tetartopress

Ίος: Ξεκίνησε το έργο κατασκευής λίθινων αναβαθμών

Φωτογραφία: Η περιοχή εφαρμογής του έργου Med-RESET στην Ίο © Γ. Κουτρόπουλος/Boulouki


Ξεκίνησε το έργο “Mediterranean REsilient inSular Ephemeral sTreams (Med-RESET)“. Το έργο έχει ως στόχο να επαναφέρει την παραδοσιακή πρακτική της κατασκευής λίθινων αναβαθμών σε ρέματα εφήμερης ροής σε άνυδρα νησιά της Μεσογείου ως πράσινη υποδομή για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, τη μείωση του κινδύνου πλημμύρας και ξηρασίας και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση. Η πιλοτική εφαρμογή του θα γίνει στο νησί της Ίου. Όπως αναλυτικά αναφέρεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (ΜedINA):

Η επάρκεια νερού, η διατήρηση σημαντικών οικοσυστημάτων και ειδών και οι σωστά σχεδιασμένες μέθοδοι διαχείρισης των υδατικών πόρων αποτελούν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νησιωτικές κοινότητες. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων και συμβάλλει στην προσαρμογή αυτών των περιοχών στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Αντλώντας γνώση από την παράδοση, τη διεθνή πρακτική και τη βιβλιογραφία, καθώς και από την επιτυχημένη επανεισαγωγή λίθινων αναβαθμών στα Κύθηρα το 2020 και στην Πάρο το 2022, εφαρμόζουμε την ήπια αυτή πρακτική και στο νησί της Ίου, προσβλέποντας όχι μόνο στην εφαρμογή και μέτρηση του αντικτύπου της, αλλά και στη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων καθώς και στην ενημέρωση του κοινού στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το Med-RESET έρχεται να διευρύνει τη γνώση σχετικά με τον αντίκτυπο των λίθινων αναβαθμών σε ρέματα περιοδικής ροής στη βιοποικιλότητα, τον κίνδυνο πλημμύρας και τον εμπλουτισμό του υδροφορέα. Επιπλέον, ανοίγει το δρόμο για νέες εφαρμογές της πρακτικής αυτής ως μιας λύσης βασισμένης στη φύση (Nature-based Solution, ΝbS). Έτσι, μπορεί να συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινοτήτων στην κλιματική κρίση και να προσφέρει στους ανθρώπους και τη φύση πολλαπλά οφέλη.

Το έργο “Mediterranean REsilient inSular Ephemeral sTreams (Med-RESET)” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του DIMFE – Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems. Συγχρηματοδοτείται από τον Δήμο Ιητών και υλοποιείται υπό το συντονισμό του MedINA σε συνεργασία με τους εταίρους Boulouki, Save Ios και WWF Ελλάς.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» από 11 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Θησείον. Σκηνοθετεί η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη Μια ...
«Δάφνη» της Rafaella Marcus - Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

«Δάφνη» της Rafaella Marcus – Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

Η Pamela Demory στο βιβλίο της Queer/Adaptation: An Introduction, παρατηρεί «Το να κάνεις κάτι queer σημαίνει να το κάνεις περίεργο ...
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13625 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top