tetartopress

Η Greenpeace ζητά πραγματική προστασία της βιοποικιλότητας στην τελευταία εβδομάδα της COP15 στο Μόντρεαλ του Καναδά


Οι συνομιλίες του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στην COP15 είναι δύσκολες, εξαιτίας των προσπαθειών να υπονομευθούν οι βασικοί στόχοι που θα κρατούν τις προστατευόμενες περιοχές ελεύθερες από γεωτρήσεις και εξορύξεις, καθώς και των προσπαθειών να εκτοπιστούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί από τον ρόλο τους στην προστασία της βιοποικιλότητας – και την αποτυχία να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε κονδύλια για τη διατήρησή της.

Η αναγνώριση και ο σεβασμός του ρόλου των αυτόχθονων λαών, οι οποίοι προστατεύουν το 80% της υπάρχουσας βιοποικιλότητας παγκοσμίως, αφαιρέθηκε από ορισμένα μέρη του προσχεδίου συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο συνεδριακό κέντρο της COP15 στο Μόντρεαλ, ζητώντας δικαιώματα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Καθώς οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φτάνουν για την τελευταία εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, η Greenpeace ζητά η τελική συμφωνία να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των αυτοχθόνων θα προστατεύονται και θα γίνονται σεβαστά, και ότι θα επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι προστασίας, με τουλάχιστον το 30% της γης και της θάλασσας παγκοσμίως να προστατεύονται μέχρι το 2030, μέσα από περιοχές υψηλής και πλήρους προστασίας.

Ο Paulo Adario, Senior Campaign Strategist, στο βραζιλιάνικο γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: “Ενώ η Βραζιλία παρουσιάζεται στην COP15 ως υπέρμαχος της προστασίας της βιοποικιλότητας και ζητά χρήματα για τη διατήρηση και την αποκατάστασή της, ο κόσμος βλέπει την πραγματικότητα: μια έκταση μεγαλύτερη από την Ελβετία αποψιλώθηκε από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάτι που υποκινήθηκε από την αντιπεριβαλλοντική ατζέντα του Μπολσονάρου. Δεν είναι ώρα για χρονοτριβές και παιχνίδια. Τα επόμενα δέκα χρόνια είναι κρίσιμα και το μέλλον όλων των έμβιων όντων στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγγονών μας, διακυβεύεται σήμερα”.

Ο Sekar Banjaran Aji, υπεύθυνος εκστρατείας για τα δάση στο γραφείο της Greenpeace στην Ινδονησία, δήλωσε: “Ο συνδυασμός εταιρικών συμφερόντων και κυβερνητικών προγραμμάτων είναι ένα θανατηφόρο μείγμα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην Ινδονησία. Είναι λοιπόν τρομακτικό να βλέπουμε ότι αυτό εκπροσωπείται εδώ στην COP15. Το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην Ινδονησία είναι αυτόχθονες. Αλλά η γη τους κινδυνεύει συνεχώς, επειδή αγωνίζονται να λάβουν νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Ορυκτά καύσιμα, υλοτομία, εξόρυξη, φυτείες φοινικέλαιου: όλοι θέλουν ένα κομμάτι της γης των ανθρώπων αυτών. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας πρέπει να βγει μπροστά και να μιλήσει εκ μέρους των Αυτοχθόνων, όχι των εταιρειών”.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top