tetartopress

Η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, αποτελεί παραβίαση του Ποινικού Κώδικα;

48172359_342867146267970_7297152352186793984_n


Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά η αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού λόγω προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με το  άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως το Συμβούλιο έκρινε ότι πάρα το ότι «η περίπτωσή του εμπίπτει στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, θα πρέπει να εκτίσει 25 πραγματικά χρόνια» ώστε να αποφυλακιστεί.

Είχε προηγηθεί -μια καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας και έξω από το πλαίσιο κάθε μορφής δικονομικής κρίσης ή νομικού ερείσματος- πρόταση τού αντεισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τζορμπατζόγλου, η οποία απέρριπτε στην εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά τη σχετική αίτηση για την υφ’ όρον απόλυση του Σάββα Ξηρού, με ένα σκεπτικό στηριζόμενο σε καθαρά «εξωνομικά κριτήρια» και «εμφυλιοπολεμικά προτάγματα».

Δυστυχώς για κάποιους εντός και εκτός του δικαστικού σώματος η έννοια της ισονομίας και η εφαρμογή των κανόνων και των νόμων που τη διέπουν αποτελεί μια αφηρημένη κατάσταση που ορίζεται με βάση συγκεκριμένες ιδεοληψίες, το φαντασιακό, ή τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες, θέτοντας συγκεκριμένους κρατούμενους σε καθεστώς μια ιδιότυπης εξαίρεσης.

Ο Σάββας Ξηρός, με 98% αναπηρία, έχοντας από χρόνια εκτίσει την προβλεπόμενη ποινή κατά τον σωφρονιστικό κώδικα και με κατοχυρωμένο το δικαίωμα της αποφυλάκισής του, θα εξακολουθήσει να κρατείται στις ελληνικές φυλακές παράνομα.

Για την παράνομη αυτή κράτησή του η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -στο οποίο είχε ο Σάββας Ξηρός προσφύγει τον Σεπτέμβριο του 2010- για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, περί βασανισμού ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Ο Σάββας Ξηρός, με 98% αναπηρία, έχοντας από χρόνια εκτίσει την προβλεπόμενη ποινή κατά τον σωφρονιστικό κώδικα και με κατοχυρωμένο το δικαίωμα της αποφυλάκισής του εξακολουθεί να κρατείται στις ελληνικές φυλακές σε συνθήκες όπου το υπάρχον σύστημα έχει καταγγελθεί επίσημα σε μια σειρά εκθέσεων από τις Ευρωπαϊκές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς πουθενά  να καταγράφεται ή έννοια του σωφρονισμού όπως θα προσομοίαζε σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ο αιώνα.

Η αλά καρτ δικαστική και πολιτική κρίση στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα εμπέδωσης τρομολαγνικών σεναρίων, όπως εκπορεύονται από συγκεκριμένα πολιτικά, δικαστικά και μιντιακά κέντρα επιθυμούν ως διακαή πόθο να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή η θανατική ποινή και να εφαρμοστεί στη περίπτωση του Σάββα Ξηρού. Οπότε ας προσθέσουν οι νομοθέτες -μετά τη σημερινή νομολογία από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά- στον Ποινικό Κώδικα «καθαρά και ξάστερα», χωρίς αστερίσκους, ένα νέο άρθρο με το ονοματεπώνυμο του Σάββα Ξηρού, που θα προβλέπει την εξαιρετική εξαίρεση του ίδιου ως εξαιρουμένου από τον 110 Α, όταν και όποτε κρίνεται η ανάγκη να εφαρμόζονται οι νόμοι σύμφωνα και με βάση την πολιτική κρίση, καθ’ υπόδειξη της Αμερικάνικης πρεσβείας και της «Αγίας Οικογένειας».

Η συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου, μετά την εξέλιξη αυτή, αναφέρει: «Στο άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα πρέπει να προστεθεί νέα παράγραφος που να ορίζει ότι: ”Το άρθρο αυτό δεν ισχύει για τον κρατούμενο Σάββα Ξηρό”. Η ερμηνεία που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά βρίσκεται εκτός των δυνατοτήτων που παρέχονται από το νόμο στο επίπεδο της ερμηνείας των νομικών διατάξεων και στην ουσία νομοθετεί υπερβαίνοντας την αρμοδιότητά του. Η αυθαίρετη εξαίρεση του Σάββα Ξηρού από τη ρύθμιση του 110Α σηματοδοτεί την αδυναμία των γενικών αρχών του δικαίου να επικρατήσουν έναντι των ιδιαίτερων πεποιθήσεων των δικαζόντων».

Αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της απόφασης τού Συμβουλίου Εφετών Πειραιά κρατάμε κάθε επιφύλαξη για τις μέχρι τώρα «δημοσιογραφικές πληροφορίες», όπως δημοσιεύονται σήμερα, προετοιμασμένοι και για κάθε άλλο «τερατώδες» επιχείρημα που μπορεί να εμπεριέχεται στο σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
(Και) Η Κοιλάδα του ποταμού Έβρου σε κλοιό ανεμογεννητριών

(Και) Η Κοιλάδα του ποταμού Έβρου σε κλοιό ανεμογεννητριών

Άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, καλυμμένο με τον «πράσινο» μανδύα των ανεμογεννητριών, σχεδιάζεται στον πολύπαθο Έβρο: αυτή τη φορά στο στόχαστρο ...
21o Γυμνάσιο Πατρών: Θεσσαλικός Κύκλος

Πάτρα: «Ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τον Γιάννη Μαρκόπουλο και το Θεσσαλικό του κύκλο»

Ένα «Ταξίδι στον χρόνο με οδηγό τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Θεσσαλικό κύκλο του», παρουσιάζει στις 9.30 το βράδυ την ...
Πάτρα: Συναυλία Anser x Buzz

Πάτρα: Συναυλία Anser x Buzz

Μεγάλη Συναυλία των Anser και Buzz θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο  μώλο της Αγίου Νικολάου της Πάτρας στο ...
Υλοποίηση των δεσμεύσεων για την προστασία των θαλασσών ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Υλοποίηση των δεσμεύσεων για την προστασία των θαλασσών ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Με σημερινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζητούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top