Τέταρτο

66 Προβολές

Isabella Hammad «Ο Παριζιάνος»Το αριστοτεχνικό ντεμπούτο της νικήτριας του βραβείου Plimpton Isabella Hammad είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που φωτίζει μια ολόκληρη, τρικυμιώδη εποχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, με έμφαση στη Μεσόγειο και την Ανατολή, μέσα από τη διαδρομή και τα ειδύλλια ενός νεαρού άνδρα, από τις σπουδές του στη Γαλλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο έως την επιστροφή του στην Παλαιστίνη. Βρέθηκε στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2019 και μεταφράζεται ταυτόχρονα σε 17 γλώσσες και κέρδισε το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας της Παλαιστίνης 2019

Καθώς ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διαλύει οικογένειες, καταστρέφει φιλίες και σκοτώνει εραστές, ένας νεαρός Παλαιστίνιος ονειροπόλος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο Μιντχάτ Καμάλ κινείται σε έναν θρυμματισμένο κόσμο, από τις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στα σαλόνια του Μονπελιέ και ενός ταραχώδους Παρισιού. Διαπιστώνει πως όλα είναι εύθραυστα: ο έρωτας γίνεται απώλεια, οι φίλοι εχθροί και όλοι ψάχνουν κάπου να ανήκουν.

Η Isabella Hammad ξετυλίγει με λεπτότητα την μπερδεμένη πολιτική κατάσταση και τις προσωπικές τραγωδίες μιας ταραγμένης εποχής: τον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία από τη Βρετανική Εντολή, τις διαμάχες που έλαβαν χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα και τη σκιά του επερχόμενου Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου που σκέπαζε τα πάντα. Με φόντο ένα τοπίο πολιτικής αλλαγής που συνεχίζει να κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή, ο Παριζιάνος διερευνά ζητήματα εξουσίας και ταυτότητας, διαρκούς αγάπης και της παράξενης ικανότητας του παρελθόντος να διαταράσσει το παρόν. Πλούσιο και εντυπωσιακό, καθηλωτικό με τον δυναμισμό του, ο Παριζιάνος είναι ένα σαγηνευτικό ιστορικό μυθιστόρημα με εξαιρετικά σύγχρονη φωνή το οποίο βρίθει από αγάπη, πόλεμο, προδοσία και τρέλα και σηματοδοτεί την άφιξη ενός λαμπρού λογοτεχνικού ταλέντου. Η Hammad εισέρχεται στο είδος της κλασικής λογοτεχνίας με μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία εν μέσω μιας παγκόσμιας σύρραξης που αγγίζει τόσο την καρδιά όσο και το μυαλό.

Η Isabella Hammad (Ιζαμπέλα Χαμάντ) γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε στην Οξφόρδη, το Χάρβαρντ και το NYU. Κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνίας Plimpton το 2018 με το διήγημα «Mr. Can’aan». Αυτό είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

«Ο Παριζιάνος » | Συγγραφέας: Isabella Hammad | Μετάφραση: Αναστασία Δεληγιάννη | Εισαγωγή: Rachel Cusk | Σελίδες: 752 | Ημερομηνία Έκδοσης: 14/05/2020 | Διαστάσεις: 15×23 | Εκδόσεις Μεταίχμιο | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5372 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top