tetartopress

(Και) Η Κοιλάδα του ποταμού Έβρου σε κλοιό ανεμογεννητριών

Φωτ.: Eva Stets / Elliniki Ornithologiki Etaireia


Άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, καλυμμένο με τον «πράσινο» μανδύα των ανεμογεννητριών, σχεδιάζεται στον πολύπαθο Έβρο: αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει η κοιλάδα του ποταμού Έβρου και ειδικότερα η παραποτάμια περιοχή ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου. Σε αυτή τη θέση, η οποία αποτελεί γνωστότατο και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας μεταναστευτικό πέρασμα, η γερμανική εταιρεία WPD υπέβαλε μελέτη για την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών (α/γ). Αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Στην ίδια τη μελέτη του έργου, από τις καταγραφές που έγιναν κατά τις εργασίες πεδίου για την ορνιθοπανίδα στην περιοχή έρευνας του ΑΣΠΗΕ, «βγάζουν μάτι» οι εξής αριθμοί:

 

2.200  Κύκνοι (συνολικά και από τα τρία είδη – Αγριόκυκνος Νανόκυκνος, Βουβόκυκνος) κατά τους χειμερινούς μήνες.
2.250 Λευκοπελαργοί  500 Μαυροπελαργοί, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
600 Καλαμόκιρκοι
260 Σαΐνια
30 Μαυρόγυπες
210 Φιδαετοί
75 Κραυγαετοί και πολλά ακόμα αρπακτικά πουλιά.

Κι ενώ, επομένως, είναι πασιφανές πως πρόκειται για έναν μεταναστευτικό διάδρομο με διέλευση δεκάδων χιλιάδων πουλιών (κάτι που ήταν ήδη γνωστό, δεδομένου ότι η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – περιοχή Natura 2000) Δέλτα Έβρου αποτελεί θεμοσθετημένο μεταναστευτικό πέρασμα – στενωπός), η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου «συμπεραίνει» πως με την τοποθέτηση συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης (ορθότερα: εκδίωξης) πουλιών, όλα θα είναι «μέλι-γάλα»!

Φωτ.: Χρήστος Βλάχος


Όμως αυτό που θα συμβεί σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα είναι η δημιουργία ενός σαφέστατου «φραγμού» πάνω στη μεταναστευτική διαδρομή –σημειώνεται ότι άλλος ένας ΑΣΠΗΕ (Πλατοράχη) με 10 α/γ έχει ήδη αδειοδοτηθεί και άλλοι έχουν υποβληθεί για περιβαλλοντική αδειδότηση ή/και έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού.

Σχετικά με την επίπτωση «φραγμού», η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), αναφέρει χαρακτηριστικά τα παρακάτω στο κατευθυντήριο κείμενο για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας:

«Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς συχνά ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη κατά μήκος προκαθορισμένων διαδρομών. Οποιαδήποτε εμπόδια «μπλοκάρουν» τις διόδους πτήσης τους, όχι μόνο θα προκαλέσουν θανατώσεις από πρόσκρουση, αλλά δύναται να τα υποχρεώσουν να δαπανήσουν κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα με το να εκτρέπονται της πορείας τους ή να παρακάμψουν συνολικά απαραίτητους σταθμούς ξεκούρασης».

Τα περιβαλλοντικά δεδομένα, συνεπώς, είναι συντριπτικά προς την κατεύθυνση της απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων/ΕΟΑ. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει άλλη μια βαθιά μαχαιριά στο ήδη πολυτραυματισμένο σώμα της εβρίτικης Φύσης.


Ο ΑΣΠΗΕ «Κάτω Λίμνες – Μακρύλοφος – Βοσκότοπος – Κούνια» πρόκειται να καταλάβει μία τεράστια παραποτάμια έκταση σε άμεση γειτνίαση με τα Εθνικά Πάρκα Δαδιάς και Έβρου. Η χαρτογραφική του αποτύπωση αναδεικνύει με μελανά χρώματα το φράγμα ανεμογεννητριών που θα δημιουργηθεί πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε «τριγωνάκι» είναι μία ανεμογεννήτρια συνολικού ύψους 200 μ. και με διάμετρο πτερωτής 155 μ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top