Τέταρτο

John Kenneth Galbraith «Ένας Καθηγητής Οικονομικών του Χάρβαρντ»


Το μυθιστόρημα του John Kenneth Galbraith Ένας καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ είναι ταυτοχρόνως μια συναρπαστική ιστορία για την πολιτική, οικονομική και ακαδημαϊκή ηθική, αλλά και μια απολαυστική σάτιρα. Ο κεντρικός ήρωας Μοντγκόμερι Μάρβιν, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ, δημιουργεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την κίνηση των μετοχών, που του δίνει τη δυνατότητα να ξεσκεπάσει τους κρυφούς μηχανισμούς στην πολιτική, στην οικονομία, στα πανεπιστήμια, στη δημοσιογραφία.

Επιχειρεί να αποδείξει την αχαλίνωτη παράνοια των ανθρώπων που έχουν κίνητρο το άπληστο κέρδος. Ο Μάρβιν προξενεί μαζική χρηματιστηριακή υστερία που ωθεί τους επενδυτές να θεωρήσουν ότι η ανοδική πορεία των μετοχών είναι μονόδρομος. Το βιβλίο είναι μια προκλητική σάτιρα, που χαιρετίστηκε από τους New York Times ως «το πιο σοφό και ευφυές» μυθιστόρημα του John Kenneth Galbraith. – (Από το οπισθόφυλλο)

Λίγοι καταξιωμένοι επιστήμονες έχουν το κέφι και την ευχέρεια να ξεπερνάνε τον επιστημονικό τους χώρο και να προσεγγίζουν το ευρύ κοινό. Ο Galbraith το έκανε αυτό με κέφι και με όλους τους τρόπους της εποχής του: με τα μυθιστορήματά του, όπως το Ένας καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ, με τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο, με τις εκπομπές του στην τηλεόραση, με άρθρα στον Τύπο και γράμματα προς πολιτικούς. Ήταν πολυγραφότατος και όλη του η δουλειά, επιστημονική ή μη, χαρακτηρίζεται από βαθιά άρνηση σε συμβατικότητες και δόγματα. […] Ήταν ένας ανήσυχος επιστήμονας και ένας προοδευτικός άνθρωπος. […] Η επιστημονική σκέψη του είχε μια βαθιά κριτική προσέγγιση. Το στιλ της γραφής του, αλλά και των ομιλιών του, χαρακτηρίζεται από χιούμορ και είναι εντονότατο στο βιβλίο αυτό. – (Από την εισαγωγή της Λένας Τσιπούρη)

Ο John Kenneth Galbraith (1908-2006) ήταν Καναδο-Αμερικανός οικονομολόγος. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Καθηγητής Οικονομικών στην έδρα Paul M. Warburg του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Πολυγραφότατος, ο J.K. Galbraith είναι συγγραφέας 31 βιβλίων σε μια περίοδο πέντε δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερα επιδραστικών The Affluent Society (H κοινωνία της αφθονίας), The Good Society (Η καλή κοινωνία), The Great Crash (Το Μεγάλο Κραχ του 1929) και πιο πρόσφατα του The Economics of Innocent Fraud (Τα οικονομικά της αθώας απάτης).

«Ένας Καθηγητής Οικονομικών του Χάρβαρντ» ( A tenured professor) | Συγγραφέας: John Kenneth Galbraith | Επιστημονική Επιμέλεια: Παναγιώτης Κιμουρτζής | Μετάφραση: Γλυκερία Μανιώτη | Διαστάσεις: 14x 20cm | Σελίδες: 355 | Ημερομηνία έκδοσης: 1 Δεκεμβρίου 2021 | Εκδόσεις Gutenberg | Περιεχόμενα | Διαβάστε ένα απόσπασμα


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10169 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top