Τέταρτο

Η Ντόρα Μπακογιάννη δικάζει, καταδικάζει και πουλάει «πολιτική εκδούλευση»

bakogianni-skai2


Η Ντόρα Μπακογιάννη με δηλώσεις της, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης των 9 Τούρκων που συνελήφθησαν στην Αθήνα το 2017, και σύμφωνα με τα λεγόμενά της φέρεται να ετοίμαζαν επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω πρότεινε την ανταλλαγή τους με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Παρομοιάζει, μάλιστα, τους 9 Τούρκους σαν «τον αντίστοιχο Κουφοντίνα» για την Τουρκία.

Δυο σημειώσεις, λοιπόν, για το πόσο ξεκάθαρα γίνονται τα πράγματα από τη μεριά της «αγίας οικογένειας», ή αλλιώς την ευθεία παρέμβαση και τη σχέση της με τη δικαιοσύνη ως λειτουργία αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων πολιτικού και δικαστικού συστήματος, ξεπερνώντας τις πολιτικές επιθυμίες της εξουσίας ή των θεσμικών ρόλων διάκρισης των εξουσιών της επονομαζόμενης αστικής δημοκρατίας.

Στην κατηγορία της παρομοίωσης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν επιλέχτηκε τυχαία από την Ντόρα Μπακογιάννη. Μόλις πρόσφατα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης καλώντας τον -μαζί με άλλους επτά κρατούμενους- για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων, φορτώνοντάς τους εργολαβικά ολόκληρο τον κακουργηματικό ποινικό κώδικα, «ως ύποπτους για συμμετοχή και υποκίνηση σε εξέγερση».

Μιας και δεν κατάφεραν να του φορτώσουν κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, ώστε να του κοπούν οι άδειες που τόσο ενοχλούν συγκεκριμένες πρεσβείες μαζί με την «αγία οικογένεια», ενεργοποίησαν εκ νέου ένα καινοφανές αλλά στοχευμένο κατασταλτικό σπιράλ διώξεων στα όρια ενός άτυπου αλλά ουσιαστικού προσύμφωνου μεταξύ πολιτικού και δικαστικού συστήματος.

Επιχειρείται έτσι στην πράξη συγκεκριμένοι κρατούμενοι να μπουν σε μόνιμο και ειδικό καθεστώς εξαίρεσης αδειών ή καταπάτησης ατομικών δικαιωμάτων, με εμπνευστές καθόλου τυχαία πολιτικά και δικαστικά πρόσωπα για να στηθεί άλλο ένα ψευδές κατηγορητήριο με το οποίο αν επέλθει καταδίκη μπαίνει οριστικά «ταφόπλακα» στο κατοχυρωμένο δικαίωμα τής τακτικής άδειας.

Πώς εννέα οι αγωνιστές βαπτίζονται τρομοκράτες;

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους οκτώ άνδρες και τη μία γυναίκα, τουρκικής υπηκοότητας, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) χρειάζεται επιτακτικά να μας διευκρινίσει η Ν. Μπακογιάννη από που προκύπτουν οι ισχυρισμοί της περί τρομοκρατών που προετοίμαζαν επίθεση κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την δικογραφία όχι μόνο δεν προκύπτει απολύτως τίποτα τέτοιο -ούτε η αντιτρομοκρατική δεν συμπεριέλαβε παρόμοια στοιχεία- αλλά και ουδέποτε προέκυψαν τέτοια επιβαρυντικά στοιχεία κατά την ανάκριση. Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους, πουθενά δεν περιγράφουν τα όσα ισχυρίζεται περί σχεδίου επίθεσης κατά του Ερντογάν και μάλιστα ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωνε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας προσανατολίζουν στο ότι τα εννέα άτομα προετοίμαζαν επίθεση για την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας».

Σε δηλώσεις των συνηγόρων τους, Αλέκας Ζορμπαλά και Γιάννας Κούρτοβικ, στις 27 Νοέμβρη 2017 λίγο πριν τη προσαγωγή των κατηγορουμένων στον εισαγγελέα, οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι «δεν έχουν σχέση με όσα τους αποδίδονται», καθώς οι ίδιοι «είναι πρόσφυγες, που είτε ζητούν άσυλο, είτε ήδη έχουν λάβει», τονίζοντας πως οι εντολείς τους «πιστεύουν ότι η σύλληψή τους είναι δωράκι ή αλλιώς μία ένδειξη καλής θέλησης της κυβέρνησης ενόψει της άφιξης Ερντογάν στη χώρα» (σ.σ. 7-8 Δεκεμβρίου 2017).

