Τέταρτο

«Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου


Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει την παράσταση του Θεάτρου Δωματίου «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», βασισμένη στο ημιτελές ομώνυμο αριστούργημα του Διονυσίου Σολωμού, ένα κείμενο αιρετικό και αλληγορικό που τοποθετείται στο κέντρο μιας βίαιης πραγματικότητας που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας.

Τρεις γυναίκες, έγκλειστες σ’ ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τον πυρακτωμένο λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου. Στο σύμπαν μιας σύγχρονης κόλασης, που αποτυπώνεται σκηνικά σ’ ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό, το σώμα της Γυναίκας στοιχειώνεται μέσα από μια γεωγραφία εικόνων που συνθέτουν το προσωπείο της γυναίκας-δαίμονα μέσα στους αιώνες.

Η σκηνοθέτιδα Άντζελα Μπρούσκου ανοίγει διάλογο με το κείμενο του Σολωμού, σε μια παράσταση που συναντιέται με το ρέκβιεμ μιας  Ελλάδας που χάνει τη γλώσσα της, όταν μπορεί να βασιλεύει η ρητορική του μίσους, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός που αντικαθιστούν την όποια ανθρώπινη αλληλεγγύη. Η πρώτη εκδοχή της Γυναίκας της Ζάκυθος του Θεάτρου Δωματίου, παρουσιάστηκε σε μια online απόδοση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μια απόπειρα να κινηματογραφηθεί ως παράσταση πολυμέσων που θα διατηρούσε την αυτονομία της και το ενδιαφέρον της, αλλά και ως μια ταινία γυρισμένη στο πλατό ενός στούντιο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης
Σχεδιασμός φώτων: Παντελής Μάκκας
Κατασκευή σκηνικού: Κομνηνός Κουσιέρας
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Θάνος Χατζόπουλος
Βιντεοσκόπηση: Παντελής Μάκκας
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής, Άντζελα Μπρούσκου
Παίζουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη

Πληροφορίες

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 στις 21:00

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49, Ηράκλειο | Οδηγίες Πρόσβασης μέσω Google map

Τιμές εισιτηρίων: Α Ζώνη: 15 ευρώ | Β Ζώνη: 12 ευρώ – μειωμένο: 8 ευρώ | Γ Ζώνη: 10 ευρώ – μειωμένο: 8 ευρώ|| Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται άνεργοι, φοιτητές, νέοι ως 25 ετών, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι

Προπώληση εισιτηρίων:  Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00 – τηλ. 2813409247) |  ticketservices.gr | Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Οδηγίες προσέλευσης: Για την είσοδο σε κάθε κλειστή αίθουσα, οι θεατές οφείλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού (να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή νόσησης κατά την είσοδο, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα. Το ΠΣΚΗ επιπρόσθετα θα τηρήσει, για μεγαλύτερη ασφάλεια του κοινού στις κλειστές του αίθουσες, αποστάσεις μεταξύ των θεατών.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9953 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top