Τέταρτο

558 Προβολές

«Η Απαγωγή από το Σεράι» – Σύγκρουση πολιτισμών με νικητή τον έρωτα

Y95A8462Ξεκινώντας να δει κανείς την όπερα «Η απαγωγή από το Σεράι» -τη νέα παραγωγή του Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας- βρίσκεται μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη. Το συμπίλημα, που απαρτίζεται από τη μουσική του Μότσαρτ, την παρουσία εξαίρετων ηθοποιών-φωνών και τη σκηνοθετική γραμμή του Μichael Richard Siebel μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα «λαβύρινθο συναισθημάτων».

Ακούγοντας την εξαίρετη μουσική να συμπληρώνει τις φωνές των ηθοποιών επί σκηνής, νομίζει κανείς ότι βιώνει την ιστορία που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια του. Νομίζει κανείς ότι ερωτεύεται την Κωνστάντζα, ότι την ποθεί όπως ο Μπελμόντε, ότι την αγαπάει όπως ο Σελήμ πασάς και τέλος βιώνει την αγωνία της απόδρασης από το Σεράι.

Η όπερα «Η Απαγωγή από το Σεράι», η πλοκή της οποίας ξετυλίγεται τον 16ο αιώνα, μας ξυπνά συναισθήματα μιας άλλης εποχής, καθώς βλέπουμε γυναίκες από την Ισπανία που έχουν κουρσέψει πειρατές, να βρίσκονται σαν δούλες σε Σεράι, βλέπουμε τους αγαπητικούς τους να τις διεκδικούν και τους ανατολίτες που τις κατέχουν, πιστοί στα έθιμά τους να αρνούνται να παραδώσουν το κτήμα τους.

Y95A8510


Το έργο διασκευάστηκε από τον Μότσαρτ το 1782, παρμένο από την κωμωδία του Μπρέτονερ «Μπελμόντε και Κωνστάντζα» σε λιμπρέτο του Κρίστοφ Φρίντιχ Μπρέντζνερ και με παραλλαγές του Γκότλιμπ Στέφανι. Ήταν παραγγελία του Αυστριακού αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄και ήταν το έργο που έκανε γνωστό τον Μότσαρτ στη Βιέννη ερχόμενο από το Σάλτσμπουργκ.

Στην παράσταση, βλέπουμε έναν εξαιρετικό Βασίλη Κόκκαλη να ζωντανεύει στη σκηνή τον Σελήμ πασά και να αλληλεπιδρά με τη Σοπράνο χαρίζοντας μας στιγμές υποκριτικής συνέχειας ανάμεσα στα δυο πρόσωπα, βγάζοντας προς τα έξω το πόσο καλά έχει δουλευτεί η παράσταση. Ρόλο καταλύτη στην εξέλιξη έχει ο βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος, ενώ η Λένα Σουρμελή ανάγκασε πολλές φορές τους θεατές να την χειροκροτήσουν, παρότι δεν το επέτρεπε η στιγμή, με τις φωνητικές της ικανότητες. Επίσης βλέπουμε όλους τους ερμηνευτές του Opera Studio να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής και να προάγουν το θεατρικό είδος της όπερας -που λείπει από την Πάτρα- στη φυσική του θέση, δηλαδή σε μια ανώτερη μορφή ψυχαγωγίας.

Y95A8590


Στη σκηνή, διακρίνουμε μια σύγκρουση πολιτισμών. Η δύση που έχει αξίες και η ανατολή που τις καταπατά. Αλλά η έκπληξη έρχεται προς το τέλος με τον Σελήμ πασά να συμπεριφέρεται σαν «ανώτερος άνθρωπος» και να αφήνει ελεύθερη την Κωνστάντζα να χαρεί τον έρωτά της με τον αγαπημένο της. Έτσι βλέπουμε ένα ανατολίτη που μέχρι τώρα συμπεριφερόταν στους γύρω του σαν κτήμα του, να υπακούει στη λογική καταλαγιάζοντας τα πάθη του και να εκπλήσσει το κοινό με αυτήν την κατάληξη. Όλα αυτά υπό τη μουσική διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου και τη χορωδία των Γενίτσαρων στο τέλος να επιβραβεύει την πράξη του πασά τους.

Σίγουρα τα σκηνικά δεν θυμίζουν τις υπερπαραγωγές του έργου που έχουν παιχτεί ανά την Ευρώπη, αλλά μας βάζουν στο κλίμα αποδίδοντας τους απαραίτητους συμβολισμούς στην τοποθεσία και στην χρονική διάταξη της εποχής.

Η «Απαγωγή από το Σεράι», είναι μια όπερα που δεν υπολείπεται στην τεχνική αρτιότητα και στις φωνητικές ικανότητες των ερμηνευτών, τις όπερες που παρακολουθούμε σε μεγάλα θέατρα ανά τον κόσμο, και αντανακλά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Opera Studio του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, επειδή το θέατρο είναι μία διαδραστική διαδικασία, που το κοινό αλληλεπιδρά με τους συντελεστές μιας παράστασης, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τέτοιου επιπέδου παραγωγές, χωρίς ενοχλητικά χειροκρότημα που αποσπούν τους θεατές από την απαραίτητη προσήλωση που απαιτείται στα πεπραγμένα επί σκηνής.

Ταυτότητα Παράστασης


Ημερομηνία:
3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13 Μαΐου 2018 – Ώρα έναρξης 21:00

Τοποθεσία:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πλ. Γεωργίου, Πάτρα

Εισιτήρια:
12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό/ομαδικό, 5€ ανέργων/αμέα

Προπώληση:
www.ticketservices.gr


Πληροφορίες / Κρατήσεις:
261 0273613 | dipethepatras.gr


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 81 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top