tetartopress

Γη του Πελίτι. Εννιά θεματικοί κήποι σε μια μαγική διαδρομή για κάθε επισκέπτη!

Eisodos-Peliti


Ένα Θεματικό πάρκο για τις τοπικές ποικιλίες, τη βιολογική γεωργία και τη βιωματική μάθηση σχεδιάζεται να γίνει η Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Εννιά θεματικοί κήποι σε μια «μαγική διαδρομή» για κάθε επισκέπτη, με ξεχωριστή για τον καθένα νοηματοδότηση.

– Ο διεθνής κήπος με τα φυτά που έχουν δωρίσει στον Πελίτι φίλοι απ’ όλο τον κόσμο
– Ο κήπος με τα φυτά της οροσειράς της Ροδόπης (που πριν πολλά – πολλά χρόνια λειτούργησε σαν μια φυσική κιβωτός)
– Ο εδώδιμος κήπος με τις τοπικές ποικιλίες κάθε περιοχής
– Ο ανθόκηπος των σπιτιών
– Ο βοτανόκηπος με βότανα και μελισσοκομικά φυτά
– Η λιμνούλα με τα υδρόβια φυτά που καθαρίζουν τα λύματα
– Ο κήπος για τα παιδιά
– Το αμπέλι και η Ελιά
– Ο οπωρώνας

Ο δρόμος της μαγικής διαδρομής, με τους εννιά Θεματικούς Κήπους, θα καταλήγει στις βρύσες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να δροσιστεί. Στη συνολική διαρρύθμιση υπάρχει αμφιθέατρο 270 ατόμων, κεντρική σκηνή, φούρνος, κουζίνα, και τραπεζαρία όπου θα ετοιμάζεται και θα προσφέρεται δωρεάν φαγητό, κατά τη διάρκεια της γιορτής  ή όταν γίνονται εργαστήρια μαγειρικής.

Να σημειωθεί πως ο φωτισμός του κτήματος και όλες οι ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτονται με φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας, με βασικό στόχο, η Γη του Πελίτι να είναι ανεξάρτητη ενεργειακά και οικονομικά.

Η Γη του Πελίτι είναι η καρδιά της Κοινότητας Πελίτι, για τις τοπικές ομάδες του Πελίτι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι επίσης ένα παγκόσμιο σημείο συνάντησης για την ελευθερία των σπόρων.

Αυτή την περίοδο γίνεται μια καμπάνια εξήντα ημερών για τη συγκέντρωση χρημάτων για την κατασκευή που θα διαμορφώσουν τη Γη του Πελίτι σε ένα φιλόξενο θεματικό πάρκο.

www.indiegogo.com/projects/theme-gardens-of-peliti-greece#/

Η καμπάνια απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους του εξωτερικού. Όποιος θέλει και μπορεί, να στηρίξει οικονομικά την υλοποίηση του ονείρου με κατάθεση στον Τραπεζικό Λογαριασμό του Πελίτι:

Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332
IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332
SWIFT-BIC: PIRBGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Thematikoi-Khpoi-tou-Peliti-1


Αναλυτικά η περιγραφή της διαμόρφωσης της Γης του Πελίτι

Θέση: Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας

Η προσέλευση στο χώρο γίνεται από μία πλακόστρωτη γέφυρα, με την επιγραφή «Πελίτι» και «Καλώς ήρθατε» σε διάφορες γλώσσες. Η γέφυρα οδηγεί στην είσοδο του κτήματος.

Eisodos-Peliti


Η είσοδος της φωτογραφίας είναι ένα πρώτο σχέδιο που τώρα έχει αλλάξει.

Η είσοδος είναι διαχωρισμένη σε «είσοδο» και «έξοδο» για την ομαλή ροή του κόσμου. Από την ώρα που θα διαμορφωθεί ο χώρος θα προσπαθήσουμε να μην εισέρχονται αυτοκίνητα από αυτή την είσοδο.

Θα υπάρχει δυνατότητα να μπαίνουν αυτοκίνητα από την κεντρική είσοδο του κτήματος. Η έξοδος θα χρησιμοποιείται επίσης και για την είσοδο οχημάτων. Η πόρτα της εισόδου μπορεί να είναι ξύλινη ενός φύλλου. Η πύλη εξόδου θα είναι δύο φύλλων και επίσης ξύλινη.

Ο φράχτης της πρόσοψης θα είναι από ξύλο.

Δεξιά και αριστερά της εισόδου, υπάρχουν δύο βελανιδιές ως φύλακες του κτήματος. Οι βελανιδιές αυτές φυτευτήκαν το 2010.

