Τέταρτο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ταξινομεί ως «πράσινες επενδύσεις» το ορυκτό αέριο και τα πυρηνικά, αφήνοντας απ’ έξω τους πολίτες

© Christian Lue, Unsplash


Με πρόσφατο σχέδιο που έστειλε στα κράτη μέλη, χωρίς να προηγηθεί καμία δημόσια διαβούλευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει στον κατάλογο με τις πράσινες επενδύσεις την ενέργεια από ορυκτό αέριο και πυρηνικά.

Όπως αναλυτικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από τη WWF Ελλάς:

Λίγες ώρες πριν το τέλος του 2021, στις 31 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν κυκλοφόρησε εμπιστευτικά ένα σχέδιο που ταξινομεί το ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως «βιώσιμες» επενδύσεις. Στη συνέχεια όμως, το σχέδιο αυτό διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση για αυτό το σχέδιο, σε αντιδιαστολή με τη στάση που τήρησε τόσο σε σχέση με τον ίδιο τον Κανονισμό Ταξινόμησης όσο και με την πρώτη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, αλλά και σε σχέση με το κεφάλαιο που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κάτω από τις πιέσεις των ενεργειακών βιομηχανιών και ενός μπλοκ κρατών στο οποίο ηγείται η Γαλλία, και με το επιχείρημα πως θα πρέπει να στηριχθούν ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλότερων ή μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αυτό το σχέδιο κρατάει ζωντανή την πανάκριβη πυρηνική βιομηχανία και παράλληλα προωθεί το κλιματικά επικίνδυνο ορυκτό αέριο. Η Ελλάδα με τη μέχρι σήμερα στάση της έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να στηρίξει αυτή την εξέλιξη.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, και ιδιαίτερα το WWF, σε όλη την Ευρώπη εκφράζουν μεγάλη απογοήτευση για αυτή την εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη. Η πορεία της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα χρειάζεται καθαρές και βιώσιμες τεχνολογίες προκειμένου να στηριχθεί η μετάβαση.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, δήλωσε: “Το ορυκτό αέριο, καθώς και η πυρηνική ενέργεια έχουν σοβαρότατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τόσο λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και των επικίνδυνων αποβλήτων και του κινδύνου μεγάλου ατυχήματος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα φαίνεται να υποστηρίζει την απαράδεκτη αυτή οπισθοχώρηση στις πράσινες πολιτικές της ΕΕ μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ζητάμε από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η Ελλάδα να καταψηφίσει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη του Κανονισμού Ταξινόμησης και να μην επιτρέψει το “πράσινο ξέπλυμα” της πυρηνικής ενέργειας και του ορυκτού αερίου”.

Το βράδυ της 2ης Ιανουαρίου ήταν επίσης η πρώτη φορά που η επίσημα ορισθείσα τεχνική συμβουλευτική ομάδα της Επιτροπής (Platform on Sustainable Finance) για την ταξινόμηση είδε το σχέδιο πρότασης. Το WWF είναι μέλος αυτής της ομάδας ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων (Platform on Sustainable Finance expert group).

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, η Επιτροπή έδωσε στην ομάδα εμπειρογνωμόνων μόλις οκτώ εργάσιμες ημέρες – έως τις 12 Ιανουαρίου – για να δώσει επίσημη απάντηση σε αυτόν τον εξαιρετικά περίπλοκο φάκελο. Οι περισσότερες διαβουλεύσεις για σχέδια νομοθεσίας διαρκούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, όμως για το πλέον αμφιλεγόμενο και περιβαλλοντικά επικίνδυνο πολιτικό σχέδιο η Επιτροπή αποφασίζει να μη δώσει λόγο στους πολίτες.

Η ενεργειακή κρίση που σήμερα προβληματίζει ολόκληρη την Ευρώπη οφείλεται στην προσκόλλησή μας στα ορυκτά καύσιμα. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να στραφούμε εξ ολοκλήρου στην καθαρή ενέργεια και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με ασφάλεια μακριά επικίνδυνα και μη βιώσιμα «καύσιμα γέφυρες».

Σημειώσεις:

1. Η «Ταξινόμηση» της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852) είναι ένα σύστημα κριτηρίων για επενδύσεις που πραγματικά συμβάλλουν στη μετάβαση της ΕΕ προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Μέσα από τον Κανονισμό Ταξινόμησης, η ΕΕ θα έθετε έναν «χρυσό κανόνα» για ιδιωτικά και δημόσια έργα και σχέδια που δικαιούνται τον τίτλο της πράσινης επένδυσης, στη βάση μιας σαφούς επιστημονικής προσέγγισης.
2. 10 λόγοι για τους οποίους η πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις: https://www.wwf.eu/?5255391/10-reasons-why-the-EU-taxonomy-might-go-from-hall-of-fame-to-wall-of-shame


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10244 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top