tetartopress

Και νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Βοιωτία


Ανακοίνωση του Δικτύου Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό» σχετικά με την εγκατάσταση και νέας (έβδομης) μονάδας φυσικού αερίου στη Βοιωτία.

Την ώρα που στη Βουλή συζητιέται και ψηφίζεται ένας νέος νόμος για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας κ.λπ., στην περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθούμε να βιώνουμε τις συνέπειες ενός φαινόμενου, που οι πολίτες της περιοχής παρομοιάζουμε με ενεργειακή λαίλαπα, που δεν περιορίζεται στις αμέτρητες βιομηχανικού τύπου αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (το νέο «φρούτο») και που κατατάσσουν τη Βοιωτία στους 2-3 πιο επιβαρυμένους νομούς της Ελλάδας. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί, μονιμοποιείται και επεκτείνεται ένα δίκτυο μονάδων φυσικού αερίου, διαψεύδοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο τον ισχυρισμό ότι η υλοποίηση ενός ακραία επιθετικού μοντέλου ανάπτυξης έργων ΑΠΕ θα οδηγήσει στην εξάλειψη της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και στην «απανθρακοποίηση».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, λειτουργούν 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο φυσικό αέριο και συνολική ισχύ 5.213 MW. Από αυτές, οι 5 είναι εγκατεστημένες στη Βοιωτία και έχουν συνολική ισχύ 1.760 MW. Οι 2 (του ομίλου Μυτιληναίου) στην Αντίκυρα, 2 (της ΗΡΩΝ – ΤΕΡΝΑ) στη Θήβα και 1 (της ELPEDISON) στη Θίσβη. Τελευταίο κρούσμα το ξεκίνημα, μέσα στο 2022, της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μιας δεύτερης μονάδας στη Θίσβη, με ισχύ 651 MW, μέσα στην ιδιωτική βιομηχανική περιοχή του ομίλου Στασινόπουλου, στην οποία είναι εγκατεστημένη και η μονάδα της ELPEDISON και με φορέα τις εταιρείες του ομίλου ΕΛΒΑΛ – ΧΑΛΚΟΡ. Ήδη, ολοκληρώνεται η κατασκευή και θέση σε λειτουργία της τρίτης μονάδας του ομίλου Μυτιληναίου στην Αντίκυρα (826 MW).

Με 7, πλέον, μονάδες φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 3.237 MW, η Βοιωτία θα αποτελεί αναμφισβήτητα το βασικό ενεργειακό κέντρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στον τομέα του φυσικού αερίου. Το σύνολο των ενεργειακών υποδομών έχει, ήδη, προκαλέσει τεράστια αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, δυσανάλογη και άναρχη ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ριζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, βλάβη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων, υποβάθμιση του τοπίου και της ποιότητας ζωής κ.λπ.. Το μέγεθος των άμεσων και μελλοντικών επιπτώσεων του συνόλου των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Βοιωτίας είναι τέτοιο, που κάνει ακόμη κραυγαλέα τη απάθεια και ανοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων και φορέων, αφήνοντας όλο το βάρος των αντιστάσεων στις πλάτες των ενεργών πολιτών και των συλλογικοτήτων τους.

Επί του πρακτέου, η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης (400 KV), που θα συνδέει τη νέα μονάδα στη Θίσβη με το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ανοιχτή μέχρι 8/7/2022. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η ΜΠΕ της ίδιας της μονάδας. Χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του έργου είναι ότι η γραμμή μεταφοράς, όπως έγινε και με αυτή της μονάδας της ELPEDISON, ακολουθεί τη διαδρομή μέσα από τις δασικές εκτάσεις του κεντρικού Ελικώνα (Αγία Άννα, Κορώνεια).

Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό»: viotia-sos.blogspot.com | [email protected] | facebook

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top