tetartopress

Η δύναμη του ελέφαντα και του βασιλιά


Με τα χρόνια και με το πέρασμα των αιώνων το προϊστορικό ζώο Μαμούθ που έδωσε την θέση του στον Ελέφαντα τον προίκισε ανάμεσα στα άλλα και με μια πολύ δυνατή, εξαιρετικά δυνατή μνήμη. Πιθανόν αρχικά το Μαμούθ να μην είχε τόσο δυνατή μνήμη. Σίγουρα πάντως με την εξέλιξη του είδους και την καλυτέρευση κάποιων χαρακτηριστικών του το στοιχείο της μνήμης να ήταν ένα από τα στοιχεία εκείνα που βελτιώθηκε ώστε να βοηθήσει το ζώο στην επιβίωση του.

Και είναι πια σαφές ότι εδώ και αρκετές εκατοντάδες, πιθανόν και χιλιάδες χρόνια ο ελέφαντας δεν χρειάζεται ούτε το τεράστιο σωματικό μέγεθος με τους επίσης τεράστιους χαβλιόδοντες του προγόνου του, ούτε βεβαίως το μακρύ και πυκνό τρίχωμά του. Οι λόγοι είναι σαφώς προφανείς, αφού τα πάντα στην εξελικτική διαδικασία αφορούν την άμεση και γρήγορη προσαρμοστικότητα κάθε ζωντανού οργανισμού στο περιβάλλον του, με σκοπό την επιβίωση του αλλά και την αναπαραγωγή του επίσης.

Αντίστοιχες εξελικτικές διαδικασίες συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν και στον άνθρωπο. Και παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές, αλλάζουν και τα δεδομένα του περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται. Ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται στις μέρες μας , στον αιώνα που ζούμε, από σημαντικές αλλοιώσεις της φύσης. Αλλοιώσεις και καταστροφές οικολογικού περιεχομένου που σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσουν και αντίστοιχες αλλοιώσεις στην ανθρώπινη εξελικτική διαδικασία. Οι διάφοροι νέοι ιοί και βακτήρια που προσβάλουν την ανθρώπινη υγεία σε συνδυασμό με σημαντικό αριθμό καρκινογεννέσεων που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου -και όχι μόνο- είναι σήμερα και επιστημονικά επιβεβαιωμένα γεγονότα.

Το γεγονός ότι η γη, το χώμα είναι επιβεβαρυμένο απο τα χημικά στοιχεία που τόσα χρόνια το ντοπάρουμε, έχει ως αποτέλεσμα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και οτιδήποτε άλλο παράγεται να έχουν χάσει την αρχική τους δύναμη. Έτσι τα μεταλλαγμένα αντίστοιχά, εργαστηριακά τους αντίτυπα να τα αντικαθιστούν.

Κοντά σε αυτές τις περιβαλλοντολογικές αλλαγές- αλλοιώσεις παρατηρούνται και αντίστοιχες πολιτικές αλλαγές-αλλοιώσεις. Το παράδειγμα της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και της έξαρσης φασιστικών θέσεων και απόψεων με χαρακτηριστικά εμφανών αποχρώσεων ρατσισμού είναι σίγουρο πως αρχίζουν να δημιουργούν και αντίστοιχες αλλοιώσεις στις ανθρώπινες συμπεριφορές.

Έτσι, δεν είναι καθόλου περίεργο να δεχόμαστε -ακόμη και αυτοί που δεν πιστεύουμε στον θεσμό της βασιλείας- ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ονομάζονται κατ’ ευφημισμό ”γαλαζοαίματοι”, είναι δηλαδή ανώτεροι και οι οποίοι δεν έχουν κανονικά ονοματεπώνυμα όπως ο καθένας μας αλλά ως πρώτο όνομα είναι η λέξη βασιλιάς η πρίγκιπας και μετά ένα όνομα με κάποιο γράμμα για να τονιστεί η σειρά των προγόνων.

Δυστυχώς θέματα όπως οι πόλεμοι, η βασιλεία, η ακροδεξιά, ο φασισμός και γενικότερα οι διεφθαρμένοι εκείνοι πολιτικοί που προέρχονται ή και όχι απαραίτητα από αντίστοιχες οικογένειες πολιτικών είναι στοιχεία που θα συνεχίσουν να αλλοιώνουν και όχι να εξελίσσουν – βελτιώνουν την ανθρώπινη καθημερινότητά μας.

Το ερώτημα που προκύπτει εν κατακλείδι είναι προφανές:
Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που θα δυναμώσει τον ελέφαντα ώστε να εξελιχθεί και όχι να αλλοιωθεί; Και η απάντηση είναι επίσης προφανής:
Η δυνατή του μνήμη.
Και αντίστοιχα η δύναμη του Βασιλιά που κάποτε υπήρξε και θα προσπαθήσει να συνεχίσει να υπάρχει είναι η δύναμη της μνήμης του. Η διαφορά είναι ότι η συλλογική μνήμη των τόσων πολλών, χιλιάδων εκατομμύρια ελεφάντων είναι ποσοτικά αλλά και ποιοτικά πολύ πιο δυνατή από την ατομική μνήμη του βασιλιά, των λίγο έστω εκατοντάδων βασιλιάδων, πριγκίπων και ανθυπριγκιπισσών. Γιατί οι ελέφαντες προϋπήρξαν των βασιλέων και σίγουρα έχουν σκοπό να επιβιώσουν και μετά τον οριστικό θάνατό τους (των βασιλέων εννοείται, μαζί με την αυλή των σφουγγοκολάριων γλυφτών τους!)

Ας τελειώνουμε επιτέλους μια και καλή και ας θάψουμε όλους τους γαλαζοαίματους μαζί με τους μαυροαίματους και όλους εκείνους και εκείνες που στο βωμό του χρήματος και της εξουσίας καταστρέφουν τη γη και βεβαίως και εμάς που ενώ είμαστε και έχουμε τη δύναμη και την ομορφιά των ελεφάντων ακόμη περιέργως έχουμε αδύνατη μνήμη και μπλοκάρουμε έτσι την πραγματικά όμορφη εξέλιξη – ανέλιξη μας, συναισθηματική, πνευματική και ψυχική.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι Π.Ε. Αχαΐας, και Ηλείας εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία 4 ...
Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, ζητώντας «μόνιμες προσλήψεις ...
Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Ανακοίνωση έξι περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφορικά με την ανησυχία που προκαλεί η Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, καθώς όπως αναφέρεται ...
Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αναφορικά με τα σχέδια δοκιμαστικών γεωτρήσεων στις θάλασσες της Κρήτης: Δεν θα επιτρέψουμε ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 172 Άρθρα

«Words are all we have», είπε ο Σάμουελ Μπέκετ. Mικρός σαν ήμουν, ήθελα να πραγματοποιηθούν οι τρεις ευχές που μου αναλογούσαν. Πάντα όμως έκανα την ίδια μοναδική ευχή. Τις άλλες δύο δεν χρειάστηκε να τις σπαταλήσω. Γιατί από μικρός βρήκα τους «Αγιους Τόπους» μου. Τους τόπους εκείνους όπου η μνήμη μου, δημιουργούσε τις λέξεις και οι λέξεις αρθρώνονταν σε λόγο. Μερικές φορές είμαι τυχερός και ο Λόγος με γεμίζει με το φως του. Τότε μιά βαθιά γαλήνη και παραδοχή με κατακλύζει. [email protected]

Back to Top