Τέταρτο

298 Προβολές

«Οιδίπους, ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες» – Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνεχίζει την περιοδεία της

oidipous1Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για την καλοκαιρινή περίοδο 2018 παρουσιάζει την παράσταση: «ΟΙΔΙΠΟΥΣ – Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες» σε σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένου του Σταύρου Τσακίρη.

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

Παρακολουθούμε επί σκηνής ένα μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου.

oidipous33


Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα: των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό.

oidipous22


Επόμενες Παραστάσεις

Οινιάδες, Αρχαίο θέατρο Οινιάδων | 19 Αυγούστου στις 21:15

Γιάννενα, Υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος | 20 Αυγούστου στις 21:30

Αρχαία Ήλιδα, Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας | 22 Αυγούστου στις 21:15

Καλαμάτα, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας | 23 Αυγούστου στις 21:30

Τρίπολη, Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου | 24 Αυγούστου στις 21:15

Αθήνα, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας | 6 Σεπτεμβρίου στις 21:15

Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο | 14-15 Σεπτεμβρίου στις 21:30

Προπώληση: www.ticketservices.gr | tickets.public.gr

oidipous55


Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία – Σύνθεση κειμένου:  Σταύρος Σ. Τσακίρης
Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Τζετζούμη

Ιοκάστη: Μαρία Κίτσου
Οιδίπους: Δημήτρης Λάλος
Κρέων: Γεράσιμος Γεννατάς
Αντιγόνη: Λένα Δροσάκη
Ετεοκλής: Γιώργος Παπαπαύλου
Πολυνείκης: Μάνος Καρατζογιάννης
Αίμων: Δημήτρης Παγώνης
Θησέας: Κώστας Νικούλι
Αίθρα: Νάνσυ Χριστοπούλου
Άγγελος: Ελένη Ανδρικοπούλου
Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας: Τάκης Χρυσικάκος


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5162 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top