Η είσοδος αποτελείται από μία ξύλινη κατασκευή που φέρει το όνομα της οργάνωσης και είναι τοποθετημένη 3 μέτρα μέσα στο οικόπεδο με σκοπό να καλωσορίζει τον επισκέπτη.

Αμέσως μετά την πύλη εισόδου θα τοποθετηθεί το «Περίπτερο Εισόδου» το οποίο θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και την ενημέρωση που ο επισκέπτης χρειάζεται. Το «Περίπτερο Εισόδου».

Μετά την πύλη εισόδου, στην αριστερή πλευρά του κτήματος θα υπάρχει ένα μόνιμο εκθετήριο-πωλητήριο.

Στη συνέχεια ένας δενδροφυτεμένος με φλαμουριές, δρόμος, διασχίζει το πρώτο μέρος του κτήματος οδηγώντας τον επισκέπτη, μέσα από ένα ήρεμο τοπίο, στον κυρίως χώρο.

Λίγο μετά από το «Περίπτερο Εισόδου» υπάρχει μια στρογγυλή κατασκευή από βότσαλα, η οποία αποτελεί και σημείο συγκέντρωσης για τις μεγάλες ομάδες επισκεπτών.

Δίπλα, στα δεξιά, υπάρχει μια κυκλική κατασκευή με βρύσες όπου ο επισκέπτης μπορεί να πλυθεί και να ξεδιψάσει.

Μετά από τις βρύσες ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνθεί στον κεντρικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο δεύτερο τμήμα του κτήματος ή να επιλέξει να ακολουθήσει την πορεία για τους Θεματικούς Κήπους.

Ξεκινώντας την επίσκεψη στους Θεματικούς Κήπους του Πελίτι

Μετά τις βρύσες θα υπάρχει, στην δεξιά πλευρά, ένας θολωτός διάδρομος. Ο διάδρομος αυτός θα φυτευτεί με αναρριχόμενα φυτά όπως τριανταφυλλιά, αγιόκλημα, γιασεμί κ.α. και οδηγεί στον πρώτο Θεματικό Κήπο. Ο διάδρομος είναι πλακόστρωτος και χαμηλή βλάστηση αναπτύσσεται ελεύθερα ανάμεσα στις πλάκες του.

Υπάρχουν εννέα (9) Θεματικοί Κήποι, οι οποίοι ενώνονται με μονοπάτια και μυστικές διαδρομές. Όλα τα φυτά προέρχονται από τοπικές ποικιλίες από την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και από όλο τον κόσμο και φυσικά από την περιοχή μας καθώς και το Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς της Ροδόπης.

Κάθε κήπος έχει εμβαδόν περίπου 50–60 τμ Σε κάθε κήπο θα υπάρχει χώρος για ξεκούραση που μπορεί να είναι ένα παγκάκι, μια πέτρα, ένας κορμός δέντρου. Θα έχει παροχή επίσης νερού για το πότισμα των φυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η παροχή μπορεί να είναι μια βρύση προς χρήση από τον επισκέπτη.

Στο σχεδιασμό των κήπων κυριαρχούν οι καμπύλες.

Πρόσβαση στους 9 θεματικούς κήπους

Ο επισκέπτης μπαίνει σε μια υποχρεωτική πορεία που οδηγεί στη μαγική διαδρομή των 9 θεματικών κήπων. Οι θεματικοί κήποι ως και τον έκτο χωρίζονται μεταξύ τους με φυτό-φράχτες, δημιουργώντας έτσι έξη (6) ξεχωριστούς και απομονωμένους κήπους.

1. Ο πρώτος Θεματικός Κήπος είναι ο διεθνής κήπος (στην δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου). Εδώ βρίσκεται η καστανιά που φυτεύτηκε κατά τις διεθνείς ημέρες σπόρων που έγιναν στη Γη του Πελίτι, το 2012. Ο κήπος αποτελείται από φυτά που έχουν δωρίσει στον Πελίτι φίλοι απ’ όλο τον κόσμο.

Εδώ μπορούμε επίσης, να δούμε ιερά φυτά όπως ο αμάρανθος, το ιερό φυτό των Ίνκας και η πατάτα, το ιερό φυτό των ιθαγενών του Περού, φυτά που απαγόρευσαν οι Ισπανοί κατακτητές προκειμένου να ανακόψουν τους λαούς από τις παραδόσεις τους και με αυτό τον τρόπο να τους καθυποτάξουν.
Τα φυτά δεν γνωρίζουν όρια ταξιδεύουν στο χρόνο και στον τόπο και εξελίσσονται. Αυτό είναι και το μήνυμα για τους ανθρώπους. Μια γη για όλους.

