Τέταρτο
1201 Προβολές

Η φύση δε σταματά να μας μαγεύει

Maldives‎-blue sand
Υπάρχει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που κάνει τα κύματα να σπινθηρίζουν παράγοντας εντυπωσιακές εικόνες και ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθια. Το φαινόμενο είναι συχνότερο στην παραλία Vaadhoo στις Μαλδίβες, ωστόσο έχει επίσης εμφανιστεί στην παραλία Conservation της Τασμανίας, και σε αρκετές παραλίες της βόρειας θάλασσας αλλά και του ινδικού ωκεανού. Οι μοναδικές αυτές εικόνες είναι αποτέλεσμα βιοφωταύγειας  θαλάσσιων οργανισμών όπως τα μονοκύτταρα πρώτιστα και τα μαλακόστρακα.

Αιτία της εξαιρετικής ιδιότητας των ζωντανών οργανισμών να δημιουργούν και να εκπέμπουν φως είναι μια βιοχημική αντίδραση, η οξείδωση της πρωτεΐνης λουσιφερίνης. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ κοινό στη θαλάσσια ζωή και σε ανώτερους οργανισμούς όπως ορισμένα είδη χταποδιών και καλαμαριών. Η μη θαλάσσια βιοφωταύγεια, είναι λιγότερο διαδεδομένη και η πιο γνωστή της σε μας μορφή της είναι οι πυγολαμπίδες.

Maldives‎ blue tear


Το φαινόμενο της σπινθηρίζουσας θάλασσας μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς θαλάσσιους μικροοργανισμούς, ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται. Τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα βιοφωτισμού θαλάσσιου φυτοπλαγκτόν που τείνουν να παράγουν φως όταν διαταράσσονται, όπως για παράδειγμα από τα κύματα στις ακτές. Σε πολλές περιπτώσεις η βιοφωταύγεια εμφανίζεται στους μικροοργανισμούς ως αποτέλεσμα ενός προειδοποιητικού αλλά και αμυντικού μηχανισμού.

Στην περίπτωση των Μαλδιβών όπου έχουν καταγραφεί και οι εντυπωσιακότερες εικόνες, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες παράγωγο οστρακοειδών. Στις περιπτώσεις που τα σπινθηρίζοντα σημεία είναι διάσπαρτα στην αμμουδιά της παραλίας, θεωρείται πως είναι το αποτέλεσμα ενός μαζικού θανάτου των οστρακοειδών που συμβαίνει περιοδικά στις Μαλδίβες.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 29 Άρθρα

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου αλλιώς. Είμαι εδώ. Ζω. Αναπνέω. Αγαπάω. Δεν μετανιώνω για όλα αυτά που έζησα και θα ζήσω. Δεν μετανιώνω για όσα σκέφτομαι και μοιράζομαι. Κάπως έτσι γεννιόνται και τα κείμενα μου...

RELATED ARTICLES

Back to Top