Τέταρτο

413 Προβολές

Είναι το Blade Runner η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας;

blade runner2Η ταινία Blade Runner 2049 κυκλοφορεί στους κινηματογράφους και είμαστε ήδη έτοιμοι να τους επισκεφθούμε. Η κληρονομιά όμως, είναι πολύ βαριά. 35 χρόνια πριν, η ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner εμφανίζεται στις σκοτεινές αίθουσες. Σε σκηνοθεσία Ridley Scott, η βασισμένη στη νουβέλα “Do Androids Dream of Electric Sheep?” του Philip K. Dick ταινία, είναι ένα φιλμ που συνδυάζει noir ατμόσφαιρα με επιστημονική φαντασία και προεκτάσεις που φτάνουν σε θρησκευτικούς συμβολισμούς, την αθανασία, την επίδραση της τεχνολογίας στη κοινωνία και την ανθρωπότητα, και τη πλασματικότητα που σου επιβάλλεται ως πραγματικότητα.

Έχοντας λοιπόν μια καταπληκτική ιστορία, με πρωταγωνιστές τους Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young και Edward James Olmos, την εντυπωσιακή μουσική επένδυση του Vangelis (Βαγγέλης Παπαθανασίου) και τα καταπληκτικά σκηνικά για την εποχή του, ο Ridley Scott δημιουργεί ένα μοναδικό δυστοπικό τοπίο. Η ταινία αντλεί έμπνευση από τον Fritz Lang και τον Stanley Kubrick και η κληρονομιά της είναι η επιδραστικότητα σε σύγχρονους σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Christopher Nolan.

Ενώ ο σκηνοθέτης θεωρεί το Blade Runner ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες ταινίες του και ο Rutger Hauer την αγαπημένη του, εκείνη την εποχή ο Harrison Ford τη θεωρούσε απογοητευτική λόγω της περίπλοκης παραγωγής. Σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι στην εποχή του, το Blade Runner ήταν εμπορική αποτυχία με έσοδα σχεδόν ανάλογα του τελικού budget. Χρόνια μετά και με την υστεροφημία του φιλμ να εκτοξεύεται, ο πρωταγωνιστής αλλάζει γνώμη. Κάτι αντίστοιχο όμως είχε γίνει και με την αποδοχή της ταινίας την εποχή της, όπου οι κριτικές ήταν μοιρασμένες, παρότι στο sci-fi χώρο αναγνωρίστηκε αμέσως.

Μια παρηκμασμένη, σκοτεινή και υγρή μεγαλούπολη, ανδροειδή και “replicants”, τεχνολογία και έλεγχος, τεχνητή νοημοσύνη και η ανθρώπινη υπόσταση. Είναι το Blade Runner η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας; Σίγουρα δεν είναι η πιο δημοφιλής, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ 5 καλύτερες.

Το Blade Runner κυκλοφόρησε 35 χρόνια πριν και διαδραματίζεται στο κοντινό 2019. Το τοπίο είναι διαφορετικό, η βία παραμένει ίδια όμως. Ταυτόχρονα, παραμένει και η ίδια ερώτηση, έστω και με διαφορετικό φιλοσοφικό υπόβαθρο και σημασία. Τι μας κάνει ανθρώπους;


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 23 Άρθρα

Ο Ανδρέας Ανδρέου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πάτρα, αλλά από το 2011 ζει μόνιμα στην Αθήνα όπου ξεκίνησε να εργάζεται για τη δισκογραφική εταιρία No Remorse Records, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για το Αγγλικό Hard Rock / Heavy Metal περιοδικό Iron Fist, και επίσης διατηρεί το μουσικό blog, Crystal Logic. Πριν μετακομίσει στη πρωτεύουσα, αρθρογραφούσε για χρόνια στο Τύπο της Πάτρας (Day By Day / εφημερίδα Ημέρα) παρουσιάζοντας ταινίες και κείμενα για τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε να γράφει κάποια κινηματογραφικά θέματα για το Τέταρτο από το ξεκίνημά του, αλλά η αλλαγή πόλης και το βαρύ πρόγραμμα της δουλειάς του στη μουσική βιομηχανία, τον ανάγκασαν να τα αφήσει προσωρινά στην άκρη... Μέχρι το τέλος του 2015, όπου επέστρεψε στο Τέταρτο, αφού η λατρεία του για τον κινηματογράφο αναζητούσε ξανά τρόπους για να εκδηλωθεί. Σκοπός του είναι, μέσα από ιδιόμορφα κείμενα, να παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες ιστορίες, πτυχές και ιδιαιτερότητες της Έβδομης Τέχνης. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top