tetartopress

Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων – Διήμερο εκδηλώσεων στη Λευκάδα


Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των ελεύθερων χώρων και της ελεύθερης ζωής στην εποχή της “αξιοποίησης”» διοργανώνει το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου  η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου στη Λευκάδα.

Στο διήμερο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 21 συλλογικότητες και σύλλογοι και ο κατάλογος παραμένει ακόμα ανοιχτός.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία στη σχετική ανακοίνωση:

Σε όλη την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται: κινητοποιήσεις και συγκρούσεις ενάντια στη λεηλασία της φύσης από τα αιολικά πάρκα, κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, μαζικές κινητοποιήσεις στις πόλεις ενάντια στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αγώνας ενάντια στις εξορύξεις και την καύση σκουπιδιών. Την ίδια στιγμή ανοίγεται η συζήτηση για τους δημόσιους χώρους εντός αστικού ιστού και τους χώρους πρασίνου, με την κρατική καταστολή να οργιάζει.

Το ζήτημα της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, μπαίνει και πάλι στο προσκήνιο, ενώ η ποιότητα ζωής και καμιά φορά η ίδια η ζωή να είναι ζητούμενο (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ). Ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής έχει την τάση να κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους (ατμόσφαιρα, κλίμα, θάλασσες, κλπ.), να λεηλατεί την φύση και παράλληλα να μετατρέπει το φυσικό, κοινωνικό χώρο και περιβάλλον σε εμπόρευμα, με σκοπό το μέγιστο κέρδος.

Πού αποσκοπεί λοιπόν το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» και μπορεί ο σημερινός τρόπος παραγωγής να αναστρέψει τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής; Πώς έρχεται ο νόμος Χατζηδάκη να βοηθήσει για την περαιτέρω εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος και την καταλήστευση του φυσικού πλούτου;

Τι ρόλο παίζει η τουριστικοποίηση των πόλεών μας, στους χώρους πρασίνου και σύμφωνα με ποιες ανάγκες δομείται το αστικό περιβάλλον; Και τέλος, ποια τα όρια, οι δυσκολίες αλλά και οι δυνατότητες των κινημάτων που ξεσπούν; Απέναντι σε ένα σύστημα που γεννά την καταστροφή, που θυσιάζει τα πάντα για το κέρδος, μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς; Ερωτήματα που καλούνται τα κινήματα να απαντήσουν και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή για τον άνθρωπο σε ένα περιβάλλον που να του αξίζει.

Για το σκοπό αυτό η Πρωτοβουλία για την Διάσωση της περιοχής του Κάστρου οργανώνει διήμερο με θέμα «Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος των ελεύθερων χώρων και της ελεύθερης ζωής στην εποχή της “αξιοποίησης”» που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας:

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023  – 18:00

Ομιλητές: Μαρία Καραμανώφ, αντιπρ. του ΣτΕ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Δέσποινα Κουτσούμπα, Αρχαιολόγος, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και Σταύρος Αντύπας, νομικός, μέλος της “Ανοιχτής Συνέλευσης κατοίκων Κεφαλονιάς ενάντια στα Αιολικά”

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 – 11.00

Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών.

Οι πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι οι εξής:

1. Πρωτοβουλία διάσωσης της περιοχής του κάστρου (Λευκάδα)
2. Πρωτοβουλια αγροτων Λευκαδας
3. ΠΕΣ Αγ. Νικήτα Λευκάδας
4. Εξορύξεις στην Λευκάδα stop
5. Ανοιχτή συνέλευση Κεφαλλονιάς
6. Επιτροπή αγώνα της συλλογικότητας “όχι ανεμογεννήτριες στη Λάκκα Σουλίου”,Πρέβεζα.
7. “Πρωτοβουλία κάστρο Άρτας ανοιχτό”
8. Συλλογος προστασίας δάσους Δασιάς, Κέρκυρα
9. Συλλογικότητα “γη και ελευθερία Σερρών”
10. Περιβαλλοντικός σύλλογος Αχλαδοχωρίου Σιδηροκάστρου Σερρών
11. Επιτροπή αγώνα Μ. Παναγιάς (Σκουριές)
12. ΒΙΟΜΜΕ
13. Νήσος” ΑΜΟΡΓΟΣ” για το περιβάλλον και τον πολιτισμό
14. “Κίνηση για την προστασία των Νησίδων”Αιγαίο”
15. Πρωτοβουλία “Οχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων”
16. “Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στ’ Άγραφα”
17. Save Falassarna
18. “Κοινό Τηνίων”
19. Πρωτοβουλία Ρεθύμνου,”Αρχίλοχος”
20. Πρωτοβουλία Νάξου
21. Πρωτοβουλία Τήνου

Ο κατάλογος παραμένει ακόμα ανοιχτός. Όποια ομάδα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να επικοινωνήσει με την Πρωτοβουλία για την διάσωση της περιοχής του κάστρου για τα διαδικαστικά.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» - Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» – Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ του δημοφιλούς παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Τζουάνη, παρουσιάζεται στην Πάτρα ...
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13908 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top