tetartopress

Η «Ημέρα της Γης» βάφτηκε με αίμα στη Γάζα

29597900_598437177174077_8101662064800661831_n


Ημέρα της Γης, 30/03/2018

Τουλάχιστον 15 άοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Οι τραυματισμένοι διαδηλωτές χτυπήθηκαν με αληθινά πυρά και σφαίρες χάλυβα με επικάλυψη από καουτσούκ, ενώ άλλοι χτυπήθηκαν με δακρυγόνα.

Η βίαιη καταστολή από τον ισραηλινό στρατό κατοχής ξεκίνησε μαζί με την έναρξη μιας προγραμματισμένης σειράς διαδηλώσεων από τους Παλαιστίνιους – με πρώτο τον εορτασμό της Ημέρας της Γης – που πρόκειται να συνεχιστούν και τον Μάιο.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας κατασκήνωσαν σε 5 διαφορετικά σημεία, κάθε ένα από τα οποία βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα από τον τοίχο των συνόρων. Από εκεί, μεγάλα πλήθη προχώρησαν στον ισχυρά οχυρωμένο φράκτη και μερικοί άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες που ανταποκρίθηκαν με αληθινά πυρά, δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι συμμετείχαν χιλιάδες άτομα και ότι τα στρατεύματά του άνοιξαν πυρ εναντίον των «κύριων υποκινητών» αυτών που πετούσαν πέτρες – αλλά ο κατάλογος των νεκρών και τραυματιών αποκλείει αυτήν την εκδοχή των γεγονότων.

Αργότερα, την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχευσε τρεις τοποθεσίες της Χαμάς στη Γάζα με πυρ από τανκ και αεροπορικές επιδρομές, μετά από «απόπειρα επίθεσης οπλισμένων Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών στρατιωτιών», όπως ισχυρίστηκε.

Η πορεία ήταν η αρχή στις διαμαρτυρίες που θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες με αφορμή τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ γύρω στις 14 Μαΐου, και ονομάστηκε “Η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής”.

29790826_598681007149694_7440300439825357810_n


Τα ονόματα των 15 νεκρών Παλαιστινίων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων ισραηλινών σκοπευτών κατά την πορεία για την Ημέρα της Γης, στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 είναι:

Ο αγρότης Ομάρτ Ουαχίντ Σαμούρ, 26 ετών, ο οποίος πέθανε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν στη γη του, σε απόσταση πάνω από 700 μέτρα από τα σύνορα στη νότια Γάζα.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας: Ο Αμίν Μουχάμαντ Μουαμάρ, 22 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι, και ο Ιμπραχίμ Σαλχάμ Αμπού Σάαρ, 20 ετών, πυροβολήθηκε στον λαιμό.

Ανατολικά της πόλης της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές: Ο Μωχάμαντ Ναΐμ Μουχάμαντ Αμπού Αμρό, 35 ετών, πυροβολήθηκε στο στομάχι, ο Μαχμούντ Σάιντι Γιούνις Ράμπι, 34 ετών, πυροβολήθηκε στο στήθος, ο Αχμάντ Ιμπραήμ Ασούρ Αβντά, 19 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και ο Τζιχάντ Μουχάμαντ Φάρνα, 35 ετών, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο.

Στη βόρεια Γάζα, το Al Mezan επιβεβαίωσε τους θανάτους δύο διαδηλωτών: Ο Μουχάμαντ Καμάλ αλ Νετζιάρ, 25 ετών, πυροβολήθηκε στο στομάχι και ο Αμπντ αλ-Φατάχ Μπαντζάτ Αμπντ αλ-Ναμπί 19 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε τους θανάτους έξι επιπλέον Παλαιστινίων: Σάρι Βαλίντ Αμπού Αβάντα, Αμπντ αλ Καάτερ Μάρντι αλ-Χαβαντζί, Χαμάντ Ισμαήλ Άμπου Άμπα, Τζιάντ Ζουέιρ Αμπού Μαντού, Μπάτρι Φάϊκ αλ Σαμπάγκ και Νάτζι Αμπνταλάχ Αμπού Χουάϊρ.

