tetartopress

Κάλεσμα στην παγκόσμια κινητοποίηση νέων Fridays For Future την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Φωτογραφία αρχείου από την μαθητική κινητοποίηση Fridays For Future στην Αθήνα το 2019. © Evgenia Choros / Greenpeace


Κοινή Ανακοίνωση – Κάλεσμα των οργανώσεων της Συμμαχίας για το Κλίμα σε συμμετοχή στην παγκόσμια δράση για το κλίμα που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κινήματος νέων Fridays for Future, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα.  Η κινητοποίηση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 17:00.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2021, με τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις άγριες πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην κοινωνία και την οικονομία, μπορεί να παγιωθούν ως η νέα κανονικότητα αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του κλίματος.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 δημιούργησε μια κάποια προσδοκία ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν φιλόδοξα προγράμματα για να σταματήσουμε την κατάρρευση του κλίματος και να προωθήσουμε σοβαρές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε επανασταθεροποίησή του.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές στο σημερινό πρότυπο, ο πολιτισμός μας θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι θα βρεθούμε στο όριο του +1,5 °C στο εγγύς μέλλον, η πρόσφατη έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υπαρξιακό πλέον κίνδυνο. Ζούμε μια κατάσταση ανάγκης λόγω κλιματικής κρίσης, ενώ οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κρατών αφήνουν ανοιχτή την προοπτική ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα σε λίγες δεκαετίες κατά 2,6 °C.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος της κλιματικής κρίσης θα ανέρχεται σύντομα στο διπλάσιο αυτού που προκλήθηκε από την πανδημία. Μπαλώματα και μετάθεση της ανάληψης δράσης στο μέλλον προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά, όχι μόνο στο κλίμα αλλά και στην οικονομία. Το βιώσαμε και ως χώρα με το οικονομικό κόστος της καταστροφής που προκλήθηκε μέσα σε έναν χρόνο να ξεπερνάει τα 1-2 δις.

Πριν να είναι αργά, κάθε χώρα και κάθε ένας/μία πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν για να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό πρότυπο, την οικονομία, τον τρόπο ζωής, τις πόλεις, τα κτίρια, τις μεταφορές ώστε να μην προκαλούν την απορρύθμιση του κλίματος. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με τρόπο, όμως, που δεν αφήνει κανένα και καμία πίσω. Οι αλλαγές αυτές οφείλουν να προωθούν την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η “Συμμαχία για το Κλίμα”, μία συνεργασία ενός συνόλου οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες (περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές, εξάλειψης διακρίσεων, επαγγελματικές κ.ά.), στηρίζει και συμμετέχει στην παγκόσμια δράση για το κλίμα που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κινήματος νέων Fridays for Future, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα.  Η κινητοποίηση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 17.00.

Προσκαλούμε  όλες και όλους που θέλουν να συμμετάσχουν δια ζώσης να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας για μία ασφαλή και ειρηνική πορεία για το κλίμα.

Οι οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα που στηρίζουν τη μαθητική κινητοποίηση:

Αειφόρουμ
ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Άνεμος Ανανέωσης
Γιατροί του Κόσμου
Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης
Οικολογική Κίνηση Πάτρας
ActionAid
Ethelon
Greenpeace Greece
Friends of Monde
MEDASSET
SCI Hellas – Κίνηση Εθελοντών
WWF Ελλάς

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12363 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top