tetartopress

Η σκυτάλη της Running Out of Time φτάνει στην Ελλάδα


Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, η παγκόσμια σκυταλοδρομία Running Out of Time, που ξεκίνησε από τη Γλασκόβη της Σκωτίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας καθ’ οδόν προς το Sharm el-Sheikh στην Αίγυπτο, μέσω Κύπρου και Ισραήλ. Στόχος είναι να παραδοθεί η σκυτάλη και το μήνυμα για την αναγκαιότητα καθολικής, ποιοτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, που θα πραγματοποιηθεί εκεί μεταξύ 6- 18 Νοεμβρίου 2022.

Η διαδρομή στη χώρα μας καλύπτει συνολική απόσταση 750χλμ., μοιρασμένη σε 72 τμήματα,από τα οποία τα 39 είναι σχεδιασμένα για δρομείς και τα 33 για ποδηλάτες περνώντας από πολλές πόλεις, εκτός κεντρικών δρόμων.

Το αδιάκοπο ταξίδι της σκυτάλης στην Ελλάδα θα ξεκινήσει από τη Μεγάλη Πρέσπα.Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 15.30, στο χωριό Ψαράδες, θα την παραλάβει ο Νίκος Πέτρου, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι το εθνικό μέλος του FEE.

Ο Νίκος Πέτρου σημειώνει: «Η ποιοτική κλιματική εκπαίδευση θα ενδυναμώσει όλους μας, ώστε να κατανοήσουμε τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και θα μας προσφέρει τις δεξιότητες, τη γνώση και τις ευκαιρίες για να χτίσουμε βιώσιμες, κλιματικά ανθεκτικές και δίκαιες κοινότητες. Γιατί μόνον όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Από την Πρέσπα, η σκυτάλη θα συνεχίσει προς την Καστοριά, την Κλεισούρα, το Βαρικό και την Πτολεμαΐδα.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου,οι συμμετέχοντες, θα περάσουν από τη Βέροια και την παραλία της Κατερίνης. Η διαδρομή θα συνεχιστεί προς τον Πλαταμώνα, τους Γόννους, τη Ροδιά & τη Λάρισα, η οποία θα έχει στολιστεί με  καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών της πόλης.

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, οι ποδηλάτες & οι δρομείς θα διασχίσουν τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τη Λαμία και την Ανθήλη, όπου στελέχη της ΕΕΠΦ θα συζητήσουν με παρευρισκόμενους & μαθητές,το έργο της Εταιρίας για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της Οίτης που απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στα Καμένα Βούρλα, η σκυτάλη θα αλλάξει χέρια & θα συνεχίσει προς τον Άγιο Κωνσταντίνο,τη Σκάλα, το Μαρτίνο,το Ακραίφνιο και τον Αλίαρτο.

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, η σκυτάλη θα περάσει από τη Θήβα, τα Οινόφυτα, τον Αυλώνα, τις Αφίδνες και το Φράγμα Μαραθώνα, όπου αθλητές και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές & κοινωνικές επιπτώσεις των πυρκαγιών.  Στον Μαραθώνα θα διεξαχθεί θεατρικό δρώμενο και από εκεί οι δρομείς θα ακολουθήσουν τη Μαραθώνια Διαδρομή μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα γίνει αλλαγή της σκυτάλης παρουσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Λυκείου των Ελληνίδων (ΠΤΧ Παπάγου-Χολαργού). Η επόμενη αλλαγή, στην Ακρόπολη,θα γίνει παρουσία μαθητών από σχολεία & μουσικά σχολεία που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕΠΦ Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση, και Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, στα οποία μετέχουν και περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο.

Στις 16:05 η σκυτάλη θα φτάσει στη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου θα γίνει η τελετή παράδοσής της στο αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό σκάφος Άκρον Άωτον που θα τη μεταφέρει στην Κύπρο, συνοδεία του Διευθυντή του FEE, Daniel Schaffer.

Η σκυταλοδρομία έχει ήδη διασχίσει 10 χώρες, στο πλαίσιο της σκυταλοδρομίας,ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα “συναντηθούν” στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου, μέσω ενός εντυπωσιακού εικονικού προγράμματος, που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 101χώρες που θα συμμετέχουν ως τώρα, με 145 σχολεία να έχουν ήδη εγγραφεί.

Αλλά και όσοι δε θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή μπορούν να «μεταφέρουν» τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay) στις 5 Νοεμβρίου 2022, στηρίζοντας έτσι και με τη δική τους φωνή το μήνυμα. Εγγραφές για συμμετοχή εδώ.

Μπορείτε να προσυπογράψετε το μήνυμα της της Σκυταλοδρομίας «Running Out of Time» εδώ.

Δείτε ζωντανά την πορεία της σκυταλοδρομίας εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top