Τέταρτο

914 Προβολές

Ημέρες ελεύθερης επίσκεψης 2019 στο αστεροσκοπείο Σκίνακα στην Κρήτη

rozettanebulaΣε μία προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με την επιστήμη και την τεχνολογία, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα προσφέρει μέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού στους χώρους του κάθε χρόνο. Δίδεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Οι ημέρες ελεύθερης επίσκεψης για το έτος 2019:

Κυριακή 19 Μαΐου
Κυριακή 23 Ιουνίου
Κυριακή 21 Ιουλίου
Κυριακή 25 Αυγούστου
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ημερών το Αστεροσκοπείο είναι επισκέψιμο από τις 18:00-23:00. Οι επισκέπτες θα έχουν όπως πάντοτε τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και να παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση, συνήθως έως τις 20:30. Κατόπιν, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν με το μάτι, μέσω του τηλεσκοπίου των 1.3 μέτρων, ένα ουράνιο αντικείμενο που θα είναι ορατό εκείνη την περίοδο.

Αεροφωτογραφία του Αστεροσκοπείου


Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα βρίσκεται στο όρος Ίδη (Ψηλορείτης) στην κεντρική Κρήτη σε υψόμετρο 1750 μ. (Γεωγραφικό μήκος 240 53’ 57’’ Ανατολικά, Γεωγραφικό πλάτος 350 12’ 43’’ Βόρεια). Η απόστασή του από την πόλη του Ηρακλείου είναι 25 χλμ. σε ευθεία γραμμή, ενώ οδικώς απέχει 50 χλμ. Καθοδόν, 20 χλμ. πριν φθάσει κάποιος στο Σκίνακα, συναντά την παραδοσιακή πόλη των Ανωγείων, γνωστή για το σημαντικό της ρόλο στη νεώτερη ιστορία της Κρήτης. Βορειοδυτικά από το Αστεροσκοπείο, σε ευθεία απόσταση περίπου 6 χλμ., βρίσκεται το Ιδαίον Άνδρον, το διάσημο σπήλαιο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας.

Ένας χάρτης οδικής πρόσβασης από το Ηράκλειο στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα μέσω του Google Maps είναι διαθέσιμος εδώ.


Οι επισκέπτες πρέπει να διαθέτουν δικό τους μέσω μεταφοράς διότι δεν υπάρχει συγκοινωνία που να φθάνει έως το Αστεροσκοπείο.

Χρήσιμες πληροφορίες:

 Εξαιτίας του υψομέτρου του Αστεροσκοπείου, επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και συνιστάται κατάλληλη ενδυμασία.

 Στο Αστεροσκοπείο δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής και ικανός αριθμός καθισμάτων γιατί πρόκειται για ερευνητική εγκατάσταση.

– Σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης η αναμονή για την παρατήρηση μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα.

 Δεν υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης με λεωφορεία λόγω της στενότητας του δρόμου και του περιορισμένου χώρου στάθμευσης.

– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τα τελευταία 5 χλμ προς την κορυφή του Αστεροσκοπείου (μετά την έξοδο προς αριστερά από το κεντρικό δρόμο προς Νίδα) λόγω της στενότητας του δρόμου και των συνεπειών από τον περασμένο χειμώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του: skinakas.physics.uoc.gr


Φωτογραφία: To Nεφέλωμα της Ροζέτας (NGC2237) με το τηλεσκόπιο 1.3 μ
Copyright: Από το λεύκωμα “Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με Θέα το Σύμπαν“


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 4301 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top

menu