Τέταρτο

1170 Προβολές

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη – Ένα λυρικό θρίλερ που συναντά τις υψηλές ιδέες της τραγωδίας

ilektra2Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε ο ένας τον άλλον από την εξωτερική εμφάνιση, από το πόσα χρήματα έχει και από ποια γενιά είναι. Πρέπει να κρίνουμε, από το τι ψυχικά χαρίσματα έχει, από το πως σε υποδέχεται σπίτι του και από το πώς κρατά τον λόγο του απέναντί σου. Αυτά αναφέρει ο Ορέστης προς τον σύζυγο της Ηλέκτρας. Ένα μήνυμα διαχρονικό, ειδικά σήμερα, που το φαίνεσθαι καθορίζει το είναι και ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου καθορίζεται από συμπεριφορές προκατασκευασμένες από στρεβλά πρότυπα.

Στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, που παρουσιάστηκε στο Ρωμαϊκό ωδείο, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Πάτρας, είδαμε ένα «λυρικό θρίλερ» όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος.

Παρακολουθήσαμε την ιστορία του Ευριπίδη, διακοπτόμενη από μουσικές επεξηγήσεις της ιστορίας του Αγαμέμνονα και της κατάρας των Ατρειδών χωρίς να κουράζουν. Είδαμε την κατάρα να διατρέχει γενεές και τον Απόλλωνα να προφητεύει το τέλος. Η Ηλέκτρα έβγαλε όλο το μίσος προς την μητέρα της Κλυταιμνήστρα και η εκδίκηση αιωρείτο στην ατμόσφαιρα από την αρχή μέχρι το τέλος. Μοτίβο, η ατάκα «στη δυστυχία κανείς δεν είναι φίλος. Είσαι πάντα μόνος».

ilektrta4


Η Λένα Παπαληγούρα, σαν Ηλέκτρα απέδωσε την ένταση που χρειαζόταν ο ρόλος, και έβγαλε νεύρο στη σκηνή με χειρονομίες και κίνηση εκλεκτική. Στον ρόλο του Ορέστη, ο Νίκος Κουρής απέδωσε την ορμή που ταιριάζει σε ένα ρόλο σαν αυτόν με την αρμόζουσα παντομιμική δραματοποίηση αλλά και με πλεονάζουσες κινήσεις σε στιγμές ιδιαίτερης έντασης. Ο Γιάννης Νταλιάνης ξεχώρισε με την παρουσία του σαν σύζυγος της Ηλέκτρας ενώ σαν Διόσκουρος στη συνέχεια προώθησε τη λύση της πλοκής. Ο χορός με παρουσία αποστασιοποίησης και επεξήγησης και λυρικές εξάρσεις, είχε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη ενώ ειδική μνεία αξίζει στην εξαιρετική φωνή της Μαριάννας Πολυχρονίδη.

Στην παράσταση, ήταν εμφανείς οι υψηλές ιδέες της τραγωδίας, το συναίσθημα που προκαλούσε διεισδυτικό και η ατμόσφαιρα συγκρατημένη και μεγαλοπρεπής. Τα κοστούμια υπάκουαν σε μοντέρνες τάσεις και το σκηνικό παρέπεμπε σε κάστρο, φωτογραφίζοντας έτσι το κάστρο των Αργείων.

Η «Ηλέκτρα» όπως παρουσιάστηκε από τον Θέμη Μουμουλίδη, μας έβγαλε από τον εαυτό μας και μας οδήγησε στο να δούμε τα αποτελέσματα που έχουν οι πράξεις εκδίκησης και αντεκδίκησης, με τις Ερινύες να τρέφονται από το μίσος μας και να μας ακολουθούν.

ilektra1


Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: ΘΕΜΗΣ  ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Μετάφραση: Κ.Χ ΜΥΡΗΣ
Επεξεργασία Κειμένου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Σκηνικό – Κοστούμια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική: ΘΥΜΙΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Παίζουν: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ, κ.ά.

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ.

Πληροφορίες για επόμενες παραστάσεις: viva.gr


Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Κολλιόπουλου από την παράσταση της Τρίτης 31 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ 2018.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top