tetartopress

Ιστορική Συνθήκη για τους Ωκεανούς από τον ΟΗΕ


Επιτέλους, μια ιστορική συνθήκη για την προστασία των ωκεανών έγινε πραγματικότητα.  Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace:

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών της Greenpeace και άλλων οργανώσεων, το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν και υπέγραψαν την Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των ωκεανών, η οποία θα προστατεύει τουλάχιστον το 30% των ωκεανών και θα εξασφαλίζει το απαραίτητο δίκτυο των καταφυγίων για τη θαλάσσια ζωή.

Η Συνθήκη αυτή είναι μία μοναδική νίκη για τους ωκεανούς και ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως. Το κείμενο της Συνθήκης πλέον θα περάσει από τεχνική επεξεργασία και μετάφραση, και θα υιοθετηθεί επίσημα σε επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης στο κείμενο, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η Συνθήκη θα εφαρμοστεί με δίκαιο και ισόνομο τρόπο ώστε να είναι πραγματικά φιλόδοξη.

Η Laura Meller, υπεύθυνη εκστρατείας για τους ωκεανούς στο σκανδιναβικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη:

«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τις θάλασσές μας και μια απόδειξη ότι σε έναν διχασμένο κόσμο, η προστασία της φύσης και των ανθρώπων μπαίνει πάνω από τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Συγχαίρουμε τις χώρες που έκαναν συμβιβασμούς, έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και παρέδωσαν μία Συνθήκη που θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους ωκεανούς, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στην κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουμε το μέλλον δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές. Οι χώρες οφείλουν να υιοθετήσουν επίσημα τη Συνθήκη και να την επικυρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της και να αποκτήσουμε τα πλήρως προστατευμένα θαλάσσια καταφύγια που χρειάζεται ο πλανήτης μας. Ο χρόνος περνάει, έχουμε μόλις μισή δεκαετία και πρέπει να είμαστε γρήγοροι».

Παρόλο που υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα να επιλυθούν στο τελικό κείμενο, είναι μια Συνθήκη που αποτελεί καλή βάση για την προστασία τουλάχιστον του 30% των ωκεανών μας. Ο στόχος του 30×30 (δηλαδή η προστασία του 30% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030), που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα COP15, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ιστορική αυτή Συνθήκη.

Είναι πλέον επείγον οι κυβερνήσεις να επικυρώσουν τη Συνθήκη και να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία μεγάλων θαλάσσιων καταφυγίων υπό πλήρη προστασία, που θα καλύπτουν το 30% των ωκεανών μας ως το 2030. Η σκληρή δουλειά τώρα ξεκινά. Πρέπει να χτίσουμε επάνω σε αυτή τη στιγμή ώστε να εμποδίσουμε απειλές όπως οι εξορύξεις βαθέων υδάτων, βάζοντας ταυτόχρονα σε εφαρμογή την ουσιαστική προστασία.

Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο υπέγραψαν απαιτώντας μια ισχυρή Συνθήκη για τους Ωκεανούς. Αυτή η νίκη είναι δική τους.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top