Τέταρτο

Η χλωρίδα της Πάτρας

kerkis h keratoeidis (koutsoupia) 2 - site

ΚουτσουπιάΑναζητήσαμε τη χλωρίδα της Πάτρας. Τα φυτά, τα βότανα, τα λουλούδια, τα δέντρα που συναντάμε πιο συχνά στην πόλη και τη γύρω περιοχή και που όλα μαζί περιγράφουν μια άλλη Πάτρα, πιο οικεία στους βιολόγους και στους φανατικούς της φύσης και λιγότερο σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Συγκεντρώσαμε αναφορές, προφορικές μαρτυρίες και σχόλια, διαβάσαμε εξαντλητικά το βιβλίο του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου «Η Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας» (απ’ όπου και οι φωτογραφίες) που έχει αφιερώσει ειδικό κεφάλαιο για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής του Πανεπιστημίου, για ν’ ανακαλύψουμε ότι το θέμα είναι τεράστιο. Γι’ αυτό και θα περιοριστούμε σε λίγες αφορμές και σ’ ένα ενδεικτικό φωτογραφικό ταξίδι.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά λουλούδια που θα συναντήσετε στην περιοχή της Πάτρας, αρκετούς πιστούς φίλους φαίνεται πως έχει η «καμπανούλα» (είτε η πιο απλή, η κοχλιαρόφυλη, είτε η άλλη, η πολύκλαδη), που συναγωνίζεται σε ομορφιά τις ανεμώνες, το ελληνικό κυκλάμινο (που αυτή την εποχή ξεδιπλώνει όλο του το ταλέντο), την αγριοτριανταφυλλιά, (που φτάνει σε ύψος ακόμα και τα 2 ή 3 μέτρα) τις τρεις ίριδες (τη λευκάζουσα, τη γερμανική και την ονυχώδη), αλλά και τον λιγότερο δημοφιλή «γλαδίολο τον ιταλικό».

Ορχιδέα

Ορχιδέα


Οι πιο ψαγμένοι έχουν σίγουρα συναντήσει και τις τέσσερις μορφές ορχιδέας που παίρνουν συχνά εξαιρετικές πόζες με τις οποίες μιμούνται τα έντομα, ακόμα και τον τρόπο που ζευγαρώνουν!

Οι φίλοι της ιστορίας πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν την «άκανθο τη μαλακή», ένα πολυετές φυτό με λευκά άνθη, που ακολουθείται από μια ενδιαφέρουσα παράδοση: Είχε, λέει, φυτρώσει στον τάφο μιας νέας κοπέλας από την Κόρινθο, όπου τυχαία την είδε ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Καλλίμαχος και από αυτή εμπνεύστηκε για το σχέδιο του κορινθιακού κιονόκρανου. Αν πάτε μια βόλτα περιμετρικά του Κτήριου Β του Πανεπιστημίου, κατά προτίμηση το Μάιο, θα διαπιστώσετε πως η ιστορία πρέπει μάλλον να είναι αληθινή…


Από τη μικρή μας ξενάγηση δεν θα λείψουν ούτε οι πολύ συνηθισμένες στην περιοχή κουτσουπιές (το «δέντρο του Ιούδα που κοκκινίζει από ντροπή λόγω της επιλογής του «προδότη» να κρεμαστεί απ’ αυτό), ούτε ο εξίσου θρησκευόμενος βάτος («Ρούβος ο ιερός») γνωστός μας από το κεφάλαιο του Μωυσή στην Παλαιά Διαθήκη. Αν πάλι θέλετε να βρείτε μανιτάρια, θα πρέπει να βγείτε λίγο πιο έξω από την πόλη, όπου θα βρείτε σχεδόν δέκα διαφορετικά είδη. Με προσοχή όμως, γιατί οι πραγματικοί γνώστες της συλλογής τους είναι δυστυχώς ελάχιστοι!

Κι επειδή εκτός από την ομορφιά, αρκετές φορές η γη μας χαρίζει και μερικά από τα πιο πολύτιμα μυστικά υγείας και ομορφιάς, ας τελειώσουμε την ξενάγηση με το χαμομήλι, τη μολόχα, την «Αλκέα την τριχωτή» (τις θεραπευτικές ιδιότητες της οποίας είχαν προσέξει και ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης), αλλά και το «υπερικό το διάτρητο», δηλαδή το γνωστό μας βαλσαμόχορτο.

book_cover-site


Το βιβλίο για την Πανεπιστημιούπολη

Η Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας παρουσιάζεται από το φωτογραφικό φακό του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου με μοναδικό τρόπο, στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2008 (σε ελληνική και αγγλική έκδοση) από τις εκδόσεις Γιάννης Πικραμένος.

O Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας από το 1981 και εργαζόμενος στον Τομέα Βιολογίας Φυτών, ωθούμενος από την ευαισθησία του για τη φύση και το περιβάλλον, συνέλαβε την ιδέα να αποτυπώσει στο φακό του τις διάφορες όψεις της ζωής και της εικόνας της Πανεπιστημιούπολης, μεγάλο μέρος της οποίας αποτελεί και η χλωρίδα και πανίδα της.

Κυκλάμινο

Κυκλάμινο

Υπερικό

Υπερικό

Καμπανούλα

Καμπανούλα

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7105 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top