Τέταρτο
53 Προβολές

Η Ταινιοθήκη στο σπίτι – Τρίτο μέρος Online προβολών από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Από την Πέμπτη 14 Μαϊου στις 20:00 – Ο ελληνικός πρωτοποριακός – πειραματικός κινηματογράφος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει με τις online προβολές μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Από την Πέμπτη 14 Μαϊου (20:00) παρουσιάζει το νέο, τρίτο κατά σειρά πρόγραμμά της, ένα αφιέρωμα στον Ελληνικό Πρωτοποριακό/Πειραματικό Κινηματογράφο με εμβληματικές ταινίες του είδους από τους Κώστα Σφήκα, Θανάση Ρεντζή, Αντουανέττα Αγγελίδη και Βουβούλα Σκούρα.

Η διαδικασία θα είναι η ίδια: κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωραστο διαδίκτυο. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει επόμενη. Έναρξη νέου προγράμματος: Πέμπτη 14/5, 20:00. Οι προβολές θα συνεχιστούν έως τις 26 Μαϊου.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανέκαθεν διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση  ευρωπαϊκών και διεθνών ρευμάτων της πρωτοπορίας του μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, στην Ελλάδα, ενώ μέσω του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, που πέρυσι έκλεισε μια δεκαετία ζωής, συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ιστορίας του μεταπολεμικού πειραματικού κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ήταν απούσα από κάθε είδους πειραματισμού στον κινηματογραφικό χώρο την εποχή του μεσοπολέμου. Μεταπολεμικά διαμορφώθηκε μια γενιά σκηνοθετών /δημιουργών που λειτούργησε στα πλαίσια μιας αντιθετικής δημόσιας σφαίρας. Έπρεπε να ωριμάσουν οι διεργασίες της γνωριμίας και ζύμωσης με τον αμερικανικό πειραματικό και τον ευρωπαϊκό εικαστικό κινηματογράφο για να αναδυθεί μια ομάδα θαρραλέων σκηνοθετών/τριών που αψήφησαν τον έντονο συντηρητισμό της ελληνικής κινηματογραφικής σκηνής και επιδόθηκαν σε τολμηρά πειραματικά έργα.

Με αυτόν τον τρίτο κύκλο, ο θεατής θα έχει μια σπάνια ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ταινίες-ορόσημα από την πρώτη και τη δεύτερη γενιά εκπροσώπων του είδους αυτού, που γυρίστηκαν από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα, ταινίες που ενώ βραβεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, και αποτέλεσαν συχνά διδακτέα ύλη για μεταπτυχιακά προγράμματα, εξακολουθούν να είναι άγνωστες στο μεγάλο κοινό των φίλων του κινηματογράφου.

Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές.

Πρόκειται για τέσσερις πρωτοποριακές/πειραματικές ταινίες  από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους όπως τον Κώστα Σφήκα, τον Θανάση Ρεντζή, την Αντουανέττα Αγγελίδη και την Βουβούλα Σκούρα.

Οι ταινίες που θα προβληθούν το διάστημα 14-26 Μαΐου είναι οι εξής:

Πέμπτη 14/5: Μοντέλο (Κώστας Σφήκας, 1974)

Κυριακή 17/5: Ηλεκτρικός Άγγελος (Θανάσης Ρεντζής, 1981)

Τετάρτη 20/5: Τόπος (Αντουανέττα Αγγελίδη, 1985)

Σάββατο 23/5: The Red Bank James Joyce: Τα Τετράδια του, των Ελληνικών (Βουβούλα Σκούρα, 2013)

Ώρα Έναρξης: 20:00 – Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη online για τρία 24ώρα.

Θυμίζουμε πως στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία Η Ρόδα (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα που θα απολαύσουμε ιδιαίτερα σήμερα, στις δύσκολες αυτές μέρες εγκλεισμού. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γη. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, περιπλανώμενη σε όλη την πόλη. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Δείτε το πρόγραμμα των ταινιών εδώ και στο facebook για να μαθαίνετε περισσότερα γι’ αυτές.

