώμα της επιλογής σας. Επιπλέον, θα λάβετε κατά προτεραιότητα το συλλεκτικό αναμνηστικό υλικό του προγράμματος LIFE SAFE CROSSING που θα περιλαμβάνει ένα usb stick 16GB, ένα παγούρι, ένα μπρελόκ, ένα σακίδιο πλάτης και ένα λούτρινο αρκουδάκι με ανακλαστικό γιλέκο.

*Δωρεάν έξοδα αποστολής για όλη την Ελλάδα. Τα έξοδα αποστολής στο εξωτερικό επιβαρύνουν τους/τις  δωρητές/τριες. Κατόπιν της δωρεάς, θα λάβετε email για να συμπληρώσετε τα στοιχεία αποστολής.

Για να ενισχύσετε την καμπάνια πατήστε εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top