Τέταρτο

Η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951 απειλείται: Η Ευρώπη μετατρέπει την Ελλάδα σε εργαστήριο αντιπροσφυγικής πολιτικής


Η PRO ASYL και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) προειδοποιούν ότι το δικαίωμα στο άσυλο και η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951 αναστέλλονται ευρέως στην Ελλάδα – με την ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς η Ευρώπη γιορτάζει την 70η επέτειο της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, επιχειρείται η παραβίαση βασικών αρχών της.

Η Ελλάδα χαρακτήρισε την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για πρόσφυγες που προέρχονται από την Συρία, το Αφγανιστάν, την Σομαλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Από τις 7 Ιουνίου 2021, όλοι οι αιτούντες άσυλο από τις πέντε αυτές χώρες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη συνέντευξη τους ακόμη, θα εξετάζονται σε σχέση με την Τουρκία, ανεξάρτητα εάν έχουν φθάσει στην Ελλάδα από τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα. Τις προηγούμενες μέρες η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) προέβη σε εκπαίδευση των χειριστών της Υπηρεσίας Ασύλου για το νέο νομικό καθεστώς.

Η Απόφαση χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας είναι κομβικής πολιτικής σημασίας και ακολουθεί την λογική της τοξικής Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, με την απόφαση αυτή, η Ελληνική κυβέρνηση αποδομεί, στην ουσία τις στοιχειώδεις εγγυήσεις του πολύπαθου ελληνικού συστήματος ασύλου πλήττοντας δραματικά, βασικές αρχές του κράτους δικαίου και θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν και δικαιούνται προστασία στη χώρα μας. Το 2020 δύο εκ των τριών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα προέρχονταν από μία εκ των πέντε αυτών χωρών (66%). Την ίδια χρονική περίοδο το 77% των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα προέρχονταν από μία από τις χώρες αυτές.

 

Η έλλειψη παροχής Διεθνούς Προστασίας στην Ελλάδα θα έχει δραματικές συνέπειες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες, άνδρες, γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά θα βρεθούν σε κίνδυνο επαναπροώθησης. Σε κατάσταση απόγνωσης, εγκλωβισμένοι και πάλι στα νησιά και την ενδοχώρα, πολλοί σε κράτηση, χωρίς δικαίωμα σε εργασία, στέγαση, πρόνοια.  Άμεσα θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά «απόβλητων» ανθρώπων, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, στο απόλυτο περιθώριο, ενισχύοντας περαιτέρω την βρώμικη υπόθεση της εκμετάλλευσης τους σε κάθε επίπεδο και την ενίσχυση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησής τους.

Πλέον, δε, των άμεσων δραματικών συνέπειών για τις ζωές των προσφύγων η Απόφαση θα αποτελέσει το εργαλείο και το πρόσχημα της κυβέρνησης για την απόσυρση και τη διακοπή και των υποτυπωδών ακόμα πολιτικών για την προστασία των προσφύγων και την πρόσβαση των πιο ευάλωτων εξ αυτών σε στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, την ένταξη.

Με την την υπ’αριθ. 42799/7-6-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση, η Ελλάδα μετατρέπεται για ακόμη μια φορά σε εργαστήριο θεσμικής εκτροπής, διολισθαίνοντας σε αντιπροσφυγικές επιλογές.  Ακολουθεί πολιτικά και θεσμικά τη γραμμή της Ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία, πρώτη στην Ευρώπη προώθησε συμπαγή αντιπροσφυγική πολιτική, με ανάλογες  αποφάσεις που έχουν καταστεί κρατική πολιτική η οποία αντιστρατεύεται το πλαίσιο εγγυήσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ατομικών ελευθεριών και καταδικάζεται από Διεθνή και Ενωσιακά Όργανα, ως αντιβαίνουσα την νομιμότητα.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7669 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

  

ΤΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 

Back to Top