Τέταρτο
80 Προβολές

Η Γορτυνία λέει όχι στις ανεμογεννήτριες


Advertisement


Με πρωτοβουλία της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Iανουαρίου 2021 τηλεδιάσκεψη με αφορμή την ανάρτηση την 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) .Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ιωάννης Λαγός, Πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝΚοιν.Σ.Επ.

Όπως αναλυτικά αναφέρεται:

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που διήρκεσε από τις 8.00μμ έως τις 11.30μμ., προέκυψαν και νέα στοιχεία: Η ίδια Εταιρεία που έχει υποβάλει το παραπάνω αίτημα, έχει υποβάλει φακέλους για την εγκατάσταση και άλλων 49 ανεμογεννητριών καθώς και φωτοβολταϊκού βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης.

Advertisement

Μετά από 3,5 ώρες ενημέρωσης, εποικοδομητικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και την ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο του Δημάρχου Γορτυνίας Στάθη Κούλη όσο και όλων των συμμετεχόντων Δημοτικών Συμβούλων.

Δεδομένου πως η Γορτυνία είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήδη από τη δεκαετία του 1950 με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Λάδωνα που σημειωτέον παράγει 10πλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται σε όλη τη Γορτυνία συνεισφέροντας πολλαπλά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Advertisement

Δεδομένου πως από το 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει τον εναλλακτικό τουρισμό με αποτέλεσμα την δημιουργία του Menalon Trail του πρώτου πιστοποιημένου πεζοπορικού μονοπατιού στην Ελλάδα από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των 3.000.000 πεζοπόρων μήκους 75 χιλιομέτρων, το οποίο διασχίζει το Μαίναλον.

Advertisement


Δεδομένου πως με την συνεργασία της περιφέρειας Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε το Pan trail το οποίο διασχίζει την Νότια Γορτυνία και τμήμα του Heracles trail στην Βόρεια Γορτυνία το οποίο ξεκινάει από το Ναύπλιο και φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία (περνώντας από τα τοπόσημα 5 άθλων του Ηρακλή), συνολικά ένα δίκτυο 200 χιλιομέτρων μονοπατιών εντός των ορίων του Δήμου. Ο εναλλακτικός τουρισμός , αποτελεί πλέον την κινητήριο δύναμη που τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής του Μαινάλου ως του κατεξοχήν χώρου άσκησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προσφέροντας τόνωση στη τοπική κοινωνία και οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε ομόφωνα:

1. Να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια μέσα στα όρια του Δήμου Γορτυνίας.

2. Να παρθεί άμεσα απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας και να υποβληθεί εμπρόθεσμα ( έως 29/1/2021) φάκελος αντιρρήσεων για τα εν λόγω έργα.

3. Να προκληθούν Δημοτικά Συμβούλια και να ζητηθούν αντίστοιχες αποφάσεις των όμορων εμπλεκόμενων Δήμων και Φορέων Τρίπολης και Μεγαλόπολης.

4. Να ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να πάρουν θέση στο θέμα.

5. Να ενημερωθούν άμεσα οι απανταχού Αρκάδες.

6. Να προωθηθεί το παρόν Δελτίο Τύπου σε όλες τις σχετικές ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.

7. Να ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ( Συλλόγους, Σωματεία,Ιδρύματα κλπ) που έχουν έννομο συμφέρον, να υπογράψουν ψηφίσματα, τα οποία πρέπει να αποσταλούν έως τις 25 Ιανουαρίου 2021, αφού προσυνεννοηθούν για τον τύπο και περιεχόμενο με τους συντονιστές που έχουν οριστεί: από τον Δήμο Γορτυνίας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου email: [email protected] τηλ. επικοινωνίας : 6974710713 | και από την ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. ο Ιωάννης Π. Λαγός, email: [email protected]

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6771 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top