Η  δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά μεταξύ άλλων σημείωνε πως οι εννέα «είναι αγωνιστές που μάχονται ενάντια σε ένα φασιστικό καθεστώς, ενάντια σε χιλιάδες διώξεις και αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν σχέση με τρομοκρατία» καταγγέλλοντας τον «βαρύτατο και βάναυσο τραυματισμό» τόσο στη ΓΑΔΑ, όσο και έξω από το γραφείο του εισαγγελέα. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν και από τότε κρατούνται σε διάφορες φυλακές μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους.

Παρόλα αυτά η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αγνοεί προφανώς ότι οι περισσότεροι από τους εννιά προφυλακισμένους Τούρκους και Κούρδους έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί πρόσφυγες σε Ελλάδα, Ολλανδία και Γαλλία, ουσιαστικά τους δίκασε, τους καταδίκασε  παρακάμπτοντας την ελληνική δικαιοσύνη όσο κι αν εμφανίζεται θεσμικά υπέρμαχός της. Εξαργυρώνοντας έτσι την πρόσκληση που έλαβε από το ερτογανικό καθεστώς με την οποία παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερτογάν, πουλώντας πολιτική εκδούλευση για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα με σκοπό όχι μόνο να προκαταβάλει τη δικαστική κρίση αλλά κυρίως να νομιμοποιήσει μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις, όταν βρεθεί η ίδια και το κόμμα της ΝΔ στην εξουσία.

Επίσης επιβάλλεται να μας εξηγήσει σε ποια λογική εκφράζει τη δικονομική κρίση περί έκδοσης ή ακόμα χειρότερα περί ανταλλαγής τους -αλήθεια ποιο νόμιμο τρόπο εννοούσε- αφού ο Άρειος Πάγος, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα έκδοσής τους από τις Τουρκικές αρχές, έχει αποφανθεί και αποφασίσει αρνητικά.

Πολιτικές σκοπιμότητες, εθνικισμός και πατριδοκαπηλία

Στην προσπάθεια της να θολώσει τα νερά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία της σε αυτή την ορκωμοσία, έβαλε άλλη μια φορά στη ζυγαριά των πολιτικών σκοπιμοτήτων, από τη μια τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ζωές των εννέα αγωνιστών και από την άλλη τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία.

Η υπόκλισή της στο ερτογανικό καθεστώς ό,τι κι αν εξυπηρετεί δεν μπορεί να αποκρύπτει τις  χιλιάδες διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια που έχει επιβάλει ο ίδιος ο Ερτογάν σε όσους και όσες θεωρεί εχθρούς του, στερώντας τους ελευθερίες, δημοκρατικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από στοχευμένες διώξεις.

Συντάσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη με την αυτονόητη πολιτική απαίτηση για δημοκρατία και κοινωνική ελευθερία του τουρκικού λάου ή υιοθετεί τις φασιστικές επιλογές Ερτογάν με τις οποίες καταλήγουν στη φυλακή, τα βασανιστήρια και το θάνατο χιλιάδες αγωνιστές, φοιτητές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί,  δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, λογοτέχνες, σκιτσογράφοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί, ερευνητές φεμινίστριες;

Συντάσσεται με την αντιδημοκρατική λογική να τίθενται εκτός νόμου αριστερά πολιτικά κόμματα, ενώ βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό οι οργανώσεις που αγωνίζονται διεκδικώντας τα αυτονόητα της δημοκρατίας ή όσες δεν είναι αρεστές στον ίδιο τον Ερτογάν;

Η λογική του ανατολίτικου παζαριού και ο πολιτικός συμψηφισμός έτσι όπως τα έθεσε η Ν. Μπακογιάννη αποτελούν μέρος μια ψευδεπίγραφης πολιτικής πρότασης που σκοπό έχει να ενισχύσει τον αγοραίο πατριωτισμό και όχι όπως ή ίδια ισχυρίστηκε ότι «η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης» επενδύοντας ταυτόχρονα με ένα ρηξικέλευθο τρομοκρατικό σκηνικό την σημερινή πολιτική κατάσταση άλλα και τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής .

Ταιριάζει απόλυτα η πρόταση ανταλλαγής των εννέα αγωνιστών από την Τουρκία -όπως και η παρομοίωσή τους, από την Ντόρα Μπακογιάννη με τον Κουφοντίνα- με όσους οραματίζονται την ενεργοποίηση κάθε κατασταλτικού μηχανισμού που περιορίζει τη θεμελιακά κατοχυρωμένη δημοκρατική λαϊκή ελευθερία στα ερτογανικά πρότυπα, παίζοντας παράλληλα με διαφορετικά χαρτιά όπως αυτό της ανομίας, του άβατου και του αντιτρομοκρατικού.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | [email protected]

 

Back to Top