 

Οι ταινίες

Η ρόδα ( Θεόδωρος Αδαμόπουλος, 1964)
Ελλάδα, Ντοκιμαντέρ, 1964, 14’
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Αδαμόπουλος Δ/ντής φωτογραφίας: Νίκος Αδαμόπουλος Παραγωγός: Θεόδωρος Αδαμόπουλος Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου

«Μια περιήγηση-με σατιρική διάθεση-στην Αθήνα του χθες, του σήμερα και ίσως, του αύριο. Η θέαση μια μικρής επανάστασης που τα τελικά της αποτελέσματα δεν αποφέρουν τίποτε άλλο εκτός από την ανανέωση των συνθηκών των δεσμών. Μια μικρή απόδραση. Μια ψευδαίσθηση ελευθερίας. Ή μήπως μια διάθεση για ονειροπόληση;» – Θεόδωρος Αδαμόπουλος


Μοντέλο (Κώστας Σφήκας, 1974) – Πέμπτη 14/5

Πειραματικό, Ελλάδα, 1974, 35mm, έγχρωμο, χωρίς ήχο, 90’

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κώστας Σφήκας Φωτογραφία: Γιώργος Καβαγιάς Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος Σκηνογραφία: Κώστας Σφήκας, Γιώργος Καβαγιάς Μακέτες: Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Βαλαβανίδης Παραγωγή: Σύγχρονος Κινηματογράφος Παραγωγός: Γιώργος Παπαλιός, Άννα Σφήκα Συμπαραγωγή: Γιώργος Παπαλιός Πηγή ψηφιακής κόπιας: Τάκης Σασλίδης

Μια εικαστική σύλληψη ανατέμνει το DNA του καπιταλισμού.

Από το 1974 ο Σφήκας άρχισε να υλοποιεί ένα όνειρο του, να αποδώσει κινηματογραφικά την ιδέα του «Κεφαλαίου» του Καρλ Μαρξ. Έτσι δημιούργησε την ταινία «Mοντέλο» που απέσπασε το βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1974) και μια κόπια του βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι. Με υφάδι τη μορφή του κινηματογραφικού χρόνου, ο Σφήκας δείχνει, χωρίς διδακτισμό και μεταφυσική, πώς ο χρόνος μας έχει αλλοτριωθεί και έχει γίνει «ο νόμος της αξίας» που ανακάλυψε ο Μαρξ.

Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας – 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1974). Βραβείο – Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικού Κινηματογράφου Υέρ (1975) (Ελβετία)


Ηλεκτρικός Άγγελος (Θανάσης Ρεντζής, 1981) – Κυριακή 17/5

Πειραματικό, Ελλάδα, 1981, 35mm, έγχρωμο & α/μ, με ήχο, 86’. Η ταινία είναι ακατάλληλη για ηλικίες κάτω των 16 ετών.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θανάσης Ρεντζής Φωτογραφία: Λάκης Κυρλίδης Μοντάζ: Θανάσης Ρεντζής Καλλιτεχνική Δ/νση: Γκαίη Αγγελή Μουσική: Δημήτρης Λέκκας, Δημήτρης Παπαδημητρίου Ηθοποιοί: Φαίδων Γεωργίτσης, Σοφία Ρούμπου, Γιώργος Κοτανίδης, Μαρίλη Τσοπανέλλη, Jay Riley, Φίλιππος Σοφιανός, Θανάσης Καστανιώτης, Μαριτίνα Πάσσαρη Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) Παραγωγός: Θανάσης Ρεντζής

Ένα οπτικοακουστικό ποίημα που με παιγνιώδη τρόπο  αναπαριστά την πολυμορφία του ερωτισμού.

Κατεξοχήν πειραματική και εικαστική  ταινία η οποία κάνει χρήση μεγάλης ποικιλίας οπτικο-ακουστικών τεχνικών και μεθόδων (κυρίως animation και live action), με στόχο την ανάπτυξη της πολυμορφίας του ερωτισμού, έτσι όπως μας τον κληροδότησε ο ευρωπαϊκός αισθητισμός του 20ου αιώνα. Η δομή της ταινίας είναι εξόχως χαλαρή, καθώς δεν υπάρχει ούτε κέντρο βάρους ούτε άξονας σύγκλισης, και τούτο συντελεί τα μέγιστα στην αίσθηση ενός ανοιχτού και δυνητικά επεκτεινόμενου έργου με κυρίαρχο το ρυθμικό στοιχείο.

