Τέταρτο

«Η Παρισινή Κομμούνα» από τις Εκδόσεις των ΣυναδέλφωνΗ Κομμούνα υπήρξε η μεγαλύτερη γιορτή του 19ου αιώνα. Στη βάση της βρίσκουμε την πεποίθηση των εξεγερμένων ότι εκείνη την άνοιξη του 1871 είχαν γίνει κύριοι της ιστορίας τους, όχι τόσο στο επίπεδο της «κυβερνητικής» πολιτικής απόφασης, όσο σε εκείνο της καθημερινής ζωής (βλέπε το παιχνίδι όλων με τα όπλα, με άλλα λόγια: το παιχνίδι τους με την εξουσία). Υπό αυτή την έννοια επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητή η ρήση του Μαρξ ότι «το σημαντικότερο κοινωνικό μέτρο της Κομμούνας ήταν η ίδια η ύπαρξή της».

150 χρόνια μετά, οι Εκδόσεις των Συναδέλφων γιορτάζουν τη γιορτή. Την εφήμερη πατρίδα των προλετάριων όλου του κόσμου – την Παρισινή Κομμούνα.

Η έκδοση αποτελείται από σύντομο χρονολόγιο, φωτογραφίες και κείμενα για την Κομμούνα από τη Λουίζ Μισέλ και τους Μπακούνιν, Κροπότκιν, Μαρξ, Ένγκελς, Άβριτς και την Καταστασιακή Διεθνή.

Τυπωμένη με δύο χρώματα σε εξαιρετικό χαρτί και τυλιγμένη σε ρυζόχαρτο, η έκδοση αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί συλλεκτική.

«Η Παρισινή Κομμούνα» (18 Μαρτίου – 28 Μαΐου 1871) | Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο (Χρονολόγιο και μερικά πράγματα που ειπώθηκαν γι’ αυτήν) | Σχήμα: 14×24  | 7πτυχο έντυπο (φυσαρμόνικα) – Δίχρωμη εκτύπωση | Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7130 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top