Ένας χάρτης με τα κέντρα εξάπλωσης των ποικιλιών πληροφορεί τον επισκέπτη για το πως εξαπλώθηκαν οι ποικιλίες στον πλανήτη.

2. Ο δεύτερος Θεματικός Κήπος παρουσιάζει τα φυτά της οροσειράς της Ροδόπης (δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου). Η οροσειρά της Ροδόπης δεν πάγωσε πριν 10.000 χρόνια και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια φυσική κιβωτός που φιλοξενεί φυτά από όλη την Ευρώπη.

Από τα 12.000 είδη φυτών που υπάρχουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα συναντάμε τα 6.000 είδη. Στην οροσειρά της Ροδόπης συναντάμε το 80% των φυτών της Βαλκανικής Χερσονήσου. Μέσα στον μικρό χώρο αυτού του κήπου μπορούμε να συναντήσουμε αρκετά από αυτά τα φυτά.
Μια βραχώδης διαμόρφωση φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια μικρογραφία της οροσειράς της Ροδόπης.

3. Ο τρίτος Θεματικός Κήπος είναι ο εδώδιμος κήπος (δεξιά πλευρά από τον κεντρικό δρόμο). Υπάρχουν εδώ λαχανικά και σιτηρά από όλη την Ελλάδα και μιλούν για την ιστορία τους.
Ένας χάρτης της Ελλάδας παρουσιάζει τις τοπικές ποικιλίες κάθε περιοχής.

4. Ο τέταρτος Θεματικός Κήπος παρουσιάζει τον ανθόκηπο των σπιτιών (δεξιά από τον κεντρικό δρόμο). Ο ανθόκηπος από τριανταφυλλιές, γαρυφαλλιές και άλλα ανθοφόρα φυτά εξωτερικού χώρου, τα οποία καλλιεργούνται παραδοσιακά στις αυλές των σπιτιών μας, δημιουργεί μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων.

5. Ο πέμπτος Θεματικός Κήπος είναι ο βοτανόκηπος (δεξιά από τον κεντρικό δρόμο). Εδώ συναντάμε λεβάντες, δεντρολίβανα, μελισσόχορτο, αλλά και πιο ταπεινά φυτά όπως το ραδίκι και μαθαίνουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εκτός από τα βότανα, εδώ, παρουσιάζονται και τα μελισσοκομικά φυτά.

6. Ο έκτος Θεματικός Κήπος είναι μια λιμνούλα όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει υδρόβια φυτά που καθαρίζουν τα λύματα κατεβάζοντας οξυγόνο στις ρίζες τους.

7. Ο έβδομος Θεματικός Κήπος είναι ο κήπος για τα παιδιά, (δεξιά του κεντρικού δρόμου κοντά στη βρύση). Υπερυψωμένα παρτέρια με φραουλιές, αλλά και ντοματιές, σπανάκι κ.α λαχανικά, βότανα και αρωματικά φυτά αποτελούν το κήπο για τα παιδιά. Μικροί και μεγάλοι, εδώ, μπορούν να απολαύσουν καρότα ή φράουλες.

Σε αυτό το σημείο, ο επισκέπτης έχει την επιλογή είτε να ακολουθήσει τον κεντρικό δρόμο και να οδηγηθεί στο κεντρικό κομμάτι της Γης του Πελίτι, είτε να συνεχίσει την πορεία του στους Θεματικούς Κήπους.

8. Ο όγδοος θεματικός κήπος είναι το αμπέλι και η Ελιά (στην αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου). Εδώ θα υπάρχει μια μεγάλη Ελιά καθώς και δύο σειρές με ποικιλίες αμπελιών που καλλιεργούνται στην περιοχή της Δράμας. Θα είναι ένα κιόσκι, στην ουσία μια κληματαριά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να ενημερωθεί για τα δύο αυτά ιερά φυτά που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα, και για το πως πέρασαν στη θρησκεία, στη λαϊκή παράδοση και στην σημερινή εποχή.

