Τέταρτο

Joseph Roth «Η Κρύπτη των Καπουτσίνων»«Είναι τρελοί αυτοί οι Σλοβένοι» είπε ο νεαρός Φέστετιτς. «Παράξενοι άνθρωποι. Οι Ούγγροι καταπατούν ακόμη και τα στοιχειωδέστερα εθνικά τους δικαιώματα, εκείνοι αντιστέκονται, πότε πότε φτάνουν ακόμα και στην εξέγερση, ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνουν. Αλλά να που γιορτάζουν τα γενέθλια του Βασιλέα».

«Σ’ αυτή τη Μοναρχία», απάντησε ο κόμης Χοζνίτσκι που ήταν ο μεγαλύτερος της παρέας, «τίποτα δεν είναι παράξενο. Κι αν δεν υπήρχαν οι ηλίθιοι της κυβέρνησης, νομίζω πως τίποτα δεν θα ξέφευγε του κανονικού και του συνηθισμένου… Θέλω, επίσης, να πω ότι μόνο σε αυτή τη τρελή Ευρώπη, με τα εθνικά κράτη της και τους εθνικισμούς της, φτάνει το αυτονόητο και το κανονικό να θεωρείται παράξενο…»

Ο Γίοζεφ Ροτ, γεννήθηκε το 1894 από Εβραίους γονείς στην Ανατολική Γαλικία. Σπούδασε φιλοσοφία και γερμανική φιλολογία στο Λέμπεργκ και στη Βιέννη. Το 1916 κατετάγη στον αυστριακό στρατό. Πήρε μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Στο διάστημα του μεσοπολέμου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη Βιέννη και στο Βερολίνο, όπου έζησε δώδεκα χρόνια. Ήδη από το 1922 εντοπίζει και στηλιτεύει από τους πρώτους τον Χίτλερ. Εβραίος ο ίδιος, ασκεί έντονη κριτική στη συμβιβαστική στάση της εβραϊκής κοινότητας. Από το 1932 δηλώνει σ’ έναν φίλο του: «Πρέπει να φύγουμε. Θα κάψουν τα βιβλία μας και θα είμαστε εμείς ο στόχος… Πρέπει να φύγουμε ώστε μόνο τα βιβλία μας να παραδοθούν στην πυρά». Στις 30 Ιανουαρίου του 1933, τη μέρα που ο Χίτλερ ονομάζεται καγκελάριος του Ράιχ, ο Ροτ μεταναστεύει οριστικά στο Παρίσι, όπου και πεθαίνει το 1939, σε ηλικία μόλις σαρανταπέντε χρόνων. «Είναι η εγκαθίδρυση της βαρβαρότητας και η βασιλεία της κόλασης. Μόνο το αληθινό Ρήμα θα μπορέσει να σώσει την εποχή, προσφέροντας πατρίδα σ’ αυτούς που δεν έχουν πλέον». Άφησε έργο εκτεταμένο και ποικίλο: δεκατρία μυθιστορήματα, οχτώ μεγάλα αφηγήματα, τρεις τόμους δοκιμίων και ανταποκρίσεων, αμέτρητα άρθρα.

«Η Κρύπτη των Καπουτσίνων» | Συγγραφέας: Joseph Roth | Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου | Φωτογραφία Εξωφύλλου: Corbis/SmartMagna | Ημερομηνία παρούσας έκδοσης: Μάρτιος 2021 | Σελίδες: 264 | Εκδόσεις Άγρα

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7052 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top