tetartopress

Η Greenpeace ζητά πραγματική προστασία της βιοποικιλότητας στην τελευταία εβδομάδα της COP15 στο Μόντρεαλ του Καναδά


Οι συνομιλίες του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στην COP15 είναι δύσκολες, εξαιτίας των προσπαθειών να υπονομευθούν οι βασικοί στόχοι που θα κρατούν τις προστατευόμενες περιοχές ελεύθερες από γεωτρήσεις και εξορύξεις, καθώς και των προσπαθειών να εκτοπιστούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί από τον ρόλο τους στην προστασία της βιοποικιλότητας – και την αποτυχία να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε κονδύλια για τη διατήρησή της.

Η αναγνώριση και ο σεβασμός του ρόλου των αυτόχθονων λαών, οι οποίοι προστατεύουν το 80% της υπάρχουσας βιοποικιλότητας παγκοσμίως, αφαιρέθηκε από ορισμένα μέρη του προσχεδίου συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο συνεδριακό κέντρο της COP15 στο Μόντρεαλ, ζητώντας δικαιώματα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Καθώς οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φτάνουν για την τελευταία εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, η Greenpeace ζητά η τελική συμφωνία να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των αυτοχθόνων θα προστατεύονται και θα γίνονται σεβαστά, και ότι θα επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι προστασίας, με τουλάχιστον το 30% της γης και της θάλασσας παγκοσμίως να προστατεύονται μέχρι το 2030, μέσα από περιοχές υψηλής και πλήρους προστασίας.

Ο Paulo Adario, Senior Campaign Strategist, στο βραζιλιάνικο γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: “Ενώ η Βραζιλία παρουσιάζεται στην COP15 ως υπέρμαχος της προστασίας της βιοποικιλότητας και ζητά χρήματα για τη διατήρηση και την αποκατάστασή της, ο κόσμος βλέπει την πραγματικότητα: μια έκταση μεγαλύτερη από την Ελβετία αποψιλώθηκε από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάτι που υποκινήθηκε από την αντιπεριβαλλοντική ατζέντα του Μπολσονάρου. Δεν είναι ώρα για χρονοτριβές και παιχνίδια. Τα επόμενα δέκα χρόνια είναι κρίσιμα και το μέλλον όλων των έμβιων όντων στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγγονών μας, διακυβεύεται σήμερα”.

Ο Sekar Banjaran Aji, υπεύθυνος εκστρατείας για τα δάση στο γραφείο της Greenpeace στην Ινδονησία, δήλωσε: “Ο συνδυασμός εταιρικών συμφερόντων και κυβερνητικών προγραμμάτων είναι ένα θανατηφόρο μείγμα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην Ινδονησία. Είναι λοιπόν τρομακτικό να βλέπουμε ότι αυτό εκπροσωπείται εδώ στην COP15. Το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην Ινδονησία είναι αυτόχθονες. Αλλά η γη τους κινδυνεύει συνεχώς, επειδή αγωνίζονται να λάβουν νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Ορυκτά καύσιμα, υλοτομία, εξόρυξη, φυτείες φοινικέλαιου: όλοι θέλουν ένα κομμάτι της γης των ανθρώπων αυτών. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας πρέπει να βγει μπροστά και να μιλήσει εκ μέρους των Αυτοχθόνων, όχι των εταιρειών”.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Ο Νανούκ τον Βορρά" - Η ανθρώπινη θέληση να δημιουργεί δυνατότητες ζωής στο πιο εχθρικό φυσικό περιβάλλον

“Ο Νανούκ τον Βορρά” – Η ανθρώπινη θέληση να δημιουργεί δυνατότητες ζωής στο πιο εχθρικό φυσικό περιβάλλον

"Ο Νανούκ του Βορρά" (Nanook of the North). Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Φλάερτι. Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΗΠΑ, 1922. "Τα μυστηριώδη Barren Lands, ερημωμένα, ...
The Good and Faithful Servant

«The Good and Faithful Servant» με Ελεύθερη Είσοδο στο Θέατρο 104

«The Good and Faithful Servant» του Τζο Όρτον από τη FreεΚ, μια θεατρική ομάδα της Fonact Theatre Company σε σκηνοθεσία ...
«Ο Μισάνθρωπος» ή «Ο μελαγχολικός ερωτευμένος» του Μολιέρου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Ο Μισάνθρωπος» ή «Ο μελαγχολικός ερωτευμένος» του Μολιέρου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» ή «Ο ...
25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας 

25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας 

Σε συνέχεια της συνεργασίας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από το 2007 μέχρι σήμερα, ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12889 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top