Βραβείο Μουσικής – 22ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1981). Τιμητική Διάκριση – 22ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1981)


Τόπος (Αντουανέττα Αγγελίδη, 1985) – Τετάρτη 20/5

Πειραματικό, Ελλάδα, 1985, 35mm, Έγχρωμο, με ήχο, 80 ́

Σκηνοθεσία-Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντουανέττα Αγγελίδη Σενάριο: Αντουανέττα Αγγελίδη, Κλαίρη Μιτσοτάκη Φωτογραφία: Σταύρος Χασάπης Σκηνικά: Αντουανέττα Αγγελίδη, Κώστας Αγγελιδάκης Κοστούμια: Λιλή Κεντάκα Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος Sound Design: Αντουανέττα Αγγελίδη, χρησιμοποιώντας μουσική του Γιώργου Απέργη Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μartine Viard Φωνές: Ανίτα Σαντοριναίου Μοντάζ: Αντώνης Τέμπος Μουσική: Γιώργος Απέργης Ηθοποιοί: Jany Gastaldi, Μάγια Λυμπεροπούλου, Αννίτα Σαντοριναίου, Μartine Viard, Κλαίρη Μιρτσέκη, Αριέττα Μουτούση, Σταύρος Τορνές, Τάκης Μόσχος, Άκης Δαβής, Στέφανος Κοτσίκος Παραγωγή: Αντουανέττα Αγγελίδη, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Η αποδόμηση των οπτικών απολαύσεων και η ανάδυση μιας καινούργιας εικονοποιητικής.

Μια παραβολή πάνω στο τόπο και το χρόνο. Ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων. Πορεία μετά το θάνατο, ένας δεύτερος θάνατος. Μια γυναίκα γεννά και πεθαίνει. Τη στιγμή του θανάτου της, στιγμή μεταίχμιο, σαν την αρχή του ύπνου, το πρόσωπό της σκορπάει και παίρνει τις όψεις όσων παραστέκουν το θάνατό της. Το σώμα της σπαράσσεται από τις συγκρούσεις αυτών που το κατοικούν. Η φωνή της αναλύεται σε πολλές φωνές και πολλούς ρόλους. Ο «Τόπος» συνομιλεί με πίνακες του Uccello, του Carpaccio, του Cranach, του De Chirico και του Balthus σε μία προσπάθεια αποδόμησης των οπτικών απολαύσεων του παραδοσιακού κινηματογράφου αλλά και συγχρόνως την γέννηση μιας καινοτόμου  σαγηνευτικής εικονοποίας.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) (1985). Βραβείο Ηχητικής Μπάντας – 26ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1985). Ειδικό Βραβείο – 26ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1985). Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ (1986). Βραβείο Τεχνικών Επιτεύξεων – Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ (1986). Συμμετείχε στο 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1985). Προβλήθηκε σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ στο Μοντρεάλ, το Βανκούβερ, το Όσναμπρουκ, τη Μαδρίτη, τη Ζυρίχη, το Λοκάρνο και την Κωνσταντίνη. Ήταν η μια από τις δυο ελληνικές ταινίες που επιλέχθηκαν από περιοδικό Cahiersdu Cinéma, για τη εβδομάδα ταινιών του Νέου Κινηματογράφου (1985). Συμμετείχε στην “Cinemythology – aretrospectiveofGreekFilm” [50 ταινίες από την αρχή του Ελληνικού Κινηματογράφου] στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μ.Ο.Μ.Α.) της Νέας Υόρκης (1993). Συμμετείχε στην Ρετροσπεκτίβα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι (1995). Προβλήθηκε σε φεστιβάλ, μουσεία, ταινιοθήκες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και στην εθνική τηλεόραση.


The Red Bank James Joyce: Τα Τετράδια του, των Ελληνικών (Βουβούλα Σκούρα, 2013) – Σάββατο 23/5

Mη-αφηγηματικό ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2013, HD, έγχρωμη, με ήχο, 30’

Σκηνοθεσία:Βουβούλα Σκούρα Ανάλυση κειμένου του 8ου κεφ. από τον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς και Αφήγηση: Βαγγέλης Ιντζίδης Φωτογραφία: Παναγιώτης Οικονομόπουλος Μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης Μουσική: Nίκος Παπαδογούλας Παραγωγός: Παναγιώτης Κυριακουλάκος Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική

Ένα δοκίμιο και ένα οδοιπορικό στον κορυφαίο εικονοκλάστη του 20ου αιώνα  Τζέιμς Τζόυς.

Με πρόσκληση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η ταινία αυτή της Βουβούλας Σκούρα αναπτύσσεται με αφορμή τα «Τετράδια των Ελληνικών» του Τζέιμς Τζόυς. Η μη γραμμική αφήγηση του Βαγγέλη Ιντζίδη εικονοποιείται σαν παζλ, και τα γυρίσματά της έγιναν στην Τεργέστη, στην οποία έχει ζήσει ο Τζέιμς Τζόυς, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5712 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top