Τέταρτο

Η συνήθεια είναι λατρεία

pexels-photo-196666


Γεννήθηκες σε έναν κόσμο που μαθαίνεις ότι η ιδέα της συνήθειας σε ακολουθεί. Από τα πρώτα σου βήματα, τις μέρες στο σχολείο και το πανεπιστήμιο. Και ύστερα τα βήματα που κάνεις ως ενήλικας, οι δρασκελιές προς τη ζωή που σου προστάζουν να πάρεις ρίσκα. Όταν συνειδητοποιείς ότι πρέπει να αφήσεις το χρόνο να σε δικαιώσει, να σε ανταμείψει για τις επαναλαμβανόμενες φορές που γέμισες με πράγματα τις μέρες σου. Όσες μέρες περνούν και σου επιβάλλουν ότι καλείσαι να φτιάξεις άλλες συνήθειες δυνατότερες και πιο έντονες και ακόμα πιο δύσκολες.

Μα είναι όμως, αυτή η αναθεματισμένη συνήθεια, αυτή που κατάντησε ευλογία και δαιμόνιο μεγάλο, που σε ταρακουνάει απ’ την ασφάλειά σου και σε βγάζει αντιμέτωπο με τη ζωή. Τη ζωή που συνήθισες να κάνεις ή τη νέα ζωή που θα ανακαλύψεις που κι αυτή θα συνηθίσεις και την επόμενη που θα ανακαλύψεις πάλι απ’ την αρχή.

Όταν αυτή η ζωή θα μυρίζει γιασεμί ή χρυσάνθεμα εσύ θα μάθεις να αγαπάς τη συνήθεια. Κι όταν η ζωή θα κάνει κύκλους γύρω από σένα εσύ θα συνειδητοποιείς ότι μπορείς να σηκώνεσαι με χαμόγελο για τη δουλειά σου όποια κι αν είναι, και θα μάθεις ότι η ευγένεια είναι δώρο ευγνωμοσύνης προς τους συνανθρώπους σου, τους ολόδικούς σου, τους όχι και τόσο δικούς σου και τους εντελώς ξένους και πως η αγάπη μετριέται όχι στην ανάγκη της συνήθειας αλλά στις καθημερινές λεπτομέρειες που κάνουν τους ανθρώπινους δεσμούς παντοτινούς και ευλογημένους.

Στις λεπτομέρειες μιας δύσκολης καθημερινότητας, αλλά κυρίως σε αυτές που σε εμπνέουν να εξελιχθείς, στη μαγική ιδιότητα που έχει η συνήθεια να σε ωθεί να αγαπάς τη δύστροπη, κουρασμένη και απαιτητική πλευρά του έτερου άλλου και στη στιγμή που έφτασε για να σταματήσεις να παραπονιέσαι. Θα πρέπει να μάθεις να ριχτείς στην καθημερινότητά σου και να πεις επιτέλους «ευχαριστώ» στον υπάλληλο που σε εξυπηρέτησε καλά, να μάθεις να εκφράζεις όμορφα πράγματα, να έχεις την ευλογία της χαράς και όχι της μιζέριας. Υπάρχει η συνήθεια του να γνωρίζεις τον κόσμο και να ευλογείς που παρά την δυσκολία της πραγματικής ζωής υπάρχει ένας άνθρωπος στη δική σου που γίνεται η πιο όμορφη συνήθειά σου.

Αυτή κινητοποιεί τον κόσμο και δίκαια τη φοβάσαι γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρόπος για να γνωριστούν και να αγαπηθούν οι άνθρωποι και να κάνουν θαύματα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
Το βάσανο της ολοκλήρωσης

Το βάσανο της ολοκλήρωσης

Ζωή σαν μεσημεριανός ύπνος

Ζωή σαν μεσημεριανός ύπνος

Η ώριμη ντομάτα

Η ώριμη ντομάτα

Ο αριθμητής της ευφυΐας

Ο αριθμητής της ευφυΐας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 17 Άρθρα

Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το 2010. Ο πολιτισμός για μένα υπάρχει παντού, ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους μέχρι την καθημερινότητά μας και τους συνανθρώπους μας. Γι' αυτό και μου αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους και την κοινωνία. Σήμερα ζω και εργάζομαι στην επαρχία διαβάζοντας, ακούγοντας και παρατηρώντας...

 

Back to Top