tetartopress

Η ΕΣΕΘΕ αλληλέγγυα στον αγώνα των καλλιτεχνών

ΕΣΕΘΕ

ΕΣΕΘΕ


Η ΕΣΕΘΕ στο πλευρό των σπουδαστών και των εργαζομένων στον κλάδο των Τεχνών ως προς το αίτημά τους για την απόσυρση του ΠΔ 85/2022. Όπως αναλυτικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

Τα μέλη της Ένωσης Σκηνογράφων-Ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδος (ΕΣΕΘΕ) δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους σπουδαστές, σπουδάστριες και σπουδαστ@ των δραματικών σχολών και όλων των καλλιτεχνικών σχολών, όπως και στους εργαζόμενους, εργαζόμενες και εργαζόμεν@ στον χώρο των Τεχνών ως προς το αίτημά τους για την απόσυρση του ΠΔ 85/2022, προτείνοντας αφενός την αναβάθμιση όλων των καλλιτεχνών σε Τ.Ε. και αφετέρου την ίδρυση δημόσιας και δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες των παραστατικών τεχνών, παράλληλα με την ενίσχυση και διεύρυνση όλων των δημόσιων υποδομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, χωρίς την αναίρεση του χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Η συνεχιζόμενη συμβολική, επαγγελματική και θεσμική υποβάθμιση του κλάδου των τεχνών και του πολιτισμού που προωθεί το ΠΔ 85/2022 μας είναι ξεκάθαρη. Τα μέλη της ΕΣΕΘΕ υποστηρίζουμε τις σύσσωμες διεκδικήσεις όλου του καλλιτεχνικού κλάδου και συντασσόμαστε με τους πλήθος φορείς και τα σωματεία που συνυπογράφουν την ακύρωση του ΠΔ 85/2022.

Έτσι, υποστηρίζουμε ότι:

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση με το προσχέδιο KYA, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του καλλιτεχνικού κλάδου, δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν θέλει να δώσει λύση στα υφιστάμενα προβλήματα: Η ΚΥΑ είναι νομικά ασθενέστερη και υποδεέστερη από Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Π.Δ. 85/22 δεν τροποποιείται και έτσι οι καλλιτέχνες παραμένουν στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.). Αυτό που ανακοινώθηκε είναι η μισθολογική και μόνο προσέγγιση με αυτή της κατηγορίας Τ.Ε. Έτσι όμως δημιουργείται το παράδοξο οι καλλιτέχνες, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα συναφή επαγγέλματα να προσλαμβάνονται ως Δ.Ε. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει η πρωτοβουλία αυτή του ΥΠΠΟΑ».

Κατόπιν όσων προκύπτουν από τα παραπάνω, τα μέλη της ΕΣΕΘΕ υποστηρίζουμε τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, την αντίσταση στη συμβολική απαξίωση του κλάδου τους, τη δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων τους και το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εκπαίδευση και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες.

Ο πολιτισμός μας αφορά όλες, όλους και όλ@, είναι δημόσιο αγαθό και σημαντικό κοινωνικό λειτούργημα, και από κοινού θα διεκδικήσουμε την αυτονόητη θέση και αξία που οφείλει να έχει στη ζωή μας.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top