Τέταρτο

Ημερολόγιο εκδρομής

22554789_1129696690496782_342574762669621688_n


Μακρόνησος 22 Οκτωβρίου 2017 – Ήμουν και εγώ εκεί… Γιατί;

Κάποτε όταν ήμουν μικρός τους θαύμαζα, ήθελα να μπορούσα να τους μοιάσω. Βασικά δεν ξέρω ακριβώς αν τους θαύμαζα ούτε αν ήθελα να τους μοιάσω, ωστόσο μου φαινόταν εξαιρετική ιδέα να το ισχυρίζομαι. Με τα χρόνια τελικά το πίστεψα και θεωρώ μέρος της αγωνιστικής μου ταυτότητας την πίστη μου σ’ αυτούς και τη γενναιότητά τους.

Λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας. Εδώ και χρόνια τους θαυμάζω και τους θεωρώ κομμάτι των ιδανικών και της ιστορίας μου. Ή για να το θέσω διαφορετικά θα ήθελα σε αντίστοιχες συνθήκες να μην έχω υπογράψει.

Μάλλον η διατύπωση είναι λανθασμένη. Εξάλλου η σύγκριση δύο διαφορετικών ιστορικών περιόδων είναι λαϊκισμός σωστά;

Για να τελειώνουμε, αισθάνομαι την ανάγκη εξαιτίας αυτού του νεανικού μου ισχυρισμού να τους τιμήσω. Είναι δικαίωμά μου να τους τιμήσω και δεν μπορεί να εγκαλούμαι γι’ αυτό…”

——————

Όταν η κενότητα αξιώνει μέρος της πληρότητας το μόνο που καταφέρνει είναι η εξευτελιστική σύγκριση. Η εργαλειακή χρήση της ιστορίας και της μνήμης μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις αλλά είναι πάντα προς εσωτερική κατανάλωση.

Η δημιουργία ενός φαντασιακού μπορεί να απενοχοποιεί αλλά η συνέχεια και η ασυνέχεια διαπιστώνονται πάντα στα έργα και όχι στα λόγια.

Ελπίζω μόνο να μην ξεχάσατε να πάρετε φωτογραφική μηχανή και κεφτεδάκια στην εκδρομή σας. Καληνύχτα σας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 127 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

RELATED ARTICLES

  

ΤΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 

Back to Top