Τέταρτο
37 Προβολές

James Bridle «Νέα σκοτεινή εποχή: Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος»
Ένα τεκμηριωμένο βιβλίο στο οποίο εξετάζονται η ιστορία της τέχνης, της τεχνολογίας, και των πληροφοριακών συστημάτων, και αποκαλύπτονται τα μαύρα σύννεφα που σκεπάζουν τα όνειρά μας για το ψηφιακό μεγαλείο.

Καθώς ο κόσμος γύρω μας γίνεται όλο και πιο τεχνολογικά περίπλοκος, η κατανόησή του φθίνει. Κάτω απ’ αυτή την τάση υπάρχει μια απλή ιδέα: η πεποίθηση ότι η ύπαρξή μας είναι κατανοητή μέσω του υπολογισμού, κι ότι για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο είναι αρκετό το να έχουμε στην κατοχή μας περισσότερα δεδομένα.
Στην πραγματικότητα, είμαστε χαμένοι μέσα σε μια θάλασσα πληροφοριών, διαιρεμένοι όλο και περισσότερο απ’ τον φονταμενταλισμό, τις απλουστευτικές αφηγήσεις, τις θεωρίες συνωμοσιών και τις πολιτικές της μετα-αλήθειας. Την ίδια στιγμή, οι έχοντες εξουσία χρησιμοποιούν τη δική μας έλλειψη κατανόησης υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Παρ’ όλη την πανθομολογούμενη προσβασιμότητα των πληροφοριών, ζούμε σε μια νέα Σκοτεινή Εποχή.

Απ’ τα ανέντιμα χρηματοοικονομικά συστήματα ως τους αλγόριθμους των εμπορικών καταστημάτων, απ’ την τεχνητή νοημοσύνη ως την κρατική μυστικότητα, μας είναι πλέον αδύνατο να καταλάβουμε πώς κυβερνάται, αλλά και πώς μας παρουσιάζεται ο κόσμος. Τα Μέσα Ενημέρωσης βρίθουν ατεκμηρίωτων θεωριών, πολλές απ’ τις οποίες παράγονται από ανώνυμα λογισμικά, ενώ οι επιχειρήσεις κυριαρχούν πάνω στους υπαλλήλους τους μέσω της παρακολούθησης και της απειλής της αυτοματοποίησης.

Στη σπουδαία νέα δουλειά του, ο εξέχων καλλιτέχνης, συγγραφέας και τακτικός αρθρογράφος της Guardian James Bridle διερευνά την ιστορία της τέχνης, της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων, και αποκαλύπτει τα σκοτεινά σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω απ’ τα όνειρα του ψηφιακού μεγαλείου.

Ο James Bridle (Τζέιμς Μπριντλ, 1980) είναι βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας, ο εμπνευστής του όρου «New Aesthetic». Το έργο του καταπιάνεται με τους τρόπους με τους οποίους ο ψηφιακός, δικτυωμένος κόσμος φτάνει στον απτό κόσμο, ερευνώντας τον δυτικό εξοπλισμό ασφαλείας (π.χ. τα ντρόουν) και τις απελάσεις αιτούντων άσυλο. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πλήθος εντύπων (WIRED, Icon, Domus, Cabinet Magazine, The Atlantic κ.ά.). Διατηρεί τακτική στήλη στην Guardian. Ζει στην Αθήνα.

«Νέα σκοτεινή εποχή: Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος» | Συγγραφέας: James Bridle | Μετάφραση: Μανώλης Ανδριωτάκης  | Θεματική κατηγορία: Σύγχρονος προβληματισμός | Σειρά: Οξυγόνο | Σελίδες: 328 | Διαστάσεις: 15 x 23 | Ημερομηνία Έκδοσης: 24/09/2020 | Εκδόσεις Μεταίχμιο | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5914 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top