9. Ο ένατος Θεματικός Κήπος είναι ο οπωρώνας (στην αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου). Η περιοχή είναι πλούσια σε φρουτόδεντρα, φουντουκιές, καρυδιές, αλλά και μηλιές, οπωροφόρα δέντρα τα οποία είναι η βάση της διατροφικής αυτάρκειας των τοπικών κοινωνιών. Εδώ βρίσκεται και το δέντρο του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, μια κυδωνιά. Βατόμουρα και άλλα φρούτα του δάσους συμπληρώνουν αυτό τον κήπο.

Ο δρόμος της μαγικής διαδρομής με τους εννέα Θεματικούς Κήπους, καταλήγει στις βρύσες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να δροσιστεί.

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει στο κεντρικό τμήμα της Γης του Πελίτι.

Στο βάθος αριστερά υπάρχει το αμφιθέατρο. Κατά την πορεία του προς το αμφιθέατρο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις περιοδικές εκθέσεις που θα γίνονται εκεί, π.χ. φωτογραφίας κ.λ.π.

Theatro-Peliti


Το αμφιθέατρο, το οποίο είναι χωρητικότητας 270 ατόμων, το χρησιμοποιούμε για μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Το αμφιθέατρο είναι ενσωματωμένο με την υπάρχουσα φυτική βλάστηση.

Δεξιά στο κεντρικό κομμάτι του κτήματος

Στη δεξιά μεριά από την είσοδο, στο κεντρικό κομμάτι του κτήματος, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει την κεντρική σκηνή (την ημέρα της γιορτής που γίνονται τα μουσικά δρώμενα) ή να ξεκουραστεί.

Κατά την ημέρα της γιορτής, ο επισκέπτης έχει επίσης τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να συνδέσει στους χάρτες που θα βρίσκονται εδώ, το σημείο της περιοχής από την οποία έρχεται με την περιοχή του Πελίτι. Επίσης, μπορεί να ενημερωθεί για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της γιορτής και για τις δράσεις του Πελίτι.

Ο φούρνος, η κουζίνα, και η τραπεζαρία είναι χώροι όπου ετοιμάζεται και προσφέρεται δωρεάν φαγητό, κατά τη διάρκεια της γιορτής σπόρων του Πελίτι ή όταν γίνονται εργαστήρια μαγειρικής για παιδιά και ενήλικες τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Στην επάνω αριστερή πλευρά ο επισκέπτης ή ομάδες λίγων ατόμων μπορούν να ξεκουραστούν δίπλα στον χώρο της φωτιάς. Εκεί ανάβει η «ιερή φωτιά» κατά την τελετή έναρξης της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και σβήνει στη λήξη της γιορτής. Η «ιερή φωτιά» ανάβει, επίσης, και σε άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο, όπως π.χ. σε γιορτές, πανσελήνους κ.λ.π.

Estia-sto-Peliti


Μπάλες από άχυρο θα βρίσκονται διάσπαρτες κάτω από συστοιχίες δέντρων όπως σφενδάμια κ.α., για ξεκούραση και δροσιά.

Το μεγάλο υπόστεγο μπορεί να προσφέρει ξεκούραση καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί.

Στη βόρεια πλευρά της Γης του Πελίτι βρίσκεται το Σπίτι των Σπόρων. Ένας χώρος όπου παρουσιάζεται ένα μέρος από την ιστορία του Πελίτι καθώς και η ιστορία της εξέλιξης των σπόρων.

Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να έρθει στη βελανιδιά που είναι φυτεμένη μπροστά από το Σπίτι των Σπόρων και είναι το μέρος όπου σχηματίζουν με τα σώματα τους το σήμα του Πελίτι. Γύρω από αυτό το δέντρο χορεύουν, πιασμένοι σε κύκλο.

Γύρω από τη βελανιδιά είναι κατασκευασμένο ένα προστατευτικό τειχάκι σε μορφή τεσσάρων πετάλων το οποίο χρησιμοποιείται σαν χώρος ξεκούρασης.

Ο φωτισμός του κτήματος και όλες οι ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται με φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας.

Στόχος είναι, η Γη του Πελίτι να είναι ανεξάρτητη ενεργειακά και οικονομικά.

Η Γη του Πελίτι είναι η καρδιά της Κοινότητας Πελίτι, για τις τοπικές ομάδες του Πελίτι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι επίσης ένα παγκόσμιο σημείο συνάντησης για την ελευθερία των σπόρων.

Από το 2012 έχουν διοργανώθει εθνικές και διεθνείς εκδηλώσεις με συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο και με την παρουσία και υποστήριξη διεθνών προσωπικοτήτων όπως η Δρ Vandana Shiva από την Ινδία, ο Hugo Blanco από το Περού κ.α.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top