Τέταρτο

«Η Διαδικασία Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης του Λαού Νάσα» από τις εκδόσεις «Δυσήνιος Τύπος»


Η έκδοση με τίτλο «Η Διαδικασία Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης του Λαού Νάσα» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του «Δυσήνιου Τύπου», ενός νέου κινηματικού εγχειρήματος για την ανάδειξη, γνωστοποίηση και διάδοση των αγώνων, για την διατήρηση της κοινωνικής-ταξικής μνήμης και για την εξάπλωση των αναρχικών, ελευθεριακών και ανατρεπτικών ιδεών.

Οι Νάσα είναι ένας ιθαγενής λαός, ο οποίος κατοικεί στη Βόρεια Κάουκα της Κολομβίας. Από το 2014 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία που ονομάζουν Απελευθέρωση της Μητέρας Γης. Αυτή συνίσταται σε δράσεις ανακατάληψης εδαφών, στα οποία ιδιωτικές εταιρίες έχουν επιβάλει μονοκαλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Με το σύνθημα «η γη δεν έχει αφεντικά», οι Νάσα έχουν καταφέρει να επανακτήσουν χιλιάδες εκτάρια γης, καταστρέφοντας τις μονοκαλλιέργειες και φυτεύοντας στη θέση τους τρόφιμα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μοιράζουν και στις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων. Στις δράσεις αυτές συμμετέχει ολόκληρη η κοινότητα, αφιερώνοντας ώρες καθημερινής εργασίας. Με πέτρες, ξύλα και σφεντόνες υπερασπίζονται τη γη, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό τους, μαχόμενοι απέναντι στους μπράβους των εταιριών, την αστυνομία, το στρατό, ένοπλες και παραστρατιωτικές ομάδες.

Πριν λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Κολομβία, καραβάνια ιθαγενών από την Κάουκα μεταφέρονται προς το Κάλι για να ενώσουν τη φωνή τους με τους απεργούς που αγωνίζονται ενάντια στις νέες αντιεργατικές μεταρρυθμίσεις και το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση. Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις έλαβαν χαρακτήρα γενικευμένης εξέγερσης, με αμέτρητες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, βασανισμούς και δολοφονίες αγωνιστών. Οι Νάσα απέδειξαν στην πράξη ότι οι αγώνες για την υπεράσπιση της γης και της ελευθερίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις εργατικές διεκδικήσεις, με τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι και ο εξεγερμένος λαός της Κολομβίας ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους από το κράτος και το κεφάλαιο.

Τη μετάφραση έκανε η Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad.

Την έκδοση «Η Διαδικασία Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης του Λαού Νάσα» μπορείτε να τη βρείτε στον Αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω, Πατρέως 87 στην Πάτρα. Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: [email protected] | epitaprosw.espivblogs.net

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7463 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

ΤΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 

Back to Top