Έχει επίσης ανακοινωθεί πως οι τραυματίες είναι πάνω από 1400 ενώ οι 20 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός είχε τοποθετήσει 100 σκοπευτές στη γραμμή των συνόρων Ισραήλ-Γάζας με την εντολή να σκοτώνουν όποιον πλησίαζε στα σύνορα.

29572807_598437203840741_7902580730667611553_n


Ημέρα της Γης “Land Day”

Η 30η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης για τους Παλαιστίνιους. Είναι η Hμέρα της Γης “Land Day” λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα το 1976.

Όλα άρχισαν στις 11 Μαρτίου 1976, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καταλάβει 21.000 dunams γης που ανήκαν σε Παλαιστίνιους, για λόγους ασφάλειας και εποικισμού. Οι εποικισμοί χτίστηκαν σε εκτάσεις που ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε δια της βίας από τους Παλαιστίνιους που ζούσαν μέσα στο Ισραήλ. Τα εδάφη δόθηκαν σε εβραίους μετανάστες και οι μη εβραίοι είχαν προειδοποιηθεί να απομακρυνθούν.

Οι Παλαιστίνιοι, τότε, οργάνωσαν μια γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλετική διάκριση που αποτελεί το θεμέλιο του ισραηλινού απαρτχάιντ, όπως και την πρακτική του Ισραήλ μέσα στο ίδιο το Ισραήλ εις βάρος των μη εβραίων. Ειρηνικές πορείες διοργανώθηκαν στις αραβικές πόλεις από τη Γαλιλαία ως την έρημο Negev μέσα στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χιλιάδες ισραηλινούς στρατιώτες, βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, ακόμη και βαριά οπλισμένους εποίκους για να αντιμετωπίσει τις παλαιστινιακές διαδηλώσεις. Στις επόμενες αναμετρήσεις με τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία, έξι άοπλοι Άραβες πολίτες δολοφονήθηκαν, περίπου εκατό Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά, και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Ο συμβολισμός της Ημέρας της Γης είναι ισχυρός και αντανακλά τη διάκριση και τα αληθινά κίνητρα του Σιωνισμού: Την αρπαγή της γης από τους Παλαιστίνιους και την εξάπλωση των εβραϊκών και μόνο εποικισμών. Αντιπροσώπευει την πρώτη επίσημη ημερομηνία κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ οργάνωσαν διαδηλώσεις κατά των ρατσιστικών διακρίσεων και των πολιτικών του Ισραήλ, παρά τις συνεχείς απειλές για συνέπειες από τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τιμάται, όχι μόνο στο εσωτερικό του Ισραήλ από τους λεγόμενους “Άραβες πολίτες του Ισραήλ”, αλλά και απ’ όλους τους Παλαιστίνιους σε όλον τον κόσμο. Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο θυμούνται αυτό το περιστατικό ως το αληθινό πρόσωπο του Ισραήλ και τη σταθερή και αδυσώπητη επίθεση του.

Παλιές παλαιστινιακές αφίσες για την Ημέρα της Γης

Παλιές παλαιστινιακές αφίσες για την Ημέρα της Γης


Κείμενα – φωτογραφίες: Νέα από την Παλαιστίνη


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Το Όνειρο ενός γελοίου» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

«Το Όνειρο ενός γελοίου» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το «Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου», του Φιόντορ  Ντοστογιέφσκι, το αριστούργημα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, φωτίζει τον κόσμο της ομορφιάς της ευτυχίας ...
«Η Βίλα» του Guillermo Calderón στο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Βίλα» του Guillermo Calderón στο Πάνθεον στην Πάτρα

Η παράσταση «Η Βίλα» (Ο δρόμος που δεν πήραν) του Guillermo Calderón, σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου παρουσιάζεται στο Θέατρο Πάνθεον ...
Η πηγή των παρθένων

«Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην Ανδόρα

Η Weirdwave, παρουσιάζει τη σουηδική ταινία «Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια ταινία που σημάδεψε τα κινηματογραφικά πράγματα ...
Ελένη Κυριαζοπούλου

Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου στην Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου με τίτλο “Momentum” από τις 7 έως τις 17 του ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11858 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top