Τέταρτο

130 Προβολές

Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή στη σκηνή του στο θέατρο Τόπος ΑλλούΑπό τις 23 Νοεμβρίου Κάθε Πέμπτη – Παρασκευή – Κυριακή 20:00 & Σάββατο 20:30

Ποια είναι η έκρηξη που θα ανατινάξει τη βίλλα Φάλκ; Πόσο βραδυφλεγής μπορεί να είναι η βόμβα στα θεμέλια του σπιτικού του σεμνού Γιόργκεν Τέσμαν, αφού πυροδοτείται και σκάει μέσα σε μία μόνο μέρα; Ένα σπίτι περίκλειστο από 3 τοίχους και το βλέμμα του θεατή.

Φυλακή και αλάνα για όλα τα πρόσωπα που είναι αντικείμενα μια σκηνικής εγκατάστασης. Αυτή η εγκατάσταση έχει σαν κέντρο της μια Έντα Γκάμπλερ, που απεγνωσμένα κυνηγάει μια ομορφιά, που δεν έχει σχήμα. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που της προσφέρεται. Που είναι περισσότερο κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ παρά σύζυγος του Τέσμαν ή ερωμένη του Λέβμποργκ. Ναι, τα τρίγωνα είναι ιλιγγιώδη. Σχηματίζονται και διαλύονται, πριν προλάβει ο θεατής να τα διακρίνει, για να αποδείξουν τελικά ότι οι δαίμονες που δρουν ανεξέλεγκτα μέσα και έξω από την Έντα, συνεχίζουν να κυκλοφορούν και στις μέρες μας.

Σε ένα πιο εμφανές επίπεδο, παρακολουθούμε την εμβληματική, καταστροφική και αυτοκαταστροφική ηρωίδα του Ίψεν να μην μπορεί να βολέψει την εγωπάθεια της και να μην μπορεί να βολευτεί στο προτεσταντικό καλούπι που οι συνθήκες την σπρώχνουν. Το ταξίδι, ή καλύτερα…  η απόδραση του μέλιτος με τον Τέσμαν τελείωσε και ο αστικός κόσμος στον οποίο επιστρέφει, είναι θάλαμος αερίων που δημιουργεί παραισθήσεις πριν σκορπίσει τον θάνατο.

Η έλευση της Έντα στην πόλη μετά από καιρό, σηματοδοτεί την έναρξη ραγδαίων εξελίξεων. Το δανεικό σπίτι που κατέλυσαν η Έντα και ο σύζυγος Τέσμαν γίνεται το επίκεντρο και ο βωμός, όπου όλοι όσοι παρελαύνουν από το σαλόνι καταθέτουν τους πόθους και τα όνειρα τους, που είναι σίγουρο ότι θα διαψευστούν. Τα αλυσιδωτά γεγονότα κρύβουν καταστροφή ή μάλλον αυτοκαταστροφή. Πράγματι. Όσα από τα πλάσματα δεν καταφέρνουν να μεταλλαχθούν, να προσαρμοστούν και να ζήσουν στις νέες τοξικές συνθήκες τρελαίνονται και τελικά πεθαίνουν.

Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό δεν συμβαίνει στην εποχή μας; Τελικά ναι, οι κατσαρίδες αντέχουν. Θα επιζήσουν και μετά την πυρηνική καταστροφή που δεν θα αργήσει. Στη Βίλλα Φαλκ ήδη εξερράγη.

Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν είναι η παραγωγή της Κεντρικής σκηνής του Τόπος Αλλού για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή με τη Μάνια Πάπαδημήτριου στον ομώνυμο ρόλο και τον Όμηρο Πουλάκη στο ρόλο του Έιλερτ Λέβμποργκ.


Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρίστος Ξενάκης
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Παπαμελετίου

Παίζουν: Μάνια Πάπαδημήτριου – Hedda Gabler, Όμηρος Πουλάκης – Eilert Løvborg, Λαμπρινή Θάνου – Thea Elvsted, Νίκος Καραστέργιος – George Tesman, Παναγιώτα Χαϊδεμένου – Juliana Tesman (η θεία), Άντα Κουγιά – Berte (η οικονόμος), Νίκος Καμτσής – Brack (ο δικαστικός επίτροπος)


Πληροφορίες

23 Νοεμβρίου 2019

Παραστάσεις: Πέμπτη – Παρασκευή – Κυριακή στις 20:00 & Σάββατο στις 20:30

Θέατρο Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη

Διάρκεια 1,55’

Εισιτήρια: 12 ευρώ και 8 ευρώ

Κρατήσεις – Προπώληση: viva.gr | στο ταμείο του θεάτρου 210 8656004, 210 8679535


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5441 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top