tetartopress

Ημέρα του Ισπανικού Κινηματογράφου: Μαγεία (διαδικτυακή προβολή)

Diseño: Lola Montero

Diseño: Lola Montero


Στις 6 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Θερβάντες γιορτάζει την τρίτη διοργάνωση της Ημέρας Ισπανικού  Κινηματογράφου, που αποτίει φόρο τιμής και ανακαλεί στη μνήμη την ισπανική κινηματογραφική κληρονομιά μέσω της ανάκτησης εξαιρετικά σημαντικών έργων, λόγω της σύνδεσής τους με διαφορετικά κοινά κάθε εποχή, και παρουσιάζει ταινίες των οποίων η μοναδικότητα τούς παραχωρεί μια τιμητική θέση στον κινηματογράφο μας.

Φέτος, θα παρουσιάσει την ταινία Μαγεία, σε σκηνοθεσία Κάρλος Σεράνο ντε Όσμα και με πρωταγωνιστές τους Λόλα Φλόρες και Μανόλο Καρακόλ, δύο αδιαφιλονίκητα αστέρια της μουσικής και του χορού φλαμένκο.

Η ταινία – στα ισπανικά με υποτίτλους σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής – θα είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ινστιτούτου Θερβάντες στο Vimeo για 48 ώρες από τις 22.00 ώρα Ελλάδος της 5ης Οκτωβρίου.


Η «Μαγεία» είναι μια ταινία που δεν έχει καμία σχέση με τις ταινίες του Ισπανικού κινηματογράφου της εποχής, που είναι γεμάτες στερεότυπα για την Ισπανία. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία παραγωγής Boga επένδυσε σε μια δημιουργία και μια αισθητική πρόταση που συνδιαλέγονται με τον κινηματογραφικό εξπρεσιονισμό που εκφράζεται μέσω της σκηνοθεσίας και του μοντάζ της καλύτερης πρωτοπορίας του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στις αρχές του αιώνα.

Το έργο αυτό του 1947 είναι επομένως ένα σπάνιο φαινόμενο όπου διασταυρώνονται η πιο επαναστατική έκφραση του σκηνικού φλαμένκο με έναν κινηματογράφο ανατρεπτικών και πρωτοποριακών αξιώσεων που, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε μια γλυκόπικρη υποδοχή από το κοινό της εποχής του, που ανέμενε έναν πιο συμβατικό κινηματογράφο.

Από μια σύγχρονη οπτική γωνία, η ταινία Μαγεία είναι ένα κινηματογραφικό διαμάντι και ο σφυγμός μιας στιγμής όπου μία από τις πιο φλογερές παραδόσεις του 20ου αιώνα —το φλαμένκο— κατάφερε να εκφραστεί μέσα από το ηγεμονικό μέσο εκείνης της εποχής —τον κινηματογράφο—.

Η ταινία Μαγεία είναι επίσης μια ευκαιρία για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης Λόλα Φλόρες, η οποία μετά από αυτή την ταινία πραγματοποίησε μια θεαματική καριέρα στον λαϊκό Ισπανικό κινηματογράφο και στα διάφορα σκηνικά θεάματα και, στη συνέχεια, σε τηλεοπτικές εκπομπές, μέχρι που εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό μύθο του Ισπανικού πολιτισμού.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Aνδρέας Κατερινόπουλος: «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»,που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ υπό τη ...
Dog In Style:"Stress"

Dog In Style:”Stress”

Κυκλοφόρησε το νέο album των Dog In Style με τίτλο «Stress». Έχοντας δυο e.p. και τρία singles στο ενεργητικό τους, ...
Frenzee

Frenzee live στο An Club

Μια από τις πιο εκρηκτικές προτάσεις της εγχώριας punk rock σκηνής που βασίζεται στα 3 αδέλφια από την Κρήτη, επιστρέφει ...
Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Ήχοι από μπάντες του δρόμου στα Βαλκάνια και τις τσιγγάνικες γειτονιές, ethnic χρωματισμοί και αέρας μεσανατολίτικος. Ποιητικός λόγος, ιστορίες, φόρμες ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top