tetartopress

Ήρθε η ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων


2 Φεβρουαρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων:«Ήρθε η ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων» (It’s time for wetland restoration), είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων.

Η σύμβαση για τους Υγροτόπους υπογράφτηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν και η Ελλάδα είναι από τα πρώτα κράτη που υπέγραψαν την σύμβαση, τον Δεκέμβριο του 1975, βάσει της οποίας προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα του Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα του Νέστου και οι παρακείμενες λιμνοθάλασσες, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στον Νομό Ηλείας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ):

Όλοι αυτοί οι υγρότοποι, καθώς και πολλοί άλλοι μικρότεροι, συνθέτουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας μας και αποτελούν περιοχές με σπουδαία αξία και σημασία, τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο. Οι υγρότοποι επιτελούν μια σειρά από πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες: φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα, συγκρατούν το νερό της βροχής και προστατεύουν από τις πλημμύρες, αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποθηκεύουν άνθρακα, σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα δάση και στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Κι όμως, παρά την μεγάλη τους αξία, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων βρίσκει και πάλι υγροτόπους να απειλούνται και να εξακολουθούν να δέχονται πολλές πιέσεις. Υπολογίζεται ότι από το 1700 έως σήμερα, έχει εξαφανιστεί παγκοσμίως πάνω από το 80% των υγροτόπων, ενώ ένα στα τρία είδη γλυκού νερού και το 25% όλων των ειδών των υγροτόπων απειλούνται με εξαφάνιση.

Δέκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της προστασίας των μικρών νησιωτικών υγροτόπων με το προεδρικό διάταγμα της 12ης-06-2012 (ΑΑΠ 229/19.6.2012), ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ( ΟΦΥΠΕΚΑ) σχεδιάζει , νέα ολοκληρωμένη πρόταση έργου για την προστασία και τη διατήρησή τους.

Μέσα από το έργο επιδιώκεται η επικαιροποίηση της γνώσης για την κατάσταση των υγροτόπων και η ενδυνάμωση του Οργανισμού για την αποτελεσματική παρακολούθηση τους, με απώτερο στόχο τη μείωση των περιστατικών υποβάθμισης και την αποκατάσταση της κατάστασης διατήρησής τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι μια μέρα ευρείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών για την ανάληψη δράσης για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Ώστε να γίνει συνείδηση όλων, ότι οι υγρότοποι αποτελούν τμήμα της φυσικής μας κληρονομιάς και παρακαταθήκη για την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13929 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top