tetartopress

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στη νότια Πελοπόννησο


Οι δράσεις του Αρχέλων στη νότια Πελοπόννησο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τους εθελοντές και ερευνητές που συμμετείχαν το καλοκαίρι που πέρασε. Στις παραλίες της Μεσσηνίας, Ρωμανός και Ζάγκα Μεμί Κορώνης και στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι, Βαθύ και Ευρώτα του Λακωνικού κόλπου, καταγράφηκε σημαντικός αριθμός φωλιών των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα (Caretta caretta).

Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ο Αρχέλων:

Οι δράσεις του Αρχέλων για την καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα πραγματοποιήθηκαν στο Ρωμανό, την Κορώνη Μεσσηνίας και στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου από τέλος Μαΐου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία στις τρεις αυτές περιοχές ωοτοκίας καταγράφηκαν συνολικά 650 φωλιές σε περίπου 29 χλμ. παραλίας που επιτηρήθηκαν. Επιπλέον, οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του Αρχέλων ενημέρωσαν περίπου 2000 επισκέπτες στις περιοχές Κορώνης και Λακωνικού.

Ένα από τα πιο απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίζεται ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών είναι η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης τη νύχτα ώστε να υπάρχει επαρκής ελεύθερος διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία, χωρίς εμπόδια. «Υπήρξε ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις, που με συνέπεια και καλή συνεργασία εφάρμοσαν τα μέτρα στην Κορώνη. Ομοίως, στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας του Λακωνικού κόλπου, από ένα σημείο και μετά, παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στην εφαρμογή του μέτρου – ελπίζουμε να ανταποκριθούν όλοι οι φορείς και οι επιχειρήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι», λέει η Γαλήνη Σαμλίδου, βιολόγος, Υπεύθυνη για τα Προγράμματα πεδίου του Αρχέλων στην Πελοπόννησο.

Τι συνέβη όμως όταν άρχισαν να εκκολάπτονται οι φωλιές στο Λακωνικό; Παρατηρήθηκαν μικρά χελωνάκια να αποπροσανατολίζονται από τη φωταύγεια ενώ είχαν ήδη μπει στη θάλασσα και να βγαίνουν ξανά στη στεριά. «Το πρόβλημα της φωτο-ρύπανσης στην παραλιακή ζώνη του Λακωνικού κόλπου παρέμεινε εξαιρετικά έντονο – ελπίζουμε σε ευρύτερη συνεργασία και καλύτερα αποτελέσματα τις επόμενες χρονιές » λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του Αρχέλων . «Παράδειγμα προς μίμηση ήταν η συνεργασία του Αρχέλων με τις ξενοδοχειακές μονάδες Costa Navarino στην παραλία Ρωμανός, οι οποίες με συνέπεια φρόντισαν να διατηρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή της Καρέττα» προσθέτει.

Οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην νότια Πελοπόννησο έχουν ενταχθεί σε 2 περιοχές του δικτύου Natura 2000, ως εξής:

παραλίες Λακωνικού κόλπου Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι (συνολικά 8,4χλμ.) και Ευρώτα (15χλμ.) στην περιοχή GR2540003 «Εκβολές Ευρώτα, περιοχή Βρονταμά και θαλάσσια περιοχή Λακωνικού Κόλπου»

παραλία Κορώνης Ζάγκα Μεμί (2,7χλμ.) και παραλία Ρωμανού (2,7χλμ.) στην περιοχή GR2550010 «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας».

Μάθετε περισσότερα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας κατά το 2021 στη Συνοπτική Αναφορά Προγράμματος Νότιας Πελοποννήσου εδώ.

Μάθετε περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα του Αρχέλων στην Πελοπόννησο και τις υπόλοιπες περιοχές εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top