tetartopress

Η αποτροπή της καταστροφής των νησίδων του Νοτίου Αιγαίου στο χέρι μας


Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνέταξαν ένα κείμενο συμμετοχής στη διαβούλευση των «Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest, PCIs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μας καλούν να συμμετάσχουμε στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εμποδίζουμε το «περιβαλλοντικό έγκλημα» που απειλεί τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου». Το κείμενο  απαντά εμπεριστατωμένα γιατί το καταστροφικό για το περιβάλλον έργο “293 – Southern Aegean Interconnector” της Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. ΔΕΝ πρέπει να συμπεριληφθεί στον επόμενο ενωσιακό κατάλογο.

Όπως αναλυτικά αναφέρεται:

Ένα πρωτοφανές έργο που περιλαμβάνει την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΣΠΗΕ (138 ανεμογεννήτριες, δρόμοι, συνοδά έργα κ.ά.) σε 23 νησίδες του Νοτίου Αιγαίου, στον πυρήνα προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, βρίσκεται αυτή τη στιγμή αναρτημένο στον κατάλογο των υποψηφίων «Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest-PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κατάλογος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Απριλίου 2021 και όλοι εμείς έχουμε τη δύναμη, συμμετέχοντας με τα σχόλιά μας, να εμποδίσουμε την υλοποίηση ενός μη βιώσιμου και καταστρεπτικού έργου που απειλεί ένα από τα πολυτιμότερα καταφύγια για την άγρια ζωή στην Ελλάδα.

Η κατασκευή και λειτουργία των ΑΣΠΗΕ και των συνοδών έργων, καθώς και η συνεχής ανθρώπινη παρουσία απειλούν άμεσα (με πρόσκρουση, εκτοπισμό, όχληση και καταστροφή ενδιαιτήματος) όλα τα είδη πουλιών για τα οποία οι 14 προστατευόμενες νησίδες έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς και πολλά άλλα σπάνια ή/και απειλούμενα είδη οργανισμών.

Γι’ αυτό, καλούμε όλους τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες να συνταχθούν με την προσπάθειά μας να σώσουμε ένα από τα τελευταία καταφύγια της φύσης στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουμε;

Την ώρα που σε όλον τον πλανήτη, αντίστοιχες νησίδες είναι αυστηρά προστατευόμενες και η μόνη δραστηριότητα που επιτρέπεται είναι η επιστημονική έρευνα, προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη -αν όχι αγανάκτηση- το γεγονός πως διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί «ιεροσυλία» και «περιβαλλοντικό έγκλημα» από αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η υποψηφιότητα δεν αφορά 106 ανεμογεννήτριες σε 14 νησίδες, όπως περιλαμβάνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας, αλλά 138 ανεμογεννήτριες σε 23 νησίδες, μια λύση που είχε απορριφθεί με επιχείρημα την αποφυγή πρόκλησης σημαντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον από την ίδια τη ΜΠΕ.

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MEDASSET, Greenpeace, WWF Ελλάς και η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου συμμετείχαν ήδη -από κοινού- στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταθέτοντας λεπτομερή τεκμηρίωση κατά της ένταξης ως PCI του έργου Southern Aegean Interconnector (Κυκλαδικά Μελτέμια, Eunice Energy Group).

Στη συμμετοχή τους στη διαβούλευση, οι 12 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου τεκμηρίωσαν ότι το προτεινόμενο έργο δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/852/ΕΕ για τις Βιώσιμες Επενδύσεις καθώς θα είναι επιζήμιο για το φυσικό περιβάλλον και την πολύτιμη βιοποικιλότητα των νησίδων.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι το προτεινόμενο έργο διαπιστώνεται ότι είναι περιττό, λόγω άλλων, αλληλεπικαλυπτόμενων έργων διασύνδεσης που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου και τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Πέρα από περιττό όμως, το έργο αυτό είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρο, καθώς θα απαιτήσει σχεδόν 50% περισσότερο καλώδιο μεταφοράς από τη λύση που ήδη εφαρμόζεται από τον ΑΔΜΗΕ για την ίδια διασύνδεση.

Εάν το έργο λάβει το πράσινο φως σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος θα χάσουν ένα μοναδικό οικοσύστημα, το οποίο θεωρείται ένα από τα τελευταία αυθεντικά «εξελικτικά εργαστήρια», όπου τα οικοσυστήματα και τα είδη εξακολουθούν να λειτουργούν υπό φυσικές διαδικασίες ανεπηρέαστα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Γι’ αυτό και η ενεργή συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στη διαβούλευση θα είναι αποφασιστικής σημασίας.

Οδηγίες συμμετοχής στη διαβούλευση:

Το κείμενο – τεκμηρίωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων διατίθεται στη μορφή Excel που απαιτεί η διαβούλευση, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται, και είναι διαθέσιμο εδώ για να το κατεβάσουμε.

Η συμμετοχή στη διαβούλευση γίνεται συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα (έστω μόνο τα υποχρεωτικά πεδία με κόκκινο αστερίσκο) εδώ και στη συνέχεια ανεβάζοντας το παραπάνω αρχείο Excel (επιλέγουμε το αρχείο Excel από εκεί που το κατεβάσαμε με το κουμπί “Select file to upload” και στη συνέχεια πατάμε “Submit”)


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...
"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" του Φαμ Τιέν Αν - Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

“Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες” του Φαμ Τιέν Αν – Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" ("Bên trong vo kén vàng" / "Inside the yellow cocoon shell"). Σκηνοθεσία: Φαμ Τιέν ...
Θανάσης Πεθεριώτης

«Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» στο Θέατρο 2510

Η παράσταση  «Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» του Ανδρέα Ζαφείρη, επιστρέφει για 2η χρόνια στο Θέατρο 2510. Φέτος δίπλα στον ...
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η Ομάδα Συλλογική Μνήμη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13726 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top