tetartopress

Η «σχεδία» της ζωής και του παιχνιδιού

Σχεδία 106


Ταχταρίζουμε τη ζωή, τυλίγουμε την υδρόγειο με κορδέλα, παίζουμε μπιρίμπα με τον Κανάρη, βιώνουμε το αφρικανικό Μυστήριο, κλωτσάμε την μπάλα της χειραφέτησης.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Δεκεμβρίου (τεύχος #106), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

«Το ταχτάρισμα της ζωής».  Από τον φυσιολογικό τοκετό και το θηλασμό ως τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας της μητέρας, η περιγεννητική περίοδος είναι καθοριστική για την ομαλή ανάπτυξη γονέων και παιδιών. «Η πρόσβαση στη γονεϊκότητα “προετοιμάζεται” από τις πρώιμες εγγραφές εμπειριών γονεϊκής φροντίδας που έχει λάβει ο ίδιος ο γονέας όταν ήταν βρέφος», σημειώνει στη «σχεδία» η ψυχαναλύτρια Μερόπη Μιχαλέλη.

Μια «βουτιά» στο παρελθόν, μα και το παρόν της χαρτοπαιξίας καταδεικνύει ότι αυτή δεν συνιστά μόνο τζόγο, αλλά από ένδειξη χειραφέτησης έως στοιχείο κοινωνικοποίησης. «Στα παλιά αθηναϊκά σπίτια, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο νοικοκύρης έκοβε την πίτα παρουσία της οικογένειάς του και των προσκεκλημένων και, εν συνεχεία, συνήθως σε ανδρικό κύκλο, “έκοβε” και τα χαρτιά», αναφέρει στο ρεπορτάζ της «σχεδίας» με τίτλο «Μπιρίμπα με τον Κανάρη» ο δημοσιογράφος-ερευνητής Σταύρος Μαλαγκονιάρης.

Στην «υδρόγειο με κορδέλα» δείχνουμε πως αν θέλουμε να σώσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη από τα απορρίμματα που καταλήγουν κάθε Χριστούγεννα στα σκουπίδια, ας κάνουμε βιώσιμα δώρα στους αγαπημένους μας.

Ο γιατρός δρ. Αντώνης Λιάσκος μάς μεταφέρει στην αφρικανική πραγματικότητα της ιερότητας και της αίσθησης του μυστηρίου του κόσμου, θεωρεί στρέβλωση τον ελληνοκεντρισμό που επιμένει ώς τις μέρες μας στην ορθόδοξη ιεραποστολή, ενώ διατρανώνει την πίστη του για την ανάγκη συνδυασμού περίθαλψης των ανθρώπων με τη συμβίωση μαζί τους.

Στην «μπάλα της χειραφέτησης», η αφγανή ακτιβίστρια Χαλίντα Ποπάλ αφηγείται πώς μπορεί το ποδόσφαιρο να καταστεί όχημα αντίστασης των γυναικών και απελευθέρωσης από την καταπίεση, ενώ η Λήδα Τσενέ, συντονίστρια μιας ξεχωριστής ακαδημίας, περιγράφει το συμπεριληπτικό όραμα του αθλητισμού.

Ακόμα, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», θαυμάζει «το μεγαλείο του ανθρώπου». Ο εικαστικός Τζάλεξ Νόελ και ο μπαρτέντερ Πέτρος Μυτιληναίος μάς μιλούν για μια φιλία που ξεκίνησε στο στρατό και κατέληξε σε ένα… βιβλίο. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαραμή καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία μοδίστρα μας μεταφέρει στη Λήμνο των μυλωνάδων, των βαμβακοφυτειών, της μετανάστευσης, καθώς και των ανδρικών καλάντων. Κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μαθαίνουμε να εκτρέφουμε πρόβατα

«Σχεδία» Δεκεμβρίου (τεύχος #106).